Til toppen

Fastelavensboller og oppskrift på tre kremer

Fastelavensboller eller fastelavnsboller, som det egentlig heter, med sitronkrem, pistasjkrem, kaffekrem eller bringebærkrem. Her får du inspirasjon til fastelavensboller med spennende smaker!

Du trenger:

500 g hvetemel
100 g sukker
3 ts pizzagjær eller 1 pose tørrgjær
0,5 ts malt kardemomme
0,5 ts salt
2 dl melk
1 dl vann
100 g smør, romtemperert i terninger

1 egg , til pensling

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene til bolledeigen, unntatt smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og bland det på lav hastighet til alt er godt blandet. Elt deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.
  2. Tilsett gradvis smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.
  3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til omtrent dobbel størrelse, ca. 1,5 time. 
  4. Ha deigen på lett melet underlag og del den opp i 12-14 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage. Trill runde boller og fordel dem på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede eller plast til omtrent dobbel størrelse i 30-45 minutter. Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg .
  5. Stek dem midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 8-12 minutter. Steketiden vil variere etter hvor store bollene er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene helt på rist før du fyller dem.

Forslag til kremfyll

Fyll de luftige fastelavensbollene med deilige kremer med spennende smaker. Hver oppskrift holder til 12-14 boller.

Tips: Du kan gjerne bruke vanlig kremfløte, men hvis du ønsker en stivere kremfløte som holder formen bedre når du sprøter den ut, kan du tilsette litt gelatin i kremen. Se oppskrift på stabil pisket krem nederst på siden.

Fastelavnsboller med sitronkrem:

3 dl kremfløte eller 1 grunnoppskrift for stabil pisket krem
1 ss melis
1 ts vaniljesukker
Lemon Curd

Melis til pynt

Pisk kremen med melis og vaniljesukker. Del bollene i to og smør litt lemon curd på hver bunn. Sprøyt en ring med krem over, sett på lokket og dryss med litt melis.

Fastelavnsboller med kaffe-, sjokolade- eller pistasjkrem:

3 dl kremfløte eller 1 grunnoppskrift for stabil pisket krem
1 ss melis
3 ss kaffe-, sjokolade- eller pistasjkrem

Melis eller kakaopulver til pynt

Pisk kremen med melis og kaffe-, sjokolade eller pistasjkrem. Del bollene i to, sprøyt på krem, sett på lokket og dryss med litt melis eller kakaopulver. 

Fastelavnsboller med blåbær- eller bringebærkrem:

3 dl kremfløte eller 1 grunnoppskrift for stabil pisket krem
1 ss melis
3-6 ts bringer- eller blåbærstøv

Til pynt:
Kandisert rose, kandisert fiol eller frysetørket bringebær
Et par dråper vann eller sitronsaft
ca 100 g melis

Pisk kremen med melis og bringebærstøv eller blåbærstøv til ønsket farge og smak. Del bollene i to, sprøyt på krem, sett på lokket.

Lag melisglasur med melis og et par dråper vann eller sitronsaft til du har en fast glasur. Pynt lokket med litt melisglasur og dryss med kandisert rose, fiol eller bringebær.


Sorter Navn (a > å)

Crema al caffé 180 g

Italiensk fyldig krem med kaffesmak.
514281

Crema al cioccolato di Sicilia 180 g

Italiensk fyldig krem med smak av siciliansk sjokolade.
514282

Crema de pistaccio 180 g

Fyldig krem med smak av pistasj, som kan serveres som topping på en kule fløteis, smøres på en nystekt varm croissant eller en toast. Kan også brukes som fyll til hjemmebakte kaker og makroner, som topping på konfekt, eller som glasur på vanlig sukkerbrød eller en saftig sjokoladekake.
514280

Mackays lemon curd 340 g

Klassisk britisk lemon curd.
430315

Mill & Mortar blåbærstøv 40 g

Spiselig frysetørket blåbærpulver.
514581

Mill & Mortar bringebær frysetørket 12 g

Biter av frysetørket bringebær. 100% bær.
514574

Mill & Mortar bringebærstøv 45 g

Spiselig rosa frysetørket bringebærpulver.
514573

Mill & Mortar fiol kandisert 40 g

Kandiserte blomster til kaker og desserter.
514578

Mill & Mortar rose kandisert 40 g

Kandiserte roseblader til kaker og desserter.
514577

Grunnoppskrift for stabil pisket krem

3 dl fløte
1 plate gelatin
2 ts vann

Bløtlegg gelatin i kaldt vann 5-10 minuter. Kok opp 2 ts vann. Klem vannet ut av gelatinplaten og smelt gelatinen i det varme vannet. Hell gelatinvannet i kremfløten mends du pisker til det dannes myke topper. Sett gjerne kremen 30 minutter i kjøleskapet før du pisker videre. Pass på at du ikke pisker for mye, da vil kremen skille seg.