Til toppen

Nyttårsmat som imponerer

Nyttårsmat som imponerer
Nyttårsmiddag som imponerer
Bordet er dekket for nyttårsmiddag

Når året er på hell, er det hyggelig å gjøre litt ekstra stas på måltidet. Det er tross alt siste dagen av året. Er du en matentusiast, og gjestene likeså, er det tid for å slippe gourmetkokken i deg løs – dette er nyttårsmaten som imponerer.

Nyttårsaften er den perfekte anledning for å svinge seg om på kjøkkenet og virkelig imponere gjestene med et gourmetmåltid de aldri vil glemme. Gode råvarer, spennende kombinasjoner og en lidenskap for god mat er alt som trengs for å skape noe fantastisk.

Dette er dagen for å prøve noe nytt, eller noe man sjeldent spiser resten av året. Derfor har vi satt sammen noen forslag som hos de fleste ikke pryder spisebordet til vanlig. Alle rettene vi har lagt frem passer sammen, uansett hvilken kombinasjon du velger. Slik kan du være sikker på at nyttårsaften blir vellykket i år også.

 

Forrett

Forretten har en viktig rolle. Det er den som setter standarden for resten av måltidet og markerer startskuddet for kvelden. Den skal varme opp smaksløkene og gjøre dem sultne på mer. Velger du en av disse rettene vil du garantert imponere:

 

Risotto med sopp

Risotto er en tradisjonell risrett fra Nord-Italia, og har på det italienske kjøkken opprinnelig vært en oppvarmer til det som kommer. Den fløyelsmyke konsistensen gjør den til den perfekte forrett. Risen vi bruker er ingen ringere enn carnaroli – kongen av risottoris. Den trekker til seg væske på en annen måte enn vanlig ris, og absorberer krydder og andre smaker fra ingrediensene man tilsetter. Dette gir deg en smakfull rett av en annen verden.

 

Til fire porsjoner trenger du:

300 g Riso Gallo Risottoris

8 dl fond av sopp, kalv eller kylling

4 dl tørr hvitvin

200 g sopp

1 ss olivenolje

1 hvitløksfedd

1 sjalottløk

50 g revet parmesan

Smør til steking

Salt og pepper

 

Slik gjør du:

Smelt 1 ss smør i en tykkbunnet kjele på medium varme. Tilsett hvitløk og sjalottløk, og stek til det er mykt. Tilsett risottorisen og la det surre til det er blankt.

Ha i hvitvin, kok opp og tilsett litt fond. Skru ned varmen til det småkoker.

Tilsett fond gradvis, og la risen absorbere den mellom hver gang du sper. La det koke til risen er myk med fast kjerne. Rør av og til.

Stek soppen i en panne med smør. Krydre etter smak.

Rør inn parmesan og litt smør i risottoen. Tilsett soppen og vend forsiktig sammen. Smak til med salt og pepper, og pynt med friske urter. Serveres straks.

Les også: Julegavetips til matentusiasten

 

Carpaccio

Det er ingenting som er så enkelt, men likevel så elegant og smakfullt, som carpaccio. Carpaccio er løvtynne skiver av rått oksekjøtt, marinert i olivenolje. Kjøttet er magert, mørt og har en mild smak som ikke bør overdøves av for sterke smaker. Carpaccio er den perfekte forrett til de som setter pris på rene smaker. Retten nytes sakte for å få med seg alle smaker, lukter og konsistenser.

 

Til fire porsjoner trenger du:

2 pakker Carpaccio original

Olivenolje

Kvernet pepper

Valgfri grønn salat, for eksempel ruccula

Noen dråper sitron

Grissini

 

Slik gjør du:

Legg kjøttskivene porsjonsvis på tallerkener. Pensle skivene med olivenolje og dryss på nykvernet pepper. Legg deretter på Parmigiano Reggiano, som følger med i pakken, og eventuelt grønn salat. Server med noen dråper sitron og grissinistenger.

 

Hovedrett

Hovedretten er stjernen på nyttårsfesten, og da gjelder det å la den skinne. Nå skal kokkekunnskapene virkelig komme til sin rett, med god hjelp fra ypperlige råvarer. Vi har kun ett forslag til hovedrett, og det med god grunn. Confit de Canard – en delikatesse fra det franske kjøkken – vil gi gjestene smaken på det gode liv, og samtlige kommer til å be om oppskriften.

 

Confit de Canard

Confit de Canard er andelår konservert i sitt eget fett, eller gåsefett, slik at den får en fantastisk god smak. Det er en klassisk fransk rett som blir sett på som en delikatesse verden over. Det møre kjøttet er himmelsk godt, og sprøstekt i ovnen kommer smaken virkelig til sin rett. Confit de Canard fra Jean Larnaudie er tilvirket for hånd og behandlet med respekt for tradisjon og kvalitet. Under er en oppskrift hentet fra NRK. Confit de Canard er også godt sammen med stekte poteter med urter, madeirasaus, bakt plommetomat og asparges. Eventuelt med potetpuré med trøffel, haricot vert, stekt østerssopp og søt sherrysaus.

 

Til fire porsjoner trenger du:

1 boks Confit de Canard

4 hvitløksfedd

4 stilker frisk rosmarin

2 pastinakk

4 store poteter

2 gulrøtter

2 mellomstore rødløk

2 fedd hvitløk

2 stilker frisk rosmarin

1/2 sitron

1-2 ss flytende honning

2 ss andefett (bruk fettet rundt andelårene)

salt og kvernet pepper

 

Til rødvinssausen:

1 stor sjalottløk

2 dl rødvin

3 dl god innkokt okse- eller kalvekraft. Vi har et stort utvalg fond.

1 ss salt, kvernet pepper og en klype sukker

salt, kvernet pepper og en klype sukker

litt smør

 

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløken og ha den i en kjele. Tilsett vinen og la det koke til 2/3 er kokt bort. Tilsett kraften og la det putre i fem minutter.

Rør inn smøret og smak til med salt, pepper og sukker. Dersom du ønsker, kan du jevne ut sausen med litt maizena.

Skrell rotfruktene og skjær dem i like store biter. Legg dem i en stor ildfast form sammen med knust hvitløk, rosmarin og litt andefett fra boksen med Confit de Canard. Press deretter sitronsaft og drypp honning over. Krydre godt med salt og pepper. Bak på 200 grader i ca. 30 minutter til rotfruktene er møre. Vend dem gjerne underveis.

Legg andelårene i en ildfast form sammen med resten av fettet fra boksen. Tilsett rosmarin og knuste hvitløksfedd. Varm lårene samtidig med grønnsakene i ovnen i ca. 20 minutter.

Ta grønnsakene ut av ovnen når de er klare, og skru ovnen på grill. La lårene grille i ca. 5 minutter til skinnet blir sprøtt og gyllent. Serveres varmt.

Les også: Servere spekemat? Slik gjør du spekefatet komplett

 

Hvilerett

For at smaksløkene og magen skal få roe seg etter en kraftig hovedrett, er det vanlig med en hvilerett før desserten. Dette er gjerne en kald rett, som for eksempel en sorbet, eller som vi foretrekker – ost. En ostetallerken med smakfulle oster er den perfekte etterfølger etter Confit de Canard.

Vi anbefaler en ostetallerken bestående av tre oster fra ulike familier, for eksempel hvitmugg, blåmugg og fast. Det bør beregnes rundt 50-75 gram per tallerken.

Hvitmuggost: Prøv Brillat Savarin. Dette er en fet, bløt og delikat ost med en mild smak. Den er en klassiker blant franske ostekjennere, og gjør seg godt på en osteanretning.

Blåmuggost: Roquefort Papillion er en fantastisk blåmuggost med fyldig og kraftig smak. Den er en mild roquefort som smelter på tungen.

Fastost: Sammen med de to overnevnte er svenske Västerbottensost siste hånd på verket. Den er smakfull og svært aromatisk uten å være sterk, og passer ypperlig på et ostefat.

Server gjerne Lesgards marmelade til ostene. Dette er en marmelade basert på pære, honning og nøtter, som komplimenterer smakene i ostene og fremhever dem.

Les også: Franske og italienske oster du ikke bør gå glipp av

 

Dessert

Sist, men ikke minst – desserten. Etter et fantastisk måltid bør den avsluttende retten runde av med et smell. Denne skal huskes helt til neste nyttårsfeiring, og gjerne året etter der også. Følgende er alle verdige nyttårsdesserter som har en ekstra ingrediens som løfter retten til neste nivå.

 

Sjokoladekake med salt sjokoladeganache

Denne desserten får man vann i munnen av bare ved å høre navnet. Sjokoladekaken kan minne om brownies og har en overraskende ingrediens som setter kronen på verket – olivenolje!

Høres dette ut som desserten for deg? Her finner du ingrediensliste og fremgangsmåte.

 

Balsamicomarinerte jordbær med mascarponekrem

Dette er en enkel dessert, med komplekse smaker. Friske bær er ypperlig etter en mektig hovedrett, og sammen med mascarponekremen blir det en nydelig kombinasjon. For en spennende twist på en ellers enkel dessert, blir bærene marinert i en blanding av appelsin, sukker og balsamico. Denne kombinasjonen bør prøves!

Oppskrift på Balsamicomarinerte jordbær med mascarponekrem finner du her.

 

Panna cotta med sitron og olivenolje

En god panna cotta slår aldri feil. Dette er en klassisk dessert som er enkel å tilberede, men er svært imponerende når man gjør det lille ekstra. Denne varianten med olivenolje og sitronskall vil være en vakker avslutning på en kveld som for mange er langt ifra over.

Oppskriften på denne lekre panna cottaen finner du her.

 

Godt nytt år fra oss i Oluf!

Oluf har alt du trenger av kvalitetsmatvarer på nett. Det trenger ikke være vanskelig for å være godt. Ble du inspirert til å prøve deg frem på kjøkkenet? Sjekk ut flere av våre oppskrifter og lek deg med spennende smaker. Godt nytt år!