Til toppen
Osteekspertens favoritter til ostefatet

Osteekspertens favoritter til ostefatet

Inviter venner på deilige og smakfulle oster, med et deilig utvalg kjeks, frukt, nøtter og marmelade på bordet som utfyller de forskjellige smakene. Finn en perfekt balanse mellom myke og harde oster, milde og sterke smaker.

Er du usikker på hvilke oster som passer sammen, eller lurer på hvilke oster du skal velge, så har Svein Erik Backlund hos oss i Oluf Lorentzen noen tips som gjør det lettere for deg å velge fra ostedisken. De siste årene har han vært dommer for World Cheese Awards, er medlem av Academy of Cheese og er en av de ledende osteekspertene i Norge. 

– Den beste måten å lære om ost er å smake på ulike oster. Ta en titt i din lokale ostedisk og spør gjerne de ansatte som jobber i butikken, sier han. I tillegg er det greit å ha litt grunnleggende kunnskap om hvordan de ulike ostetypene klassifiseres.  

Bli kjent med ostegruppene

Ost deles hovedsakelig inn i de fem store ostegruppene hvitmuggost, blåmuggost, fastost, kittmodningsost og chèvre.

– Disse ostegruppene er i hovedsak delt inn i kategorier basert på deres smak og konsistens, som gir dem ulike egenskaper, sier Backlund, og fortsetter: 

– Når det gjelder å komponere et ostefat anbefaler vi å ta utgangspunkt i ostegruppene. Et ideelt ostefat bør inneholde minst tre oster; en hvitmuggost, en blåmuggost og en fastost. Du kan også inkludere kittmodningsost og chèvre på ostefatet, hvis du ønsker enda mer variasjon. 

I tillegg til de fem store ostegruppene, har vi ferskost og smelteost. Eksempler på ferskost er mozzarella, ricotta og mascarpone. Smelteost fremstilles av nedsmeltet fast ost, her finner man blant annet Rambol valnøtt og Forrest røkt. Disse ostegruppene har mange gode bruksområder, men vi har dem normalt ikke med på ostefatet.


Hvitmuggost 

Hvitmuggoster har en mild og kremet kjerne med en tynn skope dekket av hvitmugg. De mest tradisjonelle hvitmuggostene er Camembert og Brie.  

– Camembert de Normandie Marie Harel, anbefales på det varmeste når du skal velge ost til ostefatet.

Camembert er en populær hvitmuggost

Camembert er en populær hvitmuggost

Blåmuggost 

Blant de ulike typene blåmuggost finner vi kremete blåmuggoster, tørre blåmuggoster og smuldrete blåmuggoster. De er alle aromatiske, og smaken varierer fra mild til skarp. Roquefort, Stilton og Gorgonzola er blant de mest populære blåmuggostene. 

– Velg Stilon, en kraftig engelsk blåmuggost, eller Roquefort, en klassisk fransk blåmuggost. Disse er nydelige på ostefatet sammen med litt fikenmarmelade. 

Stilton er godt på ostefatet

Stilton er godt på ostefatet

Fastost 

Et bredt utvalg av ostetyper og teksturer er inkludert i kategorien faste oster. I tillegg til oster som edamer og manchego, finner du også veldig harde oster, som parmesan. Et stort antall av ostene har lang modningsperiode og lang holdbarhet. De varierer i tekstur fra kremete til litt krystalliserte, og det er et bredt utvalg av smaker, inkludert nøtteaktig, aromatisk, søt, sur, salt og smøraktig. 

– En av mine favoritter innen fastost er grottelagret Gruyère. Denne smaksrike osten har fantastiske smelteegenskaper. Du kan spise den som et mellommåltid eller bruke den der det er behov for en smakfull ost. En annen favoritt er norske Bufar. Dette er en fyldig og smaksrik ost.

Norske Bufar er en god fastost til ostefatet

Norske Bufar er en god fastost til ostefatet

Kittmodningsost 

Kittmodningsostene har en gul-oransje overflate og en tydelig lukt. De har en særegen smak og aroma som varierer i intensitet, avhengig av blant annet modenhetsnivå.  

– På ostefatet passer Saint Albray fint, med lekker farge, dekorativ form og mild smak. Du kan også prøve Taleggio fra Italia, en søt, fyldig og aromatisk kittmodningsost.

Taleggio er en kittmodningsost fra Italia

Taleggio er en kittmodningsost fra Italia

Chèvre 

Chèvre-oster varierer i tekstur og smak, men til tross for forskjellene har de alle én ting til felles: geitemelken som brukes til å lage dem. De har en syrlig og frisk med sødme fra geitmelken. 

– Ikke vær redd for å smake på chèvre-oster som ser litt skumle ut ved første øyekast. Chèvre Sainte Maure, for eksempel, er en av de deilige typene chèvre-ost som vil imponere deg!  

Chèvre Sainte Maure er spennende chèvre

Chèvre Sainte Maure er spennende chèvre

Et ideelt ostefat bør inneholde minst tre oster; en hvitmuggost, en blåmuggost og en fastost.
Svein Erik Backlund

Tilbehør til ostefatet

Når du skal komponere et ostefat, kan du også planlegge tilbehør som komplimenterer de ulike ostene. Ost inneholder en del salt. Vi anbefaler derfor usaltet kjeks når du skal servere ost. I tillegg til kjeks, kan du også servere godt brød, fiken, valnøtter, marmelader og honning. Se våre forslag til ferdige ostefat med tilbehør her.

Velg rett vin til ostefatet 

Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin fordi saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin. I tillegg passer saltet og fettet i osten bedre til vin med sødme og høy friskhet. Faste oster passer noe bedre til rødvin enn myke og glatte oster. 

Unge, fruktige hvitviner passer best til ost. Chardonnay fra Burgund eller Riesling fra Tyskland er gode valg til de fleste oster. 

Hvis du ønsker å servere rødvin bør du velge viner med lite garvestoffer. Barbera fra Italia eller Pinot Noir fra Burgund eller USA kan være gode rødviner til ost. 


Stort utvalg ost hos Oluf Lorentzen 

Ostens verden er stor og mangfoldig, og det finnes ingen fasit på hvilke oster du bør velge. Uansett hva du foretrekker, kan du finne din favorittost blant våre oster. Vi er den ledende leverandøren av ost til dagligvare, delikatessebutikker og spisesteder over hele landet. 

– Ta en titt i din lokale ostedisk eller sjekk nettbutikken vår. Her kan du bestille ost direkte hjem til deg i spesialtilpasset kjøleemballasje som holder osten fersk og bevarer kvaliteten, avslutter Backlund. 

Camembert Marie Harel AOP 250 g

Den opprinnelige franske Camemberten fra Normandie.
903621

Brie Coeur de Lion 200 g

En fyldig kremet brie tilsatt fløte.
903119

Roquefort Vernieres AOP 100 g

Delikat Roquefort med fyldig og kraftig smak.
905830

Saint Agur 115 g

En rik og fyldig blåmuggost, passer like godt til matlaging som på dessertbordet.
905843

Valdres ost Bufar 320 g

Norskprodusert fastost produsert på pasteurisert kumelk.
901405

Manchego 3 mnd DOP 200 g

Berømt spansk fastost av fåremelk, med mange bruksområder.
907281

Chèvre Sainte Maure AOP 250 g

Sylinderformet hvitmuggost av upasteurisert geitemelk.
904535

Taleggio DOP 200 g

Smaksrik italiensk rødkittost laget av pasteurisert kumelk. Denne osten har mange bruksområder.
905535

Saint Albray 180 g

En kombinasjon av rødkitt og hvitmugg, gjør seg perfekt som dessertost.
905591

St. Dalfour fiken 284 g

Fransk syltetøy som er kun søtet med naturlig fruktsaft og er uten tilsetningsstoffer, og har en frisk og søt smak av fiken.
430139

Mario Fongo mini lingue 100 g

Delikate mini lingue med en nøytral smak.
335026

Toast for cheese dadler nøtter og gresskar 100 g

Tynn og sprø kjeks til ost, spesielt god til kremete oster.
342059