Til toppen

Eltefritt olivenbrød

 

Iliada olivenolje egner seg svært godt til baking, som i dette eltefrie olivenbrødet som stekes i kjele med lokk.


Eltefritt olivenbrød

 

Bland sammen olivenolje, vann og honning. Bland sammen med de tørre ingrediensene, rør godt sammen. Ha deigen i en bakebolle med lokk (eller dekk godt til med plastfilm). La deigen stå i romtemperatur 8-12 timer.

Ha deigen over på et bakepapir strødd godt med mel. Dra deigen ut til en flat firkant, fordel oliven utover. Brett hjørnene inn mot midten. Gjenta to ganger til deigen er rund og fin. Legg deigen med skjøten ned i bakebollen, dryss over litt hvetemel, dekk med plastfilm og la den etterheve i romtemperatur til dobbel størrelse (1-2 timer).

Forvarm stekeovnen til 230 °C og sett en jerngryte (eller ildfast gryte) inn i ovnen ca. 30 minutt før du skal steke brødet.

Når deigen er ferdig hevet: strø et tynt lag med mel i bunnen av den varme gryta, hell deigen forsiktig ut fra bakebollen og over i gryta, gjerne slik at skjøten kommer opp. Ikke bli fristet til å forme deigen. Sett på lokk og la brødet steke på midterste rille ca. 25 minutter, ta av lokket og stek videre til brødet er ferdig. Dette tar ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

 

Tips:

Grønne oliven kan fint erstattes med Kalamata oliven. Sett gjerne deigen på morgenen, da har du ferskt brød til middag eller kvelds. Eller på kvelden for et deilig frokostbrød på late dager.

1 brød

porsjoner
10 dl hvetemel
5 dl kaldt vann
1 ts salt
1 ts tørrgjær

Legg oppskrift i handlevogn