Skip to main content
Til toppen
Hvordan komponere et fantastisk ostefat

Hvordan komponere et fantastisk ostefat

Har det hendt at du har gått deg litt bort i ostedisken? Da er du i såfall ikke alene. For verden er full av fantastiske oster, men hvordan setter man egentlig sammen et spennende ostefat? Kanskje har du lyst til å samle gode venner rundt et fantastisk fat, men hvem liker hva, tør vi å smake på noe nytt og hvor mye ost trenger man egentlig?  

Tenk at du skal dekke fem grupper med ost laget på fire typer melk, ku, geit, bøffel og sau. Da har du garantert en stor og spennende bredde på fatet både i smak og struktur. De fleste liker de milde ostene best, så kjøp litt mer av dem, og beregn 150-200 g totalt med ost per person. Hvis du vet at vennene dine er godt bevandret i ost av kraftigere kost, kan du selvfølgelig beregne mer av de kraftigere slagene. 

Tips: På Oluf.no får du også ferdige ostepakker.

De fem ostegruppene

Hvitmugg: Brie, Camembert, Brilliant Savarin og Triple creme. 
Blåmugg: Saint Agur, Gorgonzola, Stilton og Roquefort. 
Kittmodnet ost: Taleggio, Chaumes, Epoisses og Saint Albray. 
Chèvre: Produsert på ren geitemelk, finnes som hvitmuggost, blåmugg, kittmodnet, fast- og ferskost.
Faste og halvfaste oster: Manchego, Västerbottensost, Parmesan og Cheddar.

Tilbehør til ostefatet

Spennende tilbehør og et variert utvalg gjør ostene enda bedre. Da kan man komponere sine egne spennende munnfuller, og man begynner å anbefale hverandre gode kombinasjoner. Godt moden og frisk frukt som druer, fiken, pære og aprikos er deilig til de fleste oster. Tørket frukt, godt syltetøy, en nøtteblanding, spekemat og kjeks som ikke er alt for salt er også deilig til. Men fantastisk brød er et must. Gjerne fransk landbrød og nøttebrød. Hvis du er så heldig å ha en baker i nabolaget er det vel verdt et besøk. 

Servering av ostefat

Legg gjerne opp osten etter de forskjellige gruppene. Hvis det er et stort selskap er det fint å merke dem. Ha rikelig med kniver til fatet, så hver ost får sin egen kniv. Ostene er på sitt beste når de ikke er iskalde og bør serveres romteperert. Legg opp osten 1-1 ½ time før servering, dekk med litt plastfolie og la stå i romtemperatur til servering.

Kjøp alt du trenger til ostefatet


Lenker
Min side