Västerbottensost
Västerbottensost er en høyt verdsatt klassiker i Sverige som brukes mye i matlaging og som pålegg. Västerbottensost er en fastost med mye smak og personlighet. Den er lagret i minst 14 måneder og produsert med historisk kunnskap og yrkesstolthet.
Historie og produksjon
Västerbottensost er laget på samme måte helt siden Ulrika Eleonora Lindström skapte sin mytiske oppskrift i 1872 på meieriet i Burträsk. Oppskriften er fremdeles en velholdt hemmelighet som bare noen få mennesker kjenner til.
Slik produseres Västerbottensost
Hver dag leveres melk fra lokale melkebruk rundt Burträsk. Melken blir pasteurisert ved å varme den opp og deretter raskt avkjøles. Deretter røres melken for å skille mysen og skape en kornete ostemasse, som så fylles i runde former.
Formene er 42 centimeter i diameter – større enn alle andre svenske hele oster. Dette kan være en av forklaringene på ostens unike smak. Deretter settes ostene i press i ca. 18 timer og vendes for hånd i henhold til en spesiell plan. De ferdigpressede ostene legges i en spesiell saltlake til de er helt riktige med tanke på overflate, tekstur, salthet og smak.
For å modnes og utvikle sin unike smak, lagres all Västerbottensost i minst 14 måneder. For å avgjøre om ostene er klare, tas en kjerne ut ved hjelp av en drill, som ostemesteren vurderer.
Les mer på www.västerbottensost.com.