Til toppen

Gresk mat som bringer Hellas til ditt eget kjøkken

Gresk mat som bringer Hellas til ditt eget kjøkken

Forskjellig gresk mat på et bord, gresk salat, gyros, oliven, potetbåter, souvlaki

Det blir kanskje ingen sommerferie til de greske øyene i år – lag heller noen greske matminner hjemme på ditt eget kjøkken.

Gresk mat er noe helt annet enn den klassiske norske husmannskosten, likevel elsker vi nordmenn råvarene som kommer fra det varme Middelhavet. Spesielt godt liker vi olivenolje og alt annet som har med oliven å gjøre!

Sunn kropp med middelhavskosthold

Olivenolje er faktisk en av de beste kildene vi har til sunt fett i hele verden ifølge mange kostholdseksperter, og gresk olivenolje er intet unntak. Grekerne har dyrket oliven i cirka 3000 år, og det brukes fortsatt til både mat, medisin og skjønnhet den dag i dag.

Et middelhavskosthold er ofte omtalt som et kosthold som forlenger livet, ved å være godt for hjertet. Kostholdet inneholder for det meste mye frukt og grønt, fullkorn, nøtter og belgfrukter, lite mettet fett og et moderat alkoholforbruk. Kostholdet er svært rikt på enumettet fett og en stor kilde til dette er olivenolje.

Vi trenger fett for at kroppene våre skal fungere optimalt, men det er store forskjeller på de ulike typene. Enumettet fett er med på å bygge opp cellene i kroppen og er en viktig energikilde. Forskning viser at et kosthold som inkluderer mye olivenolje blant annet kan beskytte kroppen mot blodpropp og diabetes, samt senke risikoen for hjerneblødning. Det er faktisk ingen tvil om at olivenolje er bra for deg!

Inviter til en vegansk helaften fra det greske kjøkkenet

God olivenolje fra Kalamata

Visste du at Hellas er det landet i verden som produserer flest sorte oliven? Grekerne gror over 400 (!) sorter hvert år, og de blir vanligvis navngitt etter det spesifikke området de er dyrket i. Iliada er en gresk produsent som har spesialisert seg på oliven og olivenprodukter i ekte gresk kvalitet fra Kalamata-distriktet. De produserer også andre middelhavsspesialiterer som bønner, kapers, vinblader og tapenader.


Iliada har mange gode olivenoljer i sitt sortiment, og de er navngitt etter området:

  • Kalamata er en fruktig extra virgin olivenolje presset på Koroneiki-oliven, med en mild olivensmak.
  • Lakonia er presset av Koroneiki- og Manaki-oliven, med en unik smak av pepper og avocado.
  • Sitia, oliven dyrket på den greske øya Kreta, er en olivenolje kjent for sin fruktige smak og rike aroma, samt en spennende smak av pepper.

Se hvilke andre gode olivenoljer Iliada kan tilby her.

Les også: Olivenolje, sesamolje, peanøttolje … når velger man hva?

En helaften med klassiske greske oppskrifter

Ingen gresk aften uten greske klassikere. Har du prøvd sorte eller grønne oliven fylt med mandler eller hvitløk? Eller hva med oliventapenade? Er du glad i oliven, vil du elske oliventapenade. Iliada har både en grønn og en sort utgave av den grove olivenpureen. Oliventapenade er en typisk rett fra middelhavskjøkkenet, og serveres gjerne på tapasbordet, som en del av mezédes (greske småretter) eller ved siden av godt brød eller kjeks. Tapenade kan også brukes på sandwicher, eller til og med til en grønn salat. Som en del av spekefatet er en god oliventapenade prikken over i-en!

Ønsker du å lage selv? Se oppskrift på hjemmelaget oliventapenade her.

Hva med å servere den greske signaturretten gyros med hjemmelaget tzatziki og oliven til vennegjengen? Her er det bare å peise på med hvitløken! Ellers kan du faktisk ikke gjøre feil på en varm sommerkveld med denne salaten med parmaskinke, pinjekjerner og oliven og olivenolje fra Iliada – kjempegodt for både smaksløkene og kroppen.

Kvalitetsvarer hjem på døra

På våre nettsider kan du bestille olivenprodukter og annet godt fra Iliada rett hjem, slik at du kan nyte en gresk aften med gode venner og de beste råvarer. Bestill direkte på vår hjemmeside i ro og mak, og få de beste råvarene levert hjem. Ekte gresk, god olivenolje har aldri vært så enkelt å få tak i!