Til toppen
Hvordan komponere et fantastisk ostefat

Hvordan komponere et fantastisk ostefat

Har det hendt at du har gått deg litt bort i ostedisken? Da er du i såfall ikke alene. For verden er full av fantastiske oster, men hvordan setter man egentlig sammen et spennende ostefat? Kanskje har du lyst til å samle gode venner rundt et fantastisk fat, men hvem liker hva, tør vi å smake på noe nytt og hvor mye ost trenger man egentlig?  

Tenk at du skal dekke fem grupper med ost laget på fire typer melk, ku, geit, bøffel og sau. Da har du garantert en stor og spennende bredde på fatet både i smak og struktur. De fleste liker de milde ostene best, så kjøp litt mer av dem, og beregn 150-200 g totalt med ost per person. Hvis du vet at vennene dine er godt bevandret i ost av kraftigere kost, kan du selvfølgelig beregne mer av de kraftigere slagene. 

Tips: På Oluf.no får du også ferdige ostepakker.

De fem ostegruppene

Hvitmugg: Brie, Camembert, Brilliant Savarin og Triple creme. 
Blåmugg: Saint Agur, Gorgonzola, Stilton og Roquefort. 
Kittmodnet ost: Taleggio, Mont d'Or, Raclette og Saint Albray. 
Chèvre: Pprodusert på ren geitemelk, finnes som hvitmuggost, blåmugg, kittmodnet, fast- og ferskost.
Faste og halvfaste oster: Manchego, Västerbottensost, Parmesan og Edamer.

Tilbehør til ostefatet

Spennende tilbehør og et variert utvalg gjør ostene enda bedre. Da kan man komponere sine egne spennende munnfuller, og man begynner å anbefale hverandre gode kombinasjoner. Godt moden og frisk frukt som druer, fiken, pære og aprikos er deilig til de fleste oster. Tørket frukt, godt syltetøy, en nøtteblanding, spekemat og kjeks som ikke er alt for salt er også deilig til.  Men fantastisk brød er et must. Gjerne fransk landbrød og nøttebrød. Hvis du er så heldig å ha en baker i nabolaget er det vel verdt et besøk. 

Servering av ostefat

Legg gjerne opp osten etter de forskjellige gruppene. Hvis det er et stort selskap er det fint å merke dem. Ha rikelig med kniver til fatet, så hver ost får sin egen kniv. Ostene er på sitt beste når de ikke er iskalde og bør serveres romteperert. Legg opp osten 1-1 ½ time før servering, dekk med litt plastfolie og la stå i romtemperatur til servering.


Kjøp alt du trenger til ostefatet


Chèvre Sainte Maure AOP 250 g

Sylinderformet hvitmuggost av upasteurisert geitemelk.
904535

Toast for cheese kirsebær, mandel & linfrø 100 g

Tynn og sprø kjeks til ost, spesielt god til blåmuggoster.
342058

Thorbjørnrud cheddar ca 250 g

Norskprodusert cheddar.
901504

Myrdal kvit geitost vellagret 175 g

Norsk fastost fra Myrdal gård, laget av pasteurisert geitemelk og lagret i minimum ni måneder.
901456

Ostegården brie 200 g

Norskprodusert Brie med kvalitet nær den franske originalen.
901172

Fikenterte (tilbehør til ost) 50 g

Tørket fiken og hakkede mandler er presset sammen til en smaksrik fruktterte.
480457

Aprikosterte (tilbehør til ost) 50 g

Tørket aprikos og hakkede mandler er presset sammen til en smaksrik fruktterte.
480458

Lesgards marmelade til roquefort 120 g

Fransk tilbehør til ost, basert på eple, kvede, ingefær og kanel. Harmonerer godt til den kraftige og robuste roquefortosten.
430582

Pont L'Évêque AOP 220 g

En ost for de riktige ostegourmeter. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1976.
905573

Brie de Paris 500 g

En av Norges mest solgte Brier, perfekt på ostebord eller til desserter.
903203

VeriBest brente fiken av frisk frukt 500 g

Kandiserte friske fiken som har en søt og aromatisk smak.
480440

Lazaridis filosticks m/sesam og honning 80 g

Tynne sprø sticks laget av filodeig med smak av sesam og honning.
337034

Roquefort Papillon red label AOP 100 g

Delikat Roquefort med fyldig og kraftig smak.
904553

# Triple creme 180 g

Fransk hvitmuggost med en kremet ostemasse.
904271

Huså frøkjeks 90 g

Svensk håndlaget frøkjeks kan benyttes til ost eller til annet pålegg.
334300

Fine cheese crackers m/olivenolje & havsalt 125g

Tynn og sprø kjeks til ost, spesielt god til fåremelksoster.
342085

Gangstad Edel blå ca 200 g

Norskprodusert blåmuggost fra Inderøy, laget på pasteurisert kumelk.
901212

Soignon chèvre m/aske 125 g

Fransk porsjonspakket fersk chèvre dekket med et tynt lag aske.
904578

Gangstad tindvedbær marmelade 100 g

Norsk tindvedbær marmelade fra Gangstad Gårdsysteri.
430691

Lesgards marmelade til gulost 120 g

Fransk tilbehør til ost, basert på blåbær og villtimian. Ypperlig til alle faste oster, som gouda, emmentaler og gruyere.
430585

Gangstad havrekjeks 120 g

Havrekjeksen er bakt etter gammel oppskrift fra Gangstad og produseres av Huså Brød i Sverige.
334302

Se også våre ferdige ostepakker


Ostepakke gourmet 4 pers

Ostepakke Gourmet er perfekt for deg som liker smaksrike og mer komplekse oster, og ønsker å nyte et eksklusivt ostefat med gode venner.
909020

Ostepakke vennekveld 4 pers

Ostepakke Vennekveld passer utmerket for deg som ønsker å servere et godt og balansert ostefat med milde og runde smaker.
909021