Inviter venner på deilige og smakfulle norske oster. På bordet setter du et deilig utvalg kjeks, godt brød, gelé og marmelade som utfyller de forskjellige smakene. Slik finner du en perfekt balanse mellom myke og harde oster, milde og sterke smaker.
Er du usikker på hvilke norske oster som passer sammen, eller lurer på hvilke oster du skal velge? Her er vår guide til et fristende ostefat med norske oster og tilbehør.
Ost deles hovedsakelig inn i de fem store ostegruppene hvitmuggost, blåmuggost, fastost, kittmodningsost og chèvre.
I tillegg til de fem store ostegruppene, har vi ferskost og smelteost. Disse ostegruppene har mange gode bruksområder, men vi har dem normalt ikke med på ostefatet.
Disse ostegruppene er i hovedsak delt inn i kategorier basert på deres smak og konsistens, som gir dem ulike egenskaper. Når det gjelder å komponere et ostefat anbefaler vi å ta utgangspunkt i ostegruppene. Et ideelt ostefat bør inneholde minst tre oster; en hvitmuggost, en blåmuggost og en fastost. Man kan også inkludere kittmodningsost og chèvre på ostefatet, hvis man ønsker enda mer variasjon.
Les også: Her finner du hele vårt sortiment innen norsk ost.
Hvitmuggoster har en mild og kremet kjerne med en tynn skope dekket av hvitmugg. De mest tradisjonelle hvitmuggostene er Camembert og Brie. I Norge har vi mange gode produsenter av hvitmuggost.
Norske hvitmuggoster som passer godt på ostefatet er for eksempel Eiker camembert eller Thorbjørnrud Billiant Brie. Se gjerne etter modne oster som nærmer seg utløpsdato, disse smaker ofte best på ostefatet.
Blant de ulike typene blåmuggost finner vi kremete blåmuggoster, tørre blåmuggoster og smuldrete blåmuggoster. De er alle aromatiske, og smaken varierer fra mild til skarp.
Norske blåmuggoster som passer godt på ostefatet er for eksempel Blå viking fra Snertingdal eller Edel blå fra Gangstad. Disse er nydelige på ostefatet sammen med litt fikenmarmelade eller aquavitgelé.
Et bredt utvalg av ostetyper og teksturer er inkludert i kategorien faste oster. Et stort antall av ostene har lang modningsperiode og lang holdbarhet. De varierer i tekstur fra kremete til litt krystalliserte, og det er et bredt utvalg av smaker, inkludert nøtteaktig, aromatisk, søt, sur, salt og smøraktig. I Norge bruker mange betegnelsen gulost eller kvitost om faste oster og vi har et stort utvalg av disse ostene.
På ostefatet anbefaler vi en ost som gjerne er litt fastere enn tradisjonell gulost og gjerne en ost som er vellagret, for ekstra kraftig smak. Her anbefaler vi for eksempel Bufar fra Valdresost eller vellagret Fjellost fra Myrdal.
Kittmodningsostene har en gul-oransje overflate og en tydelig lukt. De har en særegen smak og aroma som varierer i intensitet, avhengig av blant annet modenhetsnivå.
Gode norske kittmodningsoster er for eksempel Rød ku fra Thorbjørnrud eller Raudberg fra Himmelspannet. Disse ostene bør bli ordentlig romtemperert før servering. Ta dem gjerne ut av kjøleskapet et par timer før servering. Se gjerne etter modne oster som nærmer seg utløpsdato, disse smaker ofte best på ostefatet.
Chèvre-oster varierer i tekstur og smak, men til tross for forskjellene har de alle én ting til felles: geitemelken som brukes til å lage dem. I Norge brukes også betegnelsen hvit geitost. De har en syrlig og frisk med sødme fra geitmelken.
Gode norske oster produsert på geitemelk er Prosten fra Prestholt Geitost og Geiteberget fra Himmelspannet.
Når du skal komponere et ostefat, kan du også planlegge tilbehør som komplimenterer de ulike ostene. Ost inneholder en del salt. Vi anbefaler derfor usaltet kjeks når du skal servere ost. I tillegg til kjeks, kan du også servere godt brød, matgelé, marmelader og honning.
Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin fordi saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin. I tillegg passer saltet og fettet i osten bedre til vin med sødme og høy friskhet. Faste oster passer noe bedre til rødvin enn myke og glatte oster.
Til et norsk ostefat anbefaler vi også å prøve en norsk, tørr cider fra Hardanger.
Unge, fruktige hvitviner passer best til ost. Chardonnay fra Burgund eller Riesling fra Tyskland er gode valg til de fleste oster.
Hvis du ønsker å servere rødvin bør du velge viner med lite garvestoffer. Barbera fra Italia eller Pinot Noir fra Burgund eller USA kan være gode rødviner til ost.