Skip to main content
Til toppen
Lær forskjellen på Parmesan, Grana Padano og Pecorino

Lær forskjellen på Parmesan, Grana Padano og Pecorino

Osteentusiast? Da bør du kunne forskjellen på disse tre italienske klassikerne - Parmesan, Grana Padano og Pecorino.

Dersom du ser etter ost til en italiensk aften har du kanskje allerede vurdert en Parmigiano Reggiano, en Grana Padano eller en Pecorino. Disse faller alle inn under kategorien fastost. Med flere likheter i både smak og tekstur, kan det være enkelt å blande disse tre sammen. Likevel er det også mye som skiller disse ostene. Lyst til endelig å lære forskjellen? 

Parmigiano Reggiano, den ene sanne parmesanen

Sulten på en skikkelig god parmesan? Da er Parmigiano Reggiano det eneste riktige valget! Det er faktisk slik at kun Parmigiano Reggiano kan regnes som ekte parmesan her i Europa. Parmigiano Reggiano er en tradisjonell italiensk ost som kun produseres nord i Italia, i Parma-, Reggio Emilia- og Modena-provinsen, samt visse utvalgte steder i Mantua og Bologna.

Det beskyttede opprinnelsesområdet for Parmigiano Reggiano har et særpreg man ikke finner noe annet sted i verden. I produksjonen av Parmgiano Reggiano brukes det bare upasteurisert melk som er produsert i de nevnte områdene, og meieriene som produserer Parmigiano Reggiano bruker utelukkende naturlig fermentert myse for å starte modningsprosessen. Kuene skal kun fôres med gress eller høy. Disse retningslinjene er strenge og blir beskyttet av Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano. På grunn av de høye kravene til produksjonen, blir osten produsert på samme måte i dag som for ni hundre år siden, med de samme ingrediensene. Her skal man ikke bruke noen tilsetningsstoffer. Dette er ekte håndverk.

Oppskrift: Sitronpasta med Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano har en krydret duft og smak, men intensiteten og bruksområdene varierer i stor grad ut fra hvor lenge osten har blitt lagret. Osten må modnes i minst 12 måneder og den vil da ha en mykere konsistens hvor smaken kan ha hint av yoghurt og frisk frukt. Denne osten passer veldig godt som aperitiff med et glass musserende vin. Ost med en modningsperiode på 24 måneder vil ha en noe mer kornete konsistens med undertoner av både frisk og tørket frukt, og kjøttkraft. Denne osten er perfekt over alle klassiske, italienske retter. Parmesanost som er lagret i 30 måneder eller mer, er enda mer kornete i konsistensen og har en smak av krydder, tørket frukt og den søte melken den er produsert av.

Her ser du alle våre varer med Parminiano Reggiano

Grana Padano, parmesanens upretensiøse lillesøster

Grana Padano er også en av de tradisjonsrike italienske ostene som er underlagt strenge regler for opprinnelsesmerking og produksjon (D.O.P), og den blir produsert på upasteurisert kumelk i Nord-Italia. Hele 33 provinser får lov til å produsere Grana Padano. Denne italienske fastosten har en kortere modningsprosess enn parmesanost – allerede etter 10 måneder kan Grana Padano-osten være klar til å nytes. Aromaen til Grana Padano er krydret, men aldri skarp. Den varierer i smak utfra hvor lenge den har blitt lagret, og jo eldre osten er, desto mer vil den også smake.

Her er man ikke like streng som man er ved fremstilling av Parmigiano Reggiano. Man kan blant annet bruke tilsetningsstoffer, og det er vanlig å ta i bruk lysozym – et protein fra egg som kan være med på å kontrollere modningsprosessen. Meieriene som produserer Grana Padano tillater også bruk av melkesyrebakterier isolert i et laboratorium for å starte modningsprosessen, men dette er kun lov 12 ganger i året. Det er heller ingen krav om at kuene som produserer melken til denne osten kun skal fôres med gress eller høy. Her får man blant annet lov til å fôre med surfôr.

Grana Padano er en ost som passer godt i terninger som snacks, i pasta eller på pizza. Konsistensen gjør den også perfekt til gratinering og panering. Den fyldige og noe salte smaken går svært godt til søte komponenter, som honning, frukt og bær.

Her ser du alle våre varer med Grana Padano

Pecorino, parmesanens kusine produsert av fåremelk

Selv om Pecorino kan minne om en parmesan-ost, er det store forskjeller mellom de to. Det finnes mange ulike typer Pecorino, men felles for dem alle er at de er produsert av pasteurisert fåremelk, ikke upasteurisert kumelk. Osten kommer fra Sardinia, men produseres i dag flere steder i Italia. Pecorino er også en av det italienske kjøkkens stoltheter, og blant de aller eldste ostene produsert i landet. Den skal helst lagres i minst 8 måneder.

En vellagret Pecorino er en fast og sprø ost, med en pikant smak og kornete konsistens. Den er skarpere enn parmesanen, og er man en ostekjenner vil de fleste merke sauemelksmaken. En Pecorino kommer dog i mange ulike varianter, og har du en fersk Pecorino for hånden, vil du oppdage at denne er langt mildere og rundere i smaken, samt mykere i konsistensen.

Pecorino som har vært lagret en stund passer godt til å rives over ulike retter, i sauser til avrunding, i supper og pastaretter, og til gratinering. Mange liker også å inkludere den i ostefatet til vinkvelden. 

Her ser du alle våre varer med Pecorino

Oluf Lorentzen leverer din favorittost rett hjem

Oluf Lorentzen har et stort utvalg oster fra hele verden, som enkelt kan leveres rett hjem til deg med kun noen tasteklikk. Bestill Parmigiano Reggiano, Grana Padano og Pecorino fra vår nettbutikk, og len deg tilbake mens du venter på leveransen. Har du lyst til å imponere med et lekkert ostefat hjelper vi deg gjerne også her. Vi har blant annet et ferdig ostefat med alt du skulle trenge for en herlig aften. Eller kanskje du vil prøve deg på en av verdens beste oster? Her er det noe for enhver smak!

Les også: Glad i ost? Lær deg mer om de 7 ulike ostefamiliene


Kjøp Parmigiano Reggiano, Grana Padano og Pecorino på Oluf.no:

Vi sender ostene rett hjem til deg i forpakning som sikrer kvaliteten.

Lenker
Min side