Skip to main content
Til toppen
10 måter å bruke mozzarella

10 måter å bruke mozzarella

Har du mozzarella i kjøleskapet, ja da har du et supert utgangspunkt til all verdens retter, enten det er i ovn, på stekeplaten, grillen eller til en kald rett. For er det en ost som kan redde selv det kjedeligste måltid, er det fersk mozzarella med sitt kritthvite delikate utseende og suverene matlagingsevne.


Hva er mozzarella?

Mozzarella er en ferskost med opprinnelse fra Sør-Italia helt tilbake til 1500-tallet, der den ble laget av melk fra vannbøffel og kalt Mozzarella Di Bufala. I dag lages de fleste ostene av kumelk, da etterspørselen etter denne populære osten er enorm og bøffelmelk er en kostbar råvare. som ikke er så lett å skaffe. Vil du oppleve den autentiske smaken, er det kun varianten Mozzarella di Bufala Campania som har EU sin geografiske opprinnelsesbetegnelse DOP som gjelder.

Hvordan lages mozzarella?

Mozzarella lages ved at ostemassen varmes i varmt vann før den blir eltet/strukket i lange tråder. Denne metoden gir osten den fiberstrukturen som sørger for at den kan dras ut i lange ostetråder når den varmes. Ostemassen blir videre formet til runde boller som lagres i lake. Det lages også en tørrere mozzarella på kumelk, Fiordilatte, som ikke avgir like mye fuktighet som er perfekt til pizza. 

Ulike typer mozzarella

Det finnes flere typer og former av mozzarella. Det lages større kuler, mini-mozzarella eller små kuler kalt bocconcini. Man får nodini som er en flettet eller knytt mozzarella eller cubetti som er terninger. Noen varianter pakkes også i blokk og er ofte en tørrere variant som enkelt kan rives, skives og ternes, blant annet fra Fiordilatte.  

En annen variant av mozzarella er Burrata. Burrata betyr smørsmak på italiensk og gir en god beskrivelse av denne fantastiske osten med en fløyelsmyk konsistens. Burrata lages på filataost, som er en egen gruppe ferskost som blir varmet opp, strukket og knadd. Små biter av ostemassen blir formet til en sekk og fylt med «stracciatella», som er håndrevet mozzarella blandet med fløte og deretter forsiktig knytt igjen.

Kan mozzarella fryses?

Ja, det kan den! Du kan fryse mozzarella med eller uten laken den ligger i. Osten kan bli noe kornete etter tining og egner seg da best til bruk i retter som trenger oppvarming, som grateng, omeletter eller pizza. 

Mozzarella smelter perfekt ned på pizza, i sandwicher, over gratenger, på omeletter eller som fyll i stekt og grillet kjøtt. Den er super som antipasti, den gir salater ekstra wow-faktor og serverer du fersk mozzarella med tomat og basilikum blir det sommer.  

Her finner du 10 måter å bruke mozzarella på: 

1. Pizza

Mozzarella er den ultimate pizzaosten med sine gode smelteegenskaper og lange ostestrekk. Bruk gjerne den tørrere varianten mozzarella Fiordilatte til pizza. Den har en noe tørrere konsistens enn tradisjonell mozzarella og er ferdig kuttet i terninger eller strimler, altså perfekt til bare å drysse over en pizzabunn og deretter legge på ønsket topping. Hvis du bruker fersk mozzarella som er lagret i lake kan den "slippe" litt vann under steking. Dette unngår du ved å dele mozzarellaen i små biter og lar dem renne av seg litt før du har osten på pizzaen.

2. Flatbread

Kjevle små avlange pizzaer, prikk bunnen og forstek litt før du smører bunnen med hvitløk eller kryddersmør og riv over fersk mozzarella. Stek på høy varme til osten har smeltet, dryss over litt pinjekjerner, frisk oregano og del i skiver. Supert til grillmat, salat eller suppe.    

3. Insalata Caprese

Fersk mozzarella er selvskreven i den nydelige salaten Insalata Caprese (salaten fra Capri). Det er en rask, litt ujålete rett som passer perfekt til forrett, tapasrett eller som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt. Med få ingredienser er det ekstra viktig å velge råvarer av ekstra god kvalitet.  

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 6 solmodne tomater
  • 2 store mozzarella laget på bøffelmelk (for eksempel Mozzarella di bufala Campana)  
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 2 never frisk basilikum
  • Nykvernet sort pepper og flaksalt

Skjær tomater i skiver og legg på et fat. Riv eller skjær mozzarella i litt tynne skiver og legg over tomatene. Drypp over olivenolje, riv over frisk basilikum og til slutt et dryss sort pepper og salt.  

Salaten blir ekstra god med et par dråper vellagret balsamico, men vær forsiktig så ikke det overdøver den milde ostesmaken.

4. Sandwich

Hvem elsker vel ikke en god sandwich og spesielt med mozzarella? Smør pesto på ristet brød, legg lagvis ruccula, tomat og rødløk i tynne skiver, litt spekeskinke eller en litt spicy spekepølse og noen skiver av fersk mozzarella før du topper det hele med en ristet brødskive. Spis sandwichen kald eller varm den forsiktig opp i panne, stekeovn eller et toastjern.  

5. Salat

Fersk mozzarella gir en ekstra god smak til alle salater, enten det er en god pastasalat eller en salat med salt og søtt. Vil du spare tid og samtidig gi en ekstra wow-faktor til salaten bruk gjerne mini mozzarella. Lag en lekker salat med feltsalat, jordbær, tynne skiver med serranoskinke, søt melon i terninger, knasende valnøtter og et godt dryss med mini mozzarella. En sursøt honningvinaigrette passer fint til og det lager du helt enkelt ved å vispe sammen ca. 2 ss flytende honning, 2 ss olivenolje og 1 ss hvitvinseddik. Smak til med salt og pepper. Vinaigretten er til ca. 4 porsjoner.

6. Gratinering

Mozzarella i alle varianter, både fersk og revet, smelter perfekt ned i gratenger, over grønnsaker eller på lasagne. Osten gir en fin bruning og en nydelig mild smak.

7. Omelett og frittata

Bruk gjerne fersk eller revet mozzarella i omeletter eller frittata, du vil nemlig ikke angre. Fersk mozzarella smaker også godt som en topping til ferdigstekt omelett, gjerne sammen med en spicy spekepølse.

8. Nydelig fyll i kjøtt  

Neste gang du skal grille eller steke kjøtt i panne, fyll svinefilet, biff eller kyllingfilet med mozzarella, marinerte soltørkede tomater (eller rød pesto) og gjerne litt frisk oregano eller basilikum. Surr rundt bacon og fest godt med tannpirkere, slik at all den gode flytende osten holder seg inni kjøttet.

9. Antipasti

Lag små munnfuller med ristede tynne skiver av focaccia, fersk mozzarella og grillede grønnsaker som for eksempel squash, paprika og asparges. Drypp over olivenolje og bittelitt revet sitronskall.

Eller del en Mozzarella di bufala i to, ta ut litt av innholdet med skje. Fyll med friske tomater i terninger, Kalamata-oliven i skiver og litt frisk basilikum. Riv opp osten du tok ut, over fyllet og drypp til slutt over en god olivenolje og kvern over litt salt og pepper.

Eller helt enkelt:

Træ små kuler av mozzarella på en cocktailpinner med tomat og en god spekeskinke.

10. Spis med skje

Mozzarella Burrata er en fantastisk ost som faktisk kan spises med skje dersom man ønsker det. Lag et snitt på toppen av osten, slik at den åpner seg. Drypp over olivenolje, litt balsamico, salt og pepper. Salt ostekjeks eller ristet brød smaker godt til, gjerne med noen friske tomater.  Plassert midt på et ostefat kan vi også anbefale!


Lenker
Min side