Til toppen

Västerbottensost


Västerbottensost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet. Dette er en klassiker i Sverige som er høyt verdsatt og mye benyttet både som pålegg og i matlaging.

Västerbottensost er en fastost med mye smak og personlighet, produsert med historisk kunnskap og yrkesstolthet. Den er lagret i minst 14 måneder, og smaksmessig konkurrerer den med internasjonale varemerker som Gruyere, Emmenthaler, Parmesan og Cheddar.

Historie
Västerbottensost er laget på samme måte helt siden Ulrika Eleonora Lindström skapte sin mytiske oppskrift i 1872 på meieriet i Burträsk. Oppskriften er fremdeles en velholdt hemmelighet som bare noen få levende mennesker kjenner og er i trygg lagring i meieriets safe. Og selv om mange har prøvd å lage osten andre steder, har det vært umulig andre steder enn i Burträsk. Hvorfor det er slik har ingen klart å finne en forklaring på.


Produksjon trinn for trinn
Hver dag kommer melk fra lokale melkebruk rundt Burträsk inn i meieriets store isbokser. Mer enn ti liter forbrukes per kilo ferdig Västerbottensost. Det første som skjer med melken er at den blir pasteurisert, ved å varme den opp og deretter raskt avkjøles igjen. Deretter røres melken for å skille mysen og skape en kornete ostemasse, som så fylles i runde former. Formene er 42 centimeter i diameter - større enn alle andre svenske hele oster. Dette kan være en av forklaringene på ostens unike smak. Deretter settes ostene i press i ca. 18 timer og vendes for hånd i henhold til en spesiell plan. De ferdigpressede ostene legges i en spesiell saltlake til de er helt riktige med tanke på overflate, tekstur, salthet og smak.

Ostene hviler i form
For å modnes og utvikle sin unike smak, lagres all Västerbottensost i minst 14 måneder. Modenhetsbutikken ligger i Ånäset, Västerbotten. Der hviler de 18 kiloene med tunge oster i form, og blir snudd hver dag i 22 dager før de dyppes i varm parafin for beskyttelse.

For å avgjøre om ostene er klare, tas en kjerne ut ved hjelp av en drill, som ostemester Thomas Rudin deretter vurderer med sine delikate smaksløker, nese, fingertupp og øyne. Ostene er ferdige når de er godkjent på grunnlag av smak, lukt, tekstur og utseende i en 9-graders skala. Hvert år produseres det 140 000 oster, som alle oppfyller de høye kravene som stilles til Västerbottensost.
 

Sorter etter:

Västerbottensost 450 g

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906524-fpak
 
375,56 per kg

Västerbottensost ca 1 kg

Västerbottenost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906520

Västerbottensost ca 18 kg

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906521

Västerbottensost ca 2 kg

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906523
Krepsetaco med skjell av Västerbottensost

Krepsetaco med skjell av Västerbottensost

Grillet salat med dressing av Västerbottensost

Grillet salat med dressing av Västerbottensost

Västerbottensostpai

Västerbottensostpai