Skip to main content
Til toppen
Slik oppbevarer du ost riktig – unngå matsvinn

Slik oppbevarer du ost riktig – unngå matsvinn

Få tips til riktig lagring av ost slik at du forlenger holdbarheten og reduserer matsvinn. Enkle råd til mer bærekraftig bruk av ost i hverdagen.

Ved å oppbevare osten riktig og bruke opp rester kreativt, kan vi forlenge holdbarheten og redusere matsvinn. Ost er et verdifullt produkt – både økonomisk og miljømessig – og fortjener å bli tatt vare på med omtanke.

Slik oppbevarer du ost riktig

Ost er en viktig del av mange norske husholdninger – enten det er brunost på skiva, fastost til matlaging eller blåmuggost til helgekosen. Men hvordan bør vi egentlig oppbevare ost for å få mest mulig ut av den? Og hvordan kan vi samtidig ta mer bærekraftige valg og redusere matsvinn?

Ost er et levende produkt laget av melk, løype, salt og bakteriekulturer, og gjerne modnet over tid. Nettopp derfor er oppbevaring viktig. De fleste oster har godt av å ligge kjølig og fuktighetsbevarende, helst mellom 4 og 8 grader, altså i kjøleskapets midterste eller øverste hyller. Husk forskjellen på best før og siste forbruksdag. Mange oster kan fremdeles spises etter best før. Matvarer merket med siste forbruksdag er ifølge Mattilsynet matvarer som er meget lettbedervelige, og kan påføre forbrukeren helseskader dersom man spiser produktet etter at en viss tid har gått. Les mer om gjeldende anbefalinger fra Mattilsynet og holdbarhetsmerking her.

Unngå å oppbevare ost i plastemballasjen alene over tid – det kan føre til kondens, som igjen skaper gode vekstforhold for mugg. Plastfolien som selges i dagligvarebutikken er helt tett, mens den plastfolien som brukes i butikk til å pakke inn butikkuttet ost er mikroperforert og puster bedre. Det er derfor ikke anbefalt å pakke om til annen plastfolie Det beste er å pakke inn osten i vokset papir, matpapir eller bakepapir. Osten kan også legges i en boks med lokk eller under en osteklokke. Slik får osten puste, samtidig som den ikke tørker ut.


Ulike oster har ulike behov:

  • Blåmuggost, som gorgonzola og roquefort, er delikate oster med aktiv muggkultur. Disse ostene trenger spesielle hensyn for å bevare både smak og kvalitet. Blåmuggost bør oppbevares i kjøleskapet, gjerne i den nedre eller midtre delen der temperaturen er mest stabil, rundt 4–6 °C. Unngå å oppbevare blåmuggost i tett plastfolie alene – det kan føre til kondens. Den beste løsningen er å pakke osten i vokset bakepapir eller spesialpapir for ost, og deretter legge den i en lufttett boks. Dette forhindrer at osten tørker ut, samtidig som lukten ikke sprer seg til resten av kjøleskapet. Blåmugg er en aktiv kultur og kan overføres til andre oster eller varer i kjøleskapet hvis de oppbevares sammen. Oppbevar derfor blåmuggost separat for å unngå krysskontaminering. Blåmuggost bør ikke vise tegn på uønsket muggvekst eller sterk ammoniakklukt. Blåmuggost kan fryses, men strukturen blir noe smuldrete etter tining. Derfor anbefales det å bruke blåmuggost som har vært frossen i varmretter – for eksempel i sauser, supper eller gratenger. Smuldre gjerne osten før du fryser den, så kan du enkelt drysse den på pizza!
     
  • Fastost, som parmesan, cheddar eller gulost, har lang holdbarhet så lenge de ikke utsettes for fukt eller ytre bakterier (f. eks bakterier fra hender eller brødsmuler fra kjøkkenbenken). Fastost kan ofte spises etter best før-dato så lenge osten ikke har tegn til mugg. Små partier med mugg kan kuttes bort. Kutt 1 cm rundt muggen. Fastost tåler bedre enn andre ostesorter å oppbevares i tett plast. Hvis du skal oppbevare fastost over lengre tid kan den også vakuumpakkes. Har du en liten osteskalk til overs? Alle fastost kan fryses. Riv gjerne osten før du fryser den - eller kutt den i skiver skilt med mellomleggspapir - da har du alltid burgerost for hånden. 
     
  • Ferskost, som kremost, mozzarella eller ricotta, har kortere holdbarhet og bør spises før utløpsdato. Men også her gjelder det å bruke sansene: lukt, smak og utseende sier ofte mer enn datoen alene. Mozzarella og Fiordilatte er populært til pizza og selges ofte i store forpakninger. Disse ostene anbefaler vi å fryse når de nærmer seg utløpsdato! Frys den gjerne i mindre glidelåsposer for enklere posjonering. Den fryste osten hiver du rett på pizzaen før steking.
     
  • Hvitmuggost bør oppbevares i originalemballasjen eller pakkes godt inn emballasje som puster for å unngå luktspredning og for rask uttørking. Mange hvitmuggoster utvikler mer karakter og smak like rundt best før-dato, derfor er det lurt å se etter modne oster i ostedisken eller i billigkroken hvis du skal servere et deilig ostefat neste dag! Hvis du ser tegn til mugg på disse myke ostene bør de ikke spises. Bruk også luktesansen, hvis hvitmuggost lukter sterkt av amoniakk eller at ostemassen inni osten ikke henger sammen med skorpen kan det tyde på at osten ikke lengre bør spises.
     
  • Kittmodningsost, også kalt rødkittoster eller vaskede oster, er en egen gruppe oster med kraftig aroma og myk til halvmyk konsistens. Eksempler inkluderer Mont d'Or, Époisses og Reblochon. Mont d’Or har en naturlig gylden skorpe med en rødlig farge. Muggen langs kanten på osten blir ofte mørk grå, dette er helt naturlig og betyr ikke at det er noe galt med osten. Som andre mykere oster trives kittoster best ved 4–8 °C. Ostene kan gjerne tas ut av kjøleskapet en time før servering for å få riktig temperatur og konsistens. Oppbevar alltid kittoster i originalemballasjen eller pakk den inn i vokset ostepapir og legg i en lufttett boks. Disse ostene utvikler kraftig lukt, og tett emballering forhindrer at lukten sprer seg i kjøleskapet. I likhet med hvitmuggoster, utlikler også disse ostene karakter og smak like rundt best før-dato, derfor er det lurt å se etter modne oster i ostedisken eller i billigkroken hvis du skal servere et deilig ostefat neste dag! Sjekk for slimdannelse, unormal farge eller stikkende ammoniakklukt, som er tegn på at osten ikke bør spises.

Tips til bruk av osterester

Har du en ostebit som begynner å bli litt tørr? Ikke kast den! Rester av ost kan brukes på mange måter:

Les også: 10 måter å bruke chedder på

Lenker
Min side