Til toppen
Ostefat med norske oster

Ostefat med norske oster

Inviter venner på deilige og smakfulle norske oster. På bordet setter du et deilig utvalg kjeks, godt brød, gelé og marmelade som utfyller de forskjellige smakene. Slik finner du en perfekt balanse mellom myke og harde oster, milde og sterke smaker.

Er du usikker på hvilke norske oster som passer sammen, eller lurer på hvilke oster du skal velge? Her er vår guide til et fristende ostefat med norske oster og tilbehør.

Bli kjent med ostegruppene

Ost deles hovedsakelig inn i de fem store ostegruppene hvitmuggost, blåmuggost, fastost, kittmodningsost og chèvre.

I tillegg til de fem store ostegruppene, har vi ferskost og smelteost. Disse ostegruppene har mange gode bruksområder, men vi har dem normalt ikke med på ostefatet.

Disse ostegruppene er i hovedsak delt inn i kategorier basert på deres smak og konsistens, som gir dem ulike egenskaper. Når det gjelder å komponere et ostefat anbefaler vi å ta utgangspunkt i ostegruppene. Et ideelt ostefat bør inneholde minst tre oster; en hvitmuggost, en blåmuggost og en fastost. Man kan også inkludere kittmodningsost og chèvre på ostefatet, hvis man ønsker enda mer variasjon. 

Les også: Her finner du hele vårt sortiment innen norsk ost.


Hvitmuggost 

Hvitmuggoster har en mild og kremet kjerne med en tynn skope dekket av hvitmugg. De mest tradisjonelle hvitmuggostene er Camembert og Brie. I Norge har vi mange gode produsenter av hvitmuggost.

Norske hvitmuggoster som passer godt på ostefatet er for eksempel Eiker camembert eller Thorbjørnrud Billiant Brie. Se gjerne etter modne oster som nærmer seg utløpsdato, disse smaker ofte best på ostefatet.Blåmuggost 

Blant de ulike typene blåmuggost finner vi kremete blåmuggoster, tørre blåmuggoster og smuldrete blåmuggoster. De er alle aromatiske, og smaken varierer fra mild til skarp.

Norske blåmuggoster som passer godt på ostefatet er for eksempel Blå viking fra Snertingdal eller Edel blå fra Gangstad. Disse er nydelige på ostefatet sammen med litt fikenmarmelade eller aquavitgelé. Fastost 

Et bredt utvalg av ostetyper og teksturer er inkludert i kategorien faste oster. Et stort antall av ostene har lang modningsperiode og lang holdbarhet. De varierer i tekstur fra kremete til litt krystalliserte, og det er et bredt utvalg av smaker, inkludert nøtteaktig, aromatisk, søt, sur, salt og smøraktig. I Norge bruker mange betegnelsen gulost eller kvitost om faste oster og vi har et stort utvalg av disse ostene.

På ostefatet anbefaler vi en ost som gjerne er litt fastere enn tradisjonell gulost og gjerne en ost som er vellagret, for ekstra kraftig smak. Her anbefaler vi for eksempel Bufar fra Valdresost eller vellagret Fjellost fra Myrdal.Kittmodningsost 

Kittmodningsostene har en gul-oransje overflate og en tydelig lukt. De har en særegen smak og aroma som varierer i intensitet, avhengig av blant annet modenhetsnivå.

Gode norske kittmodningsoster er for eksempel Rød ku fra Thorbjørnrud eller Raudberg fra Himmelspannet. Disse ostene bør bli ordentlig romtemperert før servering. Ta dem gjerne ut av kjøleskapet et par timer før servering. Se gjerne etter modne oster som nærmer seg utløpsdato, disse smaker ofte best på ostefatet.Chèvre 

Chèvre-oster varierer i tekstur og smak, men til tross for forskjellene har de alle én ting til felles: geitemelken som brukes til å lage dem. I Norge brukes også betegnelsen hvit geitost. De har en syrlig og frisk med sødme fra geitmelken.

Gode norske oster produsert på geitemelk er Prosten fra Prestholt Geitost og Geiteberget fra Himmelspannet.Tilbehør til ostefatet

Når du skal komponere et ostefat, kan du også planlegge tilbehør som komplimenterer de ulike ostene. Ost inneholder en del salt. Vi anbefaler derfor usaltet kjeks når du skal servere ost. I tillegg til kjeks, kan du også servere godt brød, matgelé, marmelader og honning.

Velg rett vin til ostefatet 

Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin fordi saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin. I tillegg passer saltet og fettet i osten bedre til vin med sødme og høy friskhet. Faste oster passer noe bedre til rødvin enn myke og glatte oster. 

Til et norsk ostefat anbefaler vi også å prøve en norsk, tørr cider fra Hardanger. 

Unge, fruktige hvitviner passer best til ost. Chardonnay fra Burgund eller Riesling fra Tyskland er gode valg til de fleste oster. 

Hvis du ønsker å servere rødvin bør du velge viner med lite garvestoffer. Barbera fra Italia eller Pinot Noir fra Burgund eller USA kan være gode rødviner til ost. 


Snertingdal Blå Viking ca 150 g

Norskprodusert blåmuggost fra Snertingdal, laget på pasteurisert kortreis kumelk.
901478

Gangstad Edel blå 190 g

Norskprodusert blåmuggost fra Inderøy, laget på pasteurisert kumelk.
901221

Valdres ost Bufar 320 g

Norskprodusert fastost produsert på pasteurisert kumelk.
901405

Myrdal fjellost vellagret 175 g

Norsk fastost fra Myrdal gård, laget av pasteurisert kumelk og lagret i minimum 9 måneder.
901465

Himmelspannet Raudberg ØKO 240 g

Norsk håndlaget økologisk rødkittost laget på pasteurisert kumelk fra Himmelspannet. Osten har en utmerket smelteevne og ypperlig på pizza, ostesmørbrød eller raclette. Topp pizzaen med noe søtt, eksempelvis aprikosmarmelade, fiken eller pæreskiver.
901039

Thorbjørnrud Rød Ku ca 3,5 kg

Norsk halvfast rødkittost fra Thorbjørnrud Ysteri laget på pasteurisert kumelk. Rød Ku har en svært god smelteevne, prøv den på din neste hjemmelagede pizza eller ostesmørbrød. Osten er en 24/7 ost, den egner seg utmerket til raclette, sauser, pasta, salater eller ostefatet.
901501

Prestholt Prosten Geitost 80 g

Norsk modnet kremost av geit fra Prestholt Geitost, produsert på Hol Ysteri.
901055

Himmelspannet Geiteberget 240 g

Norskprodusert hvitmuggost produsert på 100% geitemelk. Den er ystet på pasteurisert melk.
901035

Røyland aquavitgelé 155 g

Hjemmelaget aquavitgelé fra Røyland Gård.
430658

Røyland ripsgelé 170 g

Hjemmelaget ripsgelé fra Røyland Gård.
430645

Røyland eplegelé m/granskudd 125 ml

Hjemmelaget eplegelé fra Røyland Gård.
430660

Gangstad havrekjeks 120 g

Havrekjeksen er bakt etter gammel oppskrift fra Gangstad og produseres av Huså Brød i Sverige.
334306

Huså dipkjeks ØKO 100 g

En sunn knekkekjeks fra Sverige med karve fra Inderøy i Trøndelag.
334307