Skip to main content
Til toppen
Dette er Norges beste oster 2025

Dette er Norges beste oster 2025

18. september 2025 ble Norgesmesterskapet i ost arrangert på Vulkan Arena i Oslo. Arrangementet, som holdes annethvert år, er organisert av Norsk Gardsost i samarbeid med Oluf Lorentzen og flere sponsorer.

På dagtid var det arrangert fagseminar med temaet Norske oster i verdensklasse – hvordan skapte vi oster alle snakker om?. Publikum fikk høre innlegg, kåseri og panelsamtaler, i tillegg til å smake på et rikt utvalg av ost og sider. Blant gjestene var både Lise Finckenhagen og Christoffer Sjuve.

Rekorddeltakelse i årets mesterskap

Det ble en rekordstor deltakelse med hele 304 oster fra 77 produsenter. I tillegg var 29 smør og rømme fra 20 produsenter med i konkurransen. Aldri før hadde så mange bidrag blitt påmeldt til NM i ost.

Juryering på høyt nivå

Juryleder Siri Winther trakk frem det høye nivået blant deltakerne og oppfordret flere til å melde seg på:– Det var et svært høyt nivå blant årets påmeldte oster. Her deltok oster fra storskala produsenter side om side med små gårdsysterier. Det verste som kunne skje for deltakerne var at de endte opp med en medalje – og det er ikke så galt, sa hun med et smil. Hun pekte også på den store utviklingen i interessen for ost blant både publikum og presse.

Dette er Norges beste oster 2025
Interessen og kunnskapen om ost har skutt fart de siste årene. Du kan spise én ny norsk håndverksost hver eneste dag i et helt år uten å ha smakt på alle.
Siri Winther

Også Svein Erik Backlund, ostespesialist i Oluf Lorentzen og en av dommerne, understreket betydningen av mesterskapet: – NM i ost er en fantastisk arena for å feire håndverket, historiene og menneskene bak norske oster, sa Backlund.

Etter mange timer med smaking, vurderinger og diskusjoner kunne juryen endelig kåre årets vinnere. Bedømmingen ble gjort av nærmere 60 dommere fordelt på ulike kategorier. Vinnerostene fra hver kategori gikk videre til semifinale, før en fagjury plukket ut de aller beste til superfinalen.

Allerede tidligere i uken hadde dommerne smakt seg frem til vinnerne i kategorien stekeost. Denne spesialkategorien har fått økende oppmerksomhet de siste årene, og årets vinnere viser bredden og kvaliteten i norsk osteproduksjon.


Topp 10 fra superfinalen

1. Kongeosten - Hitra Gårdsmat

2. Nidelven BlåGangstad

2. Rød ku - Thorbjørnrud

4. Blåtimen - Skimakern og budeia

5. Sæterpultost (5 uker) - Braskerudsætra

6. Kvit Undredal, vellagra - Undredal Stølsysteri

7. Kandalsost - Kandal Ysteri og Gardsmat

8. Økologisk Gouda ost, mellomlagra - Almgard Is

9. Fjellmann lagra - Krogedal gårdsdrift

10. Hvit Geitost, vellagret - Ystelyst Håndverksysteri


Våre oster som fikk gull under kvalitetsbedømmingen

Eiker Gårdsysteri: Tilsiter. Gangstad: Nidelven Blå (beste blåmuggost). Himmelspannet: Solglad. Orkladal Ysteri: Høvding sverre XO. Strandli gård: Bæråscammen (beste hvitmuggost). Thorbjørnrud: Rød Ku (beste kittmodningsost) og Brilliant Brie. Tverås: Gomme. Valdresmeieriet: Bufar vellagret og Bukono. Winther: Snøball Mozzarella.


Våre oster som fikk sølv under kvalitetsbedømmingen

Eiker Gårdsysteri: Holtefjell Ung, Holtefjell XO og Hjertebrie. Gangstad: Edel Blå. Myrdal: Fjellost vellagret. Orkladal Ysteri: Rokoll og Skjenald. Snertingdal: Hvit geitost. Valdresmeieriet: Bufar. Ystepikene: Jærsk Bedaost tomat.


Våre oster som fikk bronse under kvalitetsbedømmingen

Eiker Gårdsysteri: Holtefjell vellagret og Sundvolden. Gangstad: Camembert, Karveost og Krydderost. Himmelspannet: Skogshorn. Prestholt Geitost/Hol Ysteri: Leirgrøv naturell lagret og Leirgrøv stølsmjølk. Myrdal: Kvit geitost vellagret. Orkladal Ysteri: Høvding Sverre ung. Snertingdal: Blå Viking, Godbiten og Trøffelost. Strandli Gård: Steike. Tverås: Vaniljeprim. Valdresmeieriet: Valdres ost og Helin. Winther: Snøball burrata. Ystepikene: Jærsk kvitskimmel, Trippel Jærsk og Jærsk kvitskimmel chili.

Les mer om reslultatene på hjemmesiden til NM i Ost.


Bilder fra NM i ost 2025

Lenker
Min side