
Pasta carbonara
Oppdag den ekte smaken av Italia med en klassisk pasta carbonara. Denne autentiske oppskriften lages med guanciale, pecorino romano, egg og nykvernet pepper – helt uten fløte. Perfekt når du vil imponere med enkel, men smakfull mat.
Ingredienser til fire porsjoner
- 500 g spaghetti
- 200 g guanciale
- 4 mellomstore egg
- 100 g Pecorino Romano, revet
- ca 1 ss nykvernet svart pepper
Slik lager du ekte carbonara
- Start med å koke opp en stor kjele med rikelig saltet vann – det skal smake som sjøvann. Kok spagettien etter anvisningen på pakken.
- Skjær guancialen i små terninger og stek den i en stekepanne på middels varme i ca. 2- 3 minutter. Rør av og til. Jo mer guancialen steker, jo mer smelter fettet og kjøttet blir sprøtt. Her velger du selv hvor godt stekt du vil ha den, noen foretrekker sprøstekt, andre med en litt mykere kjerne.
- Visp sammen revet pecorino og eggene i en bolle. Tilsett kvernet svart pepper. Her kan du tørre å ta i en del! Fordi pecorino-osten er så salt, tilsettes kun kvernet pepper. Rør raskt med en ballongvisp, eller en gaffel til du får en kremet saus. Sausen skal være ganske tykk.
- Kok spagettien som anvist på pakken. Sett til side 1 dl av pastavannet.
- Når spagettien er ferdigkokt, ha det over i stekepannen på høy varme for å blande pastaen skikkelig med fettet fra guancialen.
- Nå kommer vi til make or break punktet av en skikkelig god carbonara - eller eggerøre med spaghetti. Etter spaghetti og guanciale har stekt i pannen skrur du av varmen. Ellers får eggene for høy temperatur, og du risikerer som nevnt over; eggerøre og spaghetti. Tilsett egg- og pecorinosausen raskt og rør godt så all spagettien dekkes av den deilige sausen.
- Hold øye med konsistensen på sausen, som skal være kremet og fyldig, men ikke flytende. Hvis du merker at carbonaraen er for flytende, tilsett litt ekstra revet pecorino. Hvis du derimot ser at den er for tykk, tilsett noen ss pastavann.
- Finn frem en øse og en gaffel, snurr sammen spagettien og lag et pastarede på tallerkenen. Server med nykvernet pepper og litt revet pecorino.
Tips: Får du ikke tak i guanciale eller pecorino? Du kan bruke pancetta eller bacon og parmesan som alternativer – men smaken blir mest autentisk med originalingrediensene.