Til toppen
Slik bruker du cheddar

Slik bruker du cheddar

Klassisk Cheddar har perfekte smelteegenskaper og passer nydelig i varme og kalde retter. Få inspirasjon til smakfulle retter med Cheddar.

Hva er cheddar?

Cheddar er en ost av kumelk fra England. I dag finnes mange kopier av cheddar over hele verden, og cheddarosten er spesielt populær i USA. Produksjonen av cheddar begynte tidlig på 1500-tallet i byen Cheddar i Somerset. De utviklet en helt spesiell ysteteknikk, Cheddering, som resulterte i en av verdens mest kjente og utbredte oster. Engelsk Cheddar har en tett ostemasse uten hullsetting og en ren, aromatisk og syrlig smak. Modningen foregår langsomt og en ost kan ligge ett år eller mer for å få den rette smaken.

Perfekt å fryse

Hvis du kjøper en stor pakning med cheddar, kan du gjerne bruke en skap kniv for å dele osten i skiver på 2-4 mm og fryse dem ned. Legg gjerne et mellomleggspapir mellom skivene, da kan du enkelt ta opp det du trenger hver gang du lager burger. Du kan også rive osten og ha den i ziplock-poser i fryseren, perfekt når du trenger ost til sauser og gratenger.

Slik bruker du cheddar

Engelsk Cheddar spises ofte som den er, men ostens gode smelteegenskaper gjør den svært velegnet til varme retter fordi den ikke «tråder» seg. En klassisk cheeseburger er laget med en tykk og god skive Cheddar. I revet tilstand er den også fin til gratinering, eller man kan servere den som den som små kanapeer, sammen med f.eks. blå druer.

10 retter med cheddar:

1. Hamburger

Cheddar er den klassiske osten du bruker for å få en perfekt cheeseburger!

2. Makaroni med ost

Cheddar er klassisk ingrediens i amerikansk Mac n Cheese. Bruk cheeddar alene, eller komibner med andre smaksrike oster med god smelteevne, som for eksempel Gruyere. 

3. Hamburgerdressing

Verdens beste hamburgerdressing får du ved å smelte revet cheddar med litt fløte og syltet jalapeño.

4. Nachos

Ostegratinerte nachos blir ekstra godt med et generøst dryss revet cheddar! Kombiner gjerne cheddar med revevet fast mozzarella hvis du ønsker både kraftig smak og lange, elastiske ostetråder.

5. Taco

Revet cheddar er selvskrevet til tacobordet! Den nydelige smaken og konsistensen til cheddaren passer ekstra godt til de sterke smakene.

6. Gratinert blomkål

Blomkål med gratinert med ostesaus, ofte kalt cauliflower cheese på engelsk, er nydelig med revet cheddar. Her er en enkel oppskrift på gratinert blomkål:

1 stor blomkål, delt i biter
4 ss smør
4 ss mel
500 ml melk
100 g cheddar, revet
2-3 ss brødsmuler

Kok blomkålen i 5 minutter, hell av vannet og ha den i en ildfast form. Smelt smør og rør inn mel. Rør gradvis inn melken og kok opp. Ha 2/3 av osten i sausen og rør til det smelter. Ha ostesausen over blomkålen. Dryss over resten av osten og brødsmulene. Stek på 200 grader i 15-20 minutter.

7. Kanapeer

Kutt cheddar i biter og server dem som små kanapeer, sammen med f.eks. blå druer.

8. Ostesaus

Ostesaus kalles ofte Sauce mornay av kokker. Ostesaus kan brukes som grunnlag for pastasauser, gratenger eller ostesmørbrødene Croque-monieur og Welsh rarebit.  Sausen lages ofte av oster som smelter lett. Cheddar og Gruyére er eksempler på oster som smaker godt. Her er oppskrift på en klassisk ostesaus:

25 g smør
25 g mel
3 dl melk
100 g revet ost
Salt og pepper

Smelt smør og rør inn mel. La det surre på lav varme i 2-3 minutter. Rør gradvis inn melken og kok opp. Ha i revet ost og smak til med salt og pepper.

9. Quesadillas

Quesadillas lager du enkelt ved å fylle to hvetetortilla med cheddarost, grønnsaker og kjøtt. Stek det lett i en tørr stekepanne til osten har smeltet og server med salsa, rømme og guacamole.

10. Omelett

Cheddar har god smelteevne og egner seg derfor veldg godt til omelett og andre eggeretter.

Her er et utvalg av cheddarostene du kan kjøpe på Oluf.no:

Wyke engelsk cheddar skivet 160 g

Klassisk engelsk rød cheddar. Utmerket til hamburgeren.
906660

Extons engelsk cheddar skivet 1 kg

Klassisk rød cheddar i skiver som passer utmerket både på brødskiven og på hamburgeren. Forpakningen inneholder ca 50 skiver.
906656

Snowdonia Red storm 200 g

Red Leicester laget på pasteurisert kumelk, lagret i minimum 18 måneder.
906712

Snowdonia cheddar rock star 150 g

Cheddar produsert på pasteurisert melk, grottelagret i Snowdonia-fjellene.
906724

Snowdonia Cheddar m/trøffel 150 g

Ekstra moden cheddar med sort sommertrøffel laget på pasteurisert kumelk.
906714