Mont d’Or er en tradisjonsrik, fransk kittmodnet ost som kun produseres et par måneder i året. Osten er laget av upasteurisert kumelk i Jura-regionen i Frankrike. Den har en kremet ostemasse og kraftig smak med en rødlig skorpe. Osten selges i runde esker laget av gran, og serveres ofte oppvarmet i esken og spises som fondue. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1981.
Med Mont d’Or på bordet imponerer du garantert gjestene dine! Osten kan varmes og serveres som ostefondue med godt tilbehør.
Med et godt utvalg av tilbehør kan du servere Mont d’Or som forrett, hovedrett, snacks eller dessert. Vanlig tilbehør er for eksempel syltede grønnsaker, skinke, kokte poteter og brød. Osten smaker også nydelig sammen med søtt tilbehør, som honning, nøtter og søte kjeks.
Både hvitvin, musserende vin, øl og sider anbefales som drikke til denne osten. Prøv gjerne:
Mont d’Or lages tradisjonelt i vintermånedene når kyrne kommer ned fra fjellbeite. Produksjonstiden er fra august til mars og den er tilgjengelig for salg fra september til mai.
Osten blir produsert i Jurafjellene syd for byen Pontarlier nær grensen til Sveits, om lag 1300 meter over havet. Den lagres og modnes på meieriet i former av gran fra 3 uker – 2 måneder ved en temperatur på 10 – 12 °C med meget høy luftfuktighet.
Osten har en naturlig gylden skorpe med en rødlig farge. Ostemassen er meget bløt og kremete. Den har en unik kraftig smak, noe fruktig og svært aromatisk. Osten blir fort bløt og bør serveres fra esken.
fra Siljespiser
Utenom sesongen til Mont d'Or er kan du tilberede og servere disse ostene på samme måte: