Skip to main content
Til toppen
Slik kan du enkelt lage deilig saus fra bunnen av

Et sausenebb med rødvinssaus, en skål med béarnaisesaus og en liten kjele med Sennep- og honningssaus.

Slik kan du enkelt lage deilig saus fra bunnen av

God saus får man vel aldri nok av? Og det kan være enklere enn man tror! Her får du oppskriften på tre knallgode sauser som enkelt kan lages hjemme.

Her til lands liker flere å drukne poteter eller kjøtt i tykk og smakfull saus, og det finnes mange raske poseløsninger som fungerer utmerket i en travel hverdag. Likevel må vi innrømme at vi har en dyp forkjærlighet for saus laget fra bunnen av. De fleste blir faktisk svært overrasket over hvor raskt og effektivt man kan slenge sammen en hjemmelaget saus, så lenge man har ingrediensene som trengs. Lyst til å prøve deg på saus selv? Her er tre nydelige oppskrifter som du enkelt kan lage på kjøkkenet.

Enkel rødvinssaus til biff

Vinsaus har eksistert i lang tid og kan lages med både hvitvin, portvin og rødvin. Denne type saus kommer fra det franske kjøkken, og tradisjonelle oppskrifter inneholder gjerne kraft, smør, urter, krydder, løk, hvitløk og selvsagt vinen da. Det finnes utallige retter som inkorporerer denne sausetypen, og alle typer kjøtt- og fiskeretter kan løftes med en god vinsaus.

Rødvinssaus er ofte fyldig og rik på smak. Den passer utmerket til lam, vilt og storfe, men kan også være god til svin og andre typer kjøtt. Personlig elsker vi rødvinssaus til biff. Lyst til å prøve selv? Se oppskriften på en enkel rødvinssaus til biff her. Dersom du skal kokkelere på kjøkkenet er det også utrolig koselig å nippe til et glass rødt, som du senere kan kjenne smaken av i sausen.

Mange tenker at man kan bruke billig og kjedelig rødvin i rødvinssaus, fordi urter, krydder, løk og kraft også skal med. Her vil man gå på en bommert. Smaken i sausen gjenspeiler i stor grad kvaliteten på vinen. Du trenger selvsagt ikke bruke den fineste rødvinen du har i skapet, men velg gjerne en variant med rund og fyldig smak.

Les også: Ost- og vinkveld? Slik blir jentekvelden vellykket

Tradisjonell béarnaisesaus

Béarnaisesaus er en annen klassiker fra det franske kjøkken, som nordmenn over hele landet har lagt sin elsk på. Sausen hører hjemme i hollandés-familien, men skiller seg fra hollandés i smak og styrke. En tradisjonell béarnaise lages ved å koke hvitvin og eddik sammen med utrer og krydder. Sausen skal også inneholde eggeplommer og smør.

Vanskelighetsgraden til tradisjonelle béarnaisesauser gjør at mange velger å gå til innkjøp av ferdig-varianter, men det trenger faktisk ikke være så komplisert å få til en knallgod béarnaise. Vår oppskrift er for eksempel svært enkel og effektiv, og vil garantere et herlig resultat hver gang. Oppskriften på béarnaisesasuen vår kan du finne her.

Béarnaisesaus passer til en mengde retter, for eksempel grillet kjøtt, og er like populær hele året. Den gule fargen gjør seg godt på tallerkenen, og kan være med på å få måltidet til å se enda mer innbydende ut.

Les også: Olivenolje, sesamolje, peanøttolje … når velger man hva?

Sennep- og honningssaus til kylling

Sennep- og honningssaus er som navnet tilsier en saus hvor smaken av sennep og honning er fremtredende. I denne sausen vil den søte honningen temme den skarpe, sterke sennepssmaken. Sennepen i seg selv henter også frem en viss syrlighet i honningen, og fremhever flere smaker man ellers ikke merker når honningen spises alene. Disse to ingrediensene skaper med andre ord en tilnærmet perfekt kombinasjon.   

Det er viktig å huske på at sausen bør lages av en sennep av god kvalitet. Det finnes mange ulike sennep på glass, for eksempel Fallot dijon. Velg gjerne en fransk sennep med mye smak, og pass på at honningen du bruker ikke har fremtredende toner av lavendel eller andre blomster.

Sennep- og honningssaus passer til mange typer retter, og er spesielt nydelig til kylling, svin eller over varme nypoteter. Det er også mulig å gjøre denne sausetypen om til en frisk dressing, dersom du blander den ut med olje og sitron når den har kjølt seg ned. Du kan finne oppskriften til en rask og enkel sennep- og honningssaus til kylling her.      

Spar tid og få matvarene levert på døra

For mange kan det være utfordrende å handle alt man trenger på butikken, spesielt nå når hverdagen er preget av korona. Noen har rett og slett ikke tid, flere bor i områder hvor utvalget på nærbutikken ikke er optimalt, mens andre må holde seg hjemme på grunn av sykdom. Da er det greit å vite at du kan få tak i det du trenger i netthandelen til Oluf Lorentzen. Vi leverer trygt, raskt og effektivt over hele Norge, slik at du kan nyte god og hjemmelaget mat av kvalitetsvarer. 

Lenker
Min side