Lussekatter med ekte safran
Har du lyst til å lage lussekatter med ekte safran til luciadagen? Vi har tre sorter ekte safran som gir et nydelig resultat!
Du trenger:
Ca. 0,5 g ekte safran
2 ts sukker
500 g hvetemel
100 g sukker
1 pose tørrgjær (eller 3 ts pizzagjær)
0,5 ts malt kardemomme
0,5 ts salt
2 dl melk
1 dl vann
100 g smør, romtemperert i terninger
Til pynt:
1 egg, til pensling
Rosiner, til dekor
Slik gjør du:
- Ha ekte safran og 2 ts sukker i en morter, og støt til du har et fint pulver. Hvis du bruker malt safran, kan du ha safranen rett i deigen.
- Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, unntatt smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Elt deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.
- Tilsett det romtempererte smøret gradvis og elt deigen i ytterligere 10 minutter.
- Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til omtrent dobbel størrelse, ca. 1,5 time.
- Ha deigen på lett melet underlag og del den opp i 12-16 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage. Form lussekattene slik du vil ha dem. Fordel lussekattene på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede eller plast til omtrent dobbel størrelse i 30-45 minutter. Pensle de ferdighevede lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og dekorer gjerne med rosiner som du dytter godt ned i deigen.
- Stek dem midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl lussekattene på rist.
Les også: Safran er krydderets gull