Skip to main content
Til toppen
Nyttårsmat som imponerer

Nyttårsmat som imponerer

Når året er på hell, er det hyggelig å gjøre litt ekstra stas på måltidet. Det er tross alt siste dagen av året. Er du en matentusiast, og gjestene likeså, er det tid for å slippe gourmetkokken i deg løs – dette er nyttårsmaten som imponerer.

Nyttårsaften er den perfekte anledning for å svinge seg om på kjøkkenet og virkelig imponere gjestene med et gourmetmåltid de aldri vil glemme. Gode råvarer, spennende kombinasjoner og en lidenskap for god mat er alt som trengs for å skape noe fantastisk.

Dette er dagen for å prøve noe nytt, eller noe man sjeldent spiser resten av året. Derfor har vi satt sammen noen forslag som hos de fleste ikke pryder spisebordet til vanlig. Alle rettene vi har lagt frem passer sammen, uansett hvilken kombinasjon du velger. Slik kan du være sikker på at nyttårsaften blir vellykket i år også.


Forrett   

Forretten har en viktig rolle. Det er den som setter standarden for resten av måltidet og markerer startskuddet for kvelden. Den skal varme opp smaksløkene og gjøre dem sultne på mer. Velger du en av disse rettene vil du garantert imponere:

Røkt ørret med asparges og hollandaise

Røkt ørret med asparges og hollandaise

Se oppskriften
Potetvaffel med kaldrøkt laks og limedressing

Potetvaffel med kaldrøkt laks og limedressing

Se oppskrift

Hovedrett

Hovedretten er stjernen på nyttårsfesten, og da gjelder det å la den skinne. Nå skal kokkekunnskapene virkelig komme til sin rett, med god hjelp fra ypperlige råvarer. Vi anbefaler Confit de Canard – en delikatesse fra det franske kjøkken – som vil gi gjestene smaken på det gode liv, og samtlige kommer til å be om oppskriften. Eller gå for en spennende vri på den tradisjonelle nyttårskalkunen.

Confit de canard

Confit de canard

Se oppskrift
Stekt kalkunbryst surret inn i Prosciutto de Parma, dandert på en seng av rosenkål.

Kalkunbryst i Prosciutto de Parma

Se oppskrift

Hvilerett

For at smaksløkene og magen skal få roe seg etter en kraftig hovedrett, er det vanlig med en hvilerett før desserten. Dette er gjerne en kald rett, som for eksempel en sorbet, eller som vi foretrekker – ost. Vi anbefaler en ostetallerken bestående av tre oster fra ulike familier, for eksempel hvitmugg, blåmugg og fast. Det bør beregnes rundt 50-75 gram per tallerken.

Hvitmuggost: Prøv Triple Creme. Dette er en fet, bløt og delikat ost med en mild smak. Serveres med litt honning og nøtter.

Blåmuggost: Roquefort Papillion er en fantastisk blåmuggost med fyldig og kraftig smak som smelter på tungen. Serveres med aquavitgelé eller fikenmarmelade.

Fastost: Sammen med de to overnevnte er svenske Västerbottensost eller norske Bufar siste hånd på verket. Disse er smakfulle og svært aromatiske.


Dessert

Sist, men ikke minst – desserten. Etter et fantastisk måltid bør den avsluttende retten runde av med et smell. Denne skal huskes helt til neste nyttårsfeiring, og gjerne året etter der også. Følgende er alle verdige nyttårsdesserter som har en ekstra ingrediens som løfter retten til neste nivå.

Créme Brûlée med tonkabønner

Créme Brûlée med tonkabønner

Se oppskrift
Panna cotta dandert på et fat med olivenolje, pekannøtter og sitronskall.

Panna cotta med sitron og olivenolje

Se oppskrift
Lenker
Min side