Skip to main content
Til toppen
10 smakfulle måter å bruke Iliada olivenolje

10 smakfulle måter å bruke Iliada olivenolje

Vi kan med stor selvsikkerhet si at med Iliada sine fantastiske olivenoljer og spennende middelhavsspesialiteter kan du finne matglede og inspirasjon til utrolig mye godt.


Her gir vi deg 10 måter å bruke produktene fra Iliada på: 


Steking og pensling

Visste du at olivenolje er bedre egnet til steking enn andre matoljer, da olivenolje har et høyere røykpunkt (190 – 220˚C) og har det høyeste innhold av enumettet fett kontra frøoljer. Bruk en mild variant som for eksempel Iliada olivenolje, denne typen er godt egnet til steking, siden den tåler høyere temperaturer enn Extra Virgin olivenolje. Smaken er mild, med en fruktig aroma. 

Skal du grille? Pensle grønnsaker, kjøtt, fisk eller skalldyr før du legger det på grillen for ekstra god smak og slik at det ikke setter seg så lett fast.

Sspray rett på 

Iliada har olivenolje på sprayboks som er helt genial til airfryer.
Du har kanskje allerede en airfryer og helt frelst på denne utrolig geniale måten å tilberede mat på, men visste du at det faktisk kan bli enda enklere? Iliada har nemlig en extra virgin olivenolje på spray. Smaken er fruktig med en mild ettersmak av pepper og passer dermed fint til fries, grønnsaker, fisk, kjøtt, kylling, potetretter eller hvorfor ikke teste den neste gang du skal lage ristet brød eller en god focaccia. Hvor lettvint er vel ikke det å kunne spraye rett på maten.

Sprayen kan også fint sprayes rett på pizza, pasta, supper, som smøring i en ildfast form eller stekepanne og ikke minst er sprayen helt fantastisk når man skal grille. 

Pesto 

Olivenolje er et must i pesto og har du aldri laget en hjemmelaget variant, er det sterkt å anbefale, det er nemlig usannsynlig godt. 
Når du lager pesto velg gjerne en olje med en rik og fruktig aroma som for eksempel Iliada olivenolje ex virgin Sitia PDO. Ha 1 stor potte frisk basilikum, 60 g ristede pinjekjerner og 1-2 fedd hvitløk i en foodprossessor. Kjør raskt sammen på høy hastighet, spe med olivenolje til en litt tykk konsistens. Rør inn ca. 80 g revet parmesan, smak til med presset sitron, salt og nykvernet sort pepper. 
Bland litt pesto med nykokt pasta, bruk den over laksespyd, kyllingfilet eller et godt stykke biff. Den passer også godt som smakstilsetning i fløtesaus, som dipp til tapas, på pizza eller i kalde og varme sandwicher. 

Vinaigrette og marinade

En smaksrik olivenolje er helt selvskreven i en god vinaigrette eller marinade og virkelig kjekt å ha stående klart til bruk når du trenger å piffe opp en salat, smaksette kokte, ovnsbakte eller grillede grønnsaker, men også fisk, kjøtt og skalldyr. Har du reker til overs? Vend rensede reker i litt olivenolje, presset sitron, finhakket rødløk, dill, salt og pepper. 

Det vanligste blandingsforholdet er tre deler olje og en del eddik eller syre, som videre smaksettes med for eksempel honning, sennep, salt og pepper, urter og gjerne hvitløk eller løk. Prøv deg gjerne frem med Iliada sine smakstilsatte oljer og test ulike eddiker som balsamico, bringebæreddik, eplecidereddik eller bruk sitrus som sitron og lime.  

Her finner du oppskrift på tre ulike marinader som passer ekstra godt til grilling.

Baking

Olivenolje og oliven er et must til når man skal lage italiensk pizza eller en saftig focaccia som denne herligheten her, servert med litt enkel spekemat og ost er det bare å nyte.  Som en litt overraskende ingrediens er olivenolje også svært godt i søtt bakverk som i disse fantastisk gode sjokoladecookiesene med maldonsalt.  

Salater

Hvem lar seg vel ikke friste av en god salat, enten det er gresk, vannmelonsalat, pastasalater eller nå for tiden ofte virale Tik Tok salater som Green goddes salad. En salat der masse godt grønt finhakkes og blandes med en herlig dressing av olivenolje, spinat, basilikum, parmesan, nøtter og krydder.  

Iliada sin olivenolje, oliven, kapers, hermetiske bønner og grillet paprika er alle ingredienser med stor suksess kan brukes i salat. Iliada sine kalamataoliven passer ekstra godt i gresk salat, i en salat med spennende olivengremolata eller prøv de gjerne sammen med vannmelon.  

Trenger du inspirasjon til fristende salater? Sjekk ut våre salater og bli inspirert.


Brøddipping  

Er det noe som virkelig er godt og gjerne når man er litt ekstra sulten så er det nybakt saltbrød, focaccia eller annet lyst brød dyppet i en smaksrik olivenolje. Server gjerne 2-3 ulike olivenoljer, tapenade og noen gode kalamataoliven ved siden av og drøm deg bort til Hellas.

Olivenoljer som passer fint, er Iliada olivenolje ex virgin Lakonia med sin gylne klare farge og en fruktig smak med hint av avokado og svak ettersmak av pepper eller Sitia som er kjent for sin fantastiske fruktige smak og delikate tekstur. 

Pasta

Neste gang du skal ha pasta til middag må du teste pasta aglio, en superenkel pastarett der man surrer chiliflak og finhakket hvitløk i olivenolje og vender inn pasta. Eller om du vil lage en god pastasaus med tomat bruk godt med olivenolje som du surrer løk og hvitløk i, tilsetter hermetiske tomater, koker opp og smaker til med frisk basilikum, sukker, salt og pepper. 

Ønsker du en litt spicy superenkel pastarett og en smart matredder, stek helt enkelt litt chorizo eller annen smaksrik spekepølse i olivenolje og bland med nykokt pasta. 

Kapers og oliven er sammen nydelige i en spagetti alla puttanesca, en pastarett med smaksrik tomatsaus. Her kan man fint blande flere typer olivener eller teste seg frem til sin favoritt. 

Eller kanskje det kan friste med pasta med karamellisert rødløk og oliven?

Vegetar

Alle produktene til Iliada er vegetariske og dermed selvskrevne i vegetarretter. 
Iliada sin grillede paprika har en nydelig rund og en litt søt smak og passer perfekt i salater, som tilbehør på tapasbordet, som topping på pizza, til flatbread eller i en god grønnsaksrett. Paprikaen kan også blendes med krydder og grønnsakkraft til en nydelig paprikasaus, suppe eller bruk den gjerne til en grillet paprika pesto. 

Slik lager du det:

  1. Blend helt enkelt sammen 4 grillede paprika, 6-7 ss Iliada olivenolje (gjerne Kalamata PDO) og 2-3 ss ristede pinjekjerner.
  2. Smak til med salt og pepper.

Pestoen passer til tapas, i en god sandwich eller som en dipp til grillmat.  
Olivenolje er også fantastisk til potetretter, enten det er i en marinert kald potetsalat eller i ovnsbakte poteter. Se gjerne våre oppskrifter på tilbehør

Tips til gode vegetarretter finner du blant annet her.
 

Hummus

Olivenolje er uunnværlig i en god hummus enten en helt klassisk med kikerter og hvitløk eller med smak av rødbeter. Bruk gjerne en litt syrlig olivenolje som Iliada ex. virgin Sitia. Toppet med kalamataoliven og ekstra olivenolje er dette virkelig et godt tilbehør som passer til det meste. 

Iliada ex virgin olivenolje spray PDO 200 ml

Extra virgin olivenolje på sprayboks for rask og enkel bruk. Praktisk olje til airfryer.

Produktnummer: 420903
Lagerbeholdning:
487,50 pr l
Iliada olivenolje ex virgin Sitia PDO 500 ml

Denne olivenoljen er kjent for sin fantastiske fruktig smak og delikate tekstur. Velbalansert og med en vidunderlig rik fruktig aroma, den har akkurat passe smak av pepper som gjør denne oljen utrolig interessant.

Produktnummer: 420208
Lagerbeholdning:
236,00 pr l
Utsolgt
Iliada olivenolje ex virgin Lakonia PGI 500 ml

Extra virgin oliven olje presset av Koroneiki og Manaki oliven. Oljen har en klar gylden farge med smak pepper og avocado.

Produktnummer: 420207
Lagerbeholdning:
236,00 pr l

Se hele sortimentet greske olivenprodukter

Se hele sortimentet greske olivenprodukter

Lær mer om Iliada og se hele sortimentet

Kjøp mer her
Lenker
Min side