Usikker på hvilken olje som passer til hva? La oss se litt nærmere på ulike olivenoljer, samt ta en titt på spennende smakstilsatte oljer slik at du lettere kan heve nivået på neste måltid.
Usikker på hvilken oljetype du skal bruke til neste rett? Det finnes mye å velge i, så det er kanskje ikke rart at man kan gå seg litt bort. Ser vi for eksempel på olivenolje finner vi ikke bare forskjeller i fremstillingsmåte og raffinering på tvers av landegrenser, men også innad i samme land. Extra virgin er en betegnelse som blir satt på olivenolje framstilt av å knuse oliven for å få saften fra fruktene. Her brukes ikke kjemikalier eller industriell raffinering. Kaldpresset olivenolje fremstilles uten å overskride 26 grader, noe som gjør at olivenoljen får en høyrere kvalitet enn dersom mer varme benyttes i prosessen. «Vanlig» olivenolje lages på sin side ved å blande virgin olivenolje og raffinert olivenolje. Sistnevnte bruker kjemikalier og/eller varme i fremstillingsprosessen.
I dag er det vanskelig å skille mellom de ulike typene, da de gjerne blandes sammen og selges som en miks av oljer fra forskjellige land. I noen tilfeller blandes også oljetyper fra samme land, slik som i «vanlig» olivenolje. I visse tilfeller vil det ha lite å si om oljen du bruker er en blanding, som til steking. I andre tilfeller kan det være deilig å ha rene oljer med riktige smaker, som til salater og i dressinger. Attpåtil finnes det også andre oljetyper som kan egne seg godt til matlagingen. Smakstilsatte oljer kan for eksempel være herlig i supper, gryter, sauser og baking. Trenger du hjelp til å velge rett? La oss guide deg!
Tenker du at olivenolje er samme greia i ulik forpakning? Vel, olivenoljeentusiaster vil nok være sterkt uenige. Det er nemlig store forskjeller som skiller oljene fra de ulike landene grunnet ulikt klima, olivensorter og jordsmonn. Fransk olivenolje har for eksempel ofte en lys grønnfarge, og er gjerne mild og rund. Italiensk på sin side er gjerne mørk grønn, med en smak av urter og gress. Gresk olivenolje er også ofte grønn, og har en svært sterk smak og aroma.
Elsker du fetaostsalat, fisk eller marinert kjøtt? Da kan det hende at den greske olivenoljen er oljen for deg. Greske oljer er gjerne fyldige, og har smaksprofiler som går godt til salat, fisk, lyst kjøtt, grønnsaker og til og med pastaretter. Et godt eksempel på nettopp dette er Iliada Kalamata olivenolje ex virgin PDO 750 ml. Denne olivenoljen er laget på Koroneikioliven fra olivenluder som ligger i åsene av Taygtusfjellene på østsiden av Kalamata. Her høstes olivenene for hånd mellom november og januar, før de presses på den tradisjonelle måten. Dette er en fyldig olje med en fruktig profil. Smaken er mild og fargen mosegrønn. Den er perfekt til alle overnevnte retter, og er alt i alt en helt herlig gresk olje.
Fra samme region kommer også en annen gresk olivenolje med en P.D.O sertifisering. Dette betyr at produsentene har bestått strenge krav til produksjonsområdet og tradisjonelle metoder for pressing og håndtering av oljen. Vi snakker selvsagt om den økologiske Iliada Kalamata olivenolje ex virgin PDO ØKO 500ml. Her har du en extra virgin olivenolje som både kombinerer kvalitet og et elegant design på emballasjen. Denne oljen er, i likhet med førstnevnte, laget av Koroneikioliven. Den er gyllengrønn i fargen, fruktig, og har en mild ettersmak av pepper. Den gjør seg svært godt til salatdressinger, grillet fisk, kalde sauser, lyst kjøtt, grønnsaker og pasta.
Er du på jakt etter en gresk olivenolje som egner seg til steking, kan Iliada olivenolje 500 ml være oljen du har lett etter. Produsenten som har laget de to førstnevnte står også bak denne oljen. Den er presset av samme oliventype, men denne oljen er raffinert og blandet av olivenolje og virgin olivenolje. Raffineringen gjør at smaken, lukten og syreinnholdet nøytraliseres. Den får dermed et annet bruksområde enn extra virgin oljene. Selv om dens lette konsistens og runde smak gjør at den passer godt i salater, dressing og grillet fisk er den først og fremst beregnet for steking.
Dersom du er glad i olivenolje til pasta, foccaccia og mozzarellasalat er Italia landet du bør se til. Italia har lange tradisjoner for olivenolje, og produktene varierer utfra hvor i landet de er laget. Et herlig eksempel på høykvalitets italiensk olivenolje er ROI olivenolje Carte Noire DOP 250 ml. Olivenoljen har lavt syreinnhold og har en fruktig, rundt smak med hint av sødme. Takket være tradisjonsrike metoder gjennom fire generasjoner for det familiedrevne selskapet Olio Roi, dyrker de frem sin egen spesielle taggiasca-oliven med lavt syrehold og en fruktig aroma samt et hint av sødme.
Taggiasca-oliven som vokser i beltet fra Imperia til Savona, men du kan også finne denne oliventypen ved Cote d’Azur og i hele Riviera Ponte. Frukten gir oljen en fruktig og smaksrik profil som harmoniserer godt. Den brukes av mange til salater, kjøttretter, fisk, dressing, marinade eller som dipp til ferskt brød – gjerne med litt salt ved siden av.
Les også: Savner du Italiaferien? Her er maten som tar deg tilbake
Når det kommer til verdensherredømme over olivenmarkedet, har nok ikke franskmennene overtaket. De produserer på langt nær like mye som Italia eller Hellas, men mange franske produsenter har likevel fått kjente navn i bransjen. Chateau Virant er blant de som har gjort det svært godt. Dette familiedrevne selskapet holder til i Provence-distriktet nord for Marseilles. Her produseres vin og olivenolje. En av deres beste oljer er Chateau Virant olivenolje ex virgin AOP 500 ml, som er laget av ulike oliventyper. Aglandau og Salonenque utgjør størsteparten av oljen, men den inneholder også Picholine, Grossanne og Lucques. Olivenoljen fremstilles ved kaldpressing og har flere ganger mottatt gullmedaljen Medaille d’Or Paris. Den er balansert og aromatisk, med en spennende smaksprofil. Her får vi kjenne friskt krydder, grønt eple og mandel. Fargen er blek grønn, med et skjær av gult. Den passer godt til retter hvor oljens smak skal være fremtredende. Den bør ikke brukes til steking eller koking, men som en dressing til salater, eller som et dryss over stekte eller kokte grønnsaker. Den gjør seg også godt over fersk pasta, med havsalt som topping – utrolig enkelt og like godt.
En annen fransk favoritt er L'Oulibo olivenolje ex virgin 750 ml fra Cooperative L’Oulibo, som holder til i Aude i Minervois sør i Frankrike. Denne oljen er presset av saften fra hele fem forskjellige oliventyper, og er en av landets mest prisbelønnede olivenoljer. Den har, i likhet med overnevnte, fått gullmedalje i Agricultural Show i Paris. Smaken er frisk og velbalansert, mens fargen er klar. Med en anelse fruktighet og hint av tomat, pepper og tørket frukt passer denne eksklusive oljen til mat hvor den får skinne. Salater og milde matretter er perfekte for denne oljen.
Les også: Franske og italienske oster du ikke bør gå glipp av
Selv om olivenolje er et must i de fleste norske kjøkken vil du også nyte godt av en rekke smakstilsatte oljer. Her kan du nemlig heve nivået på ulike retter svært enkelt. Dersom du ikke helt vet hvor du skal starte kan du begynne med noen av våre favoritter.
Nå som du har fått en innføring i ulike oljer er du kanskje klar til å ruste opp kjøkkenet og teste ut de ulike variantene i forskjellige retter? Hos oss i Oluf Lorentzen finner du alle oljene du trenger for å gjøre ditt neste måltid uforglemmelig. Gjør handelen enkel – kjøp det du trenger hos oss, så er du sikret god kvalitet. Se hele vårt utvalg oljer her.