Skip to main content
Til toppen

Pasta – når bruker jeg hvilken type?

Hvilken pastatype eller form bør man velge til ulik type saus eller rett? Og hva er egentlig best; pasta med eller uten egg? 


Hvilken pasta skal man velge? 

Italia er helt overlegne på pasta, her kan man nemlig finne over 500 ulike former på pasta. Det er utrolig imponerende, men kanskje ikke så overraskende, med godt rotfestede tradisjoner lager nemlig de fleste husmødre sine helt særegne varianter. Det kjevles, rulles, formes, fylles, brettes, stikkes ut eller man sveiver pastadeig gjennom maskiner for ulik tykkelse og form. Pasta lages også i store volum, tørkes og pakkes til glede for oss som vil spare tid på kjøkkenet og samtidig drømmer om et fantastisk pastamåltid. Det finnes med andre ord et bredt utvalg av spennende former, smaker, farger og konsistenser, så her er det bare å hive seg over alle de unike typene og finne sin favoritt. Men hvilken pastatype eller form bør man velge til ulik type saus eller rett? Og hva er egentlig best, pasta med eller uten egg? 

Huskeregel 

En liten huskeregel er at kraftige langtidskokte kjøttsauser blir ofte best med båndpasta og større pastafigurer med hulrom, kriker og kroker passer til litt tykkere fyldigere sauser, mens de tynne, lange pastaformene passer fint til lettere sauser. Og jo tynnere pasta desto lettere saus bør man lage til. 

Se også: Kjøp alt du trenger til pastaretten


Pasta til kjøttsauser

Skal du lage kjøttsaus og pasta til middag, velg en kraftig pasta som tåler tyngden av sausen og som kan absorbere alle de gode smakene. Har du ikke laget eller smakt ekte italiensk ragu bolognese er det absolutt å anbefale. I Bologna der den ekte bolognesen har sitt opphav, består retten ofte av storfe og svinekjøtt, olivenolje eller usaltet smør, løk, gulrot, stangselleri, salt og pepper, rødvin, tomatpuré, passata og hermetiske tomater. Etter minst tre timer med koking på lav varme, tilsettes melk før retten kokes videre til en fløyelsmyk herlig konsistens og smak. Kjøttsausen blir skikkelig tykk og blir utrolig god sammen med pappardelle eller tagliatelle og til slutt nyrevet Parmigiano Reggiano.

Dersom du ønsker en annen pastaform til kjøttsaus bruk gjerne: Rigatoni, Tortiglioni, Pappardelle, Tagliatelle, Cavatappi, Penne, Fusilli, Mafaldine, Conchiglie, Spaghetti, Fettuccine eller Bucatini piccoli. 

Pasta til kremete sauser

Når man lager fyldige, litt tykke kremete sauser med eller uten ost, vil man få med seg mest mulig av sausen på pastaen, så velg gjerne litt større pastaformer med hulrom, riller, bølger og gjerne pasta med kriker og kroker der sausen kan komme til. Man bør også velge en litt tykk pasta slik at den holder formen når den dekkes med saus.

Her passer det med en rekke pastatyper, blant annet disse: Cavatappi, Casarecce, Gemelli, Farfalle, Linguine, Penne Rigate, Fusilli, Rigatoni Napotelani, Conchiglie, Tagliatelle, Spaghetti, Bucatini piccoli, Fettuccine, Calamarata eller Chifferi rigati. 

En av Italias og verdens mest kjente pastaretter er den klassiske Pasta Carbonara, med en rik smak av pasta, egg, parmesan, pancetta eller bacon og et godt dryss sort pepper. Den originale oppskriften er uten fløte, men har likevel en myk og deilig konsistens fra egg og osten som blander seg perfekt med pastaen.  

Carbonara serveres som oftest med spaghetti, men lag den gjerne med Bucatini piccoli, en firkantet spaghetti som er hul i midten og tar til seg mer saus. Ønsker du en ekstra god smak og en kortere pasta bruk gjerne De Cecco eggpasta Strozzapreti (italiensk for «prestekveler»), den er rullet for hånd og har en overlegen kvalitet eller De Cecco Garganelli, delikate skråskjærte pastarør med riller, denne også med en utrolig god smak og konsistens. 

Pasta til sjømat 

Til lekre pastaretter proppfulle av sjømat som reker, scampi og skjell i ulike størrelser og smak, passer det fint med sauser som har en lett konsistens og gjerne med smør, olje eller tomat. Linguine er en delikat smakfull flat spaghetti og et veldig godt valg her. En annen spennende variant som passer perfekt til raske sjømatretter er en tynn pasta kalt Tagliolini (englehår).  

Bruk gjerne: Linguine, Tagliolini, Spaghetti, Fettuccine, Bucatini piccoli eller Tagliatelle

Pasta til suppe 

Her er det viktig å tenke på koketiden når man velger pasta og at man får plass til alle godsakene i en munnfull. Pastaen sveller ofte opp til fire ganger størrelsen sin, så velg litt små pastatyper slik at pastaen ikke absorberer for mye kraft. 

Bruk gjerne: Conchigliette piccole (miniskjell), eggpasta Risi, Chifferi rigati (riflet makaroni) eller nydelige små stjerner kalt Stellette, en sikker vinner hvis du skal lage suppe til små barn. 

Pasta al forno = pasta bakt i stekeovn 

En skikkelig digg ovnsstekt pastarett er svært populært i Italia og er også ofte å se på norske middagsbord. Hvem kan vel motstå en rykende varm pastaform som raskt metter mange munner, med deilig fyll, smeltet ost eller sprø brødkrum på toppen. Til bakte pastaretter anbefaler vi pasta med litt størrelse og gjerne rørpasta som blant annet Rigatoni Napoletani. Denne pastaen har mellomstore rør med riller, perfekt til gratinering eller retter med mye saus. Bruk gjerne også Penne Rigate eller store skjell (conchiglie). De har en hul form, litt kriker og kroker til å samle opp alle de gode smakene i sausen du lager. Ønsker du å fylle pasta bruk Cannelloni som er ekstra store pastarør. Til en klassisk lasagne finnes det både slette og bølgete pastaplater, som også fint kan knekkes opp til andre spennende ovnsretter.  

Bruk gjerne: Rigatoni Napoletani, Penne Rigate, Conchiglie, Cavatappi, Tortiglioni, Lasagneplater, Zitone, Strozzapreti, Cannelloni, eller Calamarata.

Kalde pastasalater

Pasta er mettende og passer perfekt i en salat som tilbehør, lunsj eller middag. Man kan raskt lage pestopasta ved å blande ferdiglaget pesto med kokt pasta i ulike størrelser eller enkelt lage hvitløkspasta ved blande kald kokt pasta som Penne eller Fusilli med aioli, litt melk og hakkede urter. En grønn salat kan fort piffes opp med ulike typer pasta. Bland gjerne flere typer og ekstra fin og smakfull blir salaten med farget pasta. Har du i litt grillede grønnsaker, stekt scampi eller grillet kylling, spekemat eller biffstrimer har du en nydelig middag raskere enn man skulle tro. 

Bruk gjerne: Farfalle tricolore, Fusilli tricolore, Penne Rigate, Fusilli, Cavatappi eller Pappilons. Det finnes også en rekke pastavarianter med fullkorn, blant annet Morreli Stozzapreti fullkorn dersom man ønsker en ekstra næringsrik pastasalat.  

Pesto, olje og smør 

Skal du lage en helt enkel pastarett med pesto, olivenolje, krydder og urter eller smaksette med klaret eller brunet smør kler dette alle pastatyper og former. Kvalitetspasta

Det finnes utrolig mange pastaleverandører og kvaliteter på tørr pasta. Vil du være helt sikker på at du får en best mulig smak og konsistens på pastarettene dine anbefaler vi pasta fra den italienske pastaprodusenten De Cecco. De Cecco er italiensk pasta av ypperste kvalitet, full av smak, den holder formen og er alltid al dente. Pastaen er laget på durumhvete høstet på sitt aller beste og videre malt til semule. 80 % av kornet kan brukes, men De Cecco bruker kun 60 %, den innerste kjernen, da kun det beste er godt nok. Se alt fra De Cecco.

Se også: Her er hele vårt utvalg pasta

Eggpasta

Du løfter pastaretten flere hakk ved å bruke en suveren pasta med egg, denne har en fyldigere smak og en uimotståelig konsistens som hever seg over annen tørr pasta og selv det meste av fersk laget pasta må se seg slått. Annen tørr pasta er ofte laget med kun mel og vann. Dette gjør at eggpasta har en rikere smak og farge.

Tørr pasta

Har du tørr pasta i matskapet ditt har du alltid mat, enten det er til en superenkel deilig pastarett med en god olivenolje og nyrevet parmesan, en herlig kjøttsaus, kremet saus eller raskt blandet med pesto. Pasta passer også perfekt i ovnsbakte retter, som tilbehør eller blandet med grønnsaker, fisk og skalldyr eller i en god salat, gryterett eller suppe. Tørr pasta holder seg uendelig lenge dersom den oppbevares tørt og litt kjølig, så her er det bare å bunkre opp med flere typer, former, størrelser og farger. 

Fersk pasta

Fersk pasta passer spesielt godt til raske pastaretter der du ønsker kort koketid. Bruk gjerne fersk pasta når du har en lett og kremet saus som vendes inn i pastaen rett før servering. Fersk pasta smaker nydelig og trenger kun å koke et par minutter for å bevare spenst og smak. Ferske pasta er nydelig i lasagne og kommer i flere gode varianter som fylt pasta. Se fersk kvalitetspasta fra Bertagni.

Spesialpasta 

Vil du utvide smaksrepertoaret med helt unike typer pasta må du velge pasta fra den italienske pastafabrikken Antico Pastificio Morelli, i hjertet av Toscana. De er kjent for sin helt særegne pasta laget av mel som inneholder kimen til hvetekorn. Pastaen er rik på næringsstoffer og en aroma som gir et hint av sitronskall og pepper. Når du koker pastaen, vil vannet få et lite grønnskjær. Morelli tilbyr klassiske og tradisjonelle typer pasta som Tacconi, Pici di Siena og Tagliatelle. De har også pasta med aromaer som safran, steinsopp og blekksprutblekk, hvitløk og basilikum eller sitron og pepper. Se alt fra Morelli.

Glutenfri pasta

Pasta uten gluten og egg. Er du allergisk mot gluten eller egg finnes det nå heldigvis flere varianter å velge mellom. Morelli har blant annet en maispasta laget med gult og hvitt maismel og rismel. Konsistensen er veldig lik den tradisjonelle og et supert alternativt. Se alle våre glutenfrie produkter her.

Lenker
Min side