Skip to main content
Til toppen
Kortreist lokalmat på sitt beste – møt tre herlige matprodusenter fra Norge

En hvit skål med rosa skreirisotto og marmelade fra Heimstølen

Kortreist lokalmat på sitt beste – møt tre herlige matprodusenter fra Norge

I dag vil flere forbrukere handle kortreist mat. Her er tre flotte matprodusenter du absolutt bør vite om.

Å velge mat fra eget land skaper en helt egen matopplevelse. Lokalmat er kortreist, miljøvennlig og, i Norge, av svært god kvalitet. Flere og flere blir bevisste på maten de spiser, og i dag ønsker mange å kjøpe norske varer. Dette støtter ikke bare miljøet, men også den norske produsenten og den norske økonomien. Oluf.no heier på norske varer, og nettopp derfor samarbeider vi med flere norske produsenter. Her er tre av dem.

Heimstølen Sylteri lager deilige marmelader og kompotter

Ost, kjøtt og fisk kan være godt i seg selv, men smaker utvilsomt best med litt tilbehør. Det har Heimstølen Sylteri funnet ut for lengst. Her tilbys marmelader og kompotter som tilbehør til kjøtt og ost. De kan også brukes til nydelige desserter. Sylteriet er relativt nyetablert, og kom for alvor på banen i april 2019. Marmeladene og kompottene håndlages, og det jobbes iherdig med å løfte frem nordiske råvarer fra lokalmiljøet i Hemsedal. Velutviklede oppskrifter følges til punkt og prikke, som er ildfaste og ypperlige til gjenbruk.   

I sortimentet til Heimstølen Sylteri finner du blant annet rabarbramarmelade, som passer perfekt til en frisk panna cotta. Rødbetkompotten deres har mye sødme, og gjør seg godt i en skikkelig fargerik skreirisotto, og den syrlige rabarbra marmeladen med syltet rødløk setter virkelig smak på en klassisk blings med leverpostei.  

Les også: Skal du servere spekemat? Slik blir spekefatet komplett

Thorbjørnrud Ysteri – Norges eneste hotellysteri

Thorbjørnrud Ysteri på Jevnaker er et ysteri litt utenom det vanlige. Her finner du nemlig Norges eneste hotellysteri- så vidt vi vet. Det som startet som en gimmik utviklet seg raskt til et produktivt ysteri, og i dag produserer Thornbjørnrud faktisk over 10 tonn ost i året. Både nasjonalt og internasjonalt gjør ysteriet det bra i kåringer og konkurranser. Ysteriet holder faktisk til i hotellets gamle svømmebasseng, og all ost produseres utelukkende på melk fra egne kuer.

Thorbjørnrud er selvforsynt med kjøtt og melk fra egen gård, og i hotellets hage dyrkes det grønnsaker, frukt og urter. Mye god mat kommer med andre ord fra Thorbjørnrud, og blant våre favoritter finner du den halvfaste rødkittosten, Rød Ku, som kan nytes til alle døgnets måltider. Osten passer ypperlig til raclette, da den har en god smelteevne – og smaken er helt unik. Pepperknoll er også en sikker vinner. Denne syrnede ferskosten, som er rullet i malt pepper og tørket i 3-4 uker, er en smaksbombe. Her møtes syrlighet og pepper i perfekt harmoni, og osten passer utrolig godt til både pizza- og pastaretter. Utseendemessig ligner osten en sort trøffel, og du kan enkelt rive den over maten på samme måte. Perfekt i eget matskap, eller som gave til venner og bekjente.   

Les også: Slik kan du enkelt lage deilig saus fra bunnen av

Smakfulle oster og nydelig iskrem fra Gangstad Gårdsysteri

I Trøndelag finner du nok et herlig ysteri som leverer nydelig ost og tilbehør. Gangstad Gårdsysteri ble i 1998 landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk. Det produseres i dag åtte ulike typer ost, og fem typer iskrem fra gårdens ferske kumelk. Her brukes mye av tiden på å ta seg av kyrne, slik at de kan produsere melk av topp kvalitet for både ost og is. Det legges også mye tid og kjærlighet i selve produksjonen av matvarene. Med tålmodighet, omhu, lange tradisjoner og egne råvarer skaper Gangstad helt unike produkter. 

Ostene til Gangstad presterer godt i konkurranser, og i 2019 vant for eksempel blåmuggosten, Nidelven Blå, supergull under VM i ost i Italia. Denne blåmuggosten er fyldig og lekkert marmorert, og fungerer godt på ostefatet, eller som en dessert med karamellisert fiken.  Dersom du ønsker en perfekt smaksopplevelse fra Gangstad har de fargekoder på emballasjen til både ost og marmelade. Her vises enkelt hvilke oster som passer til hvilke marmelader. Gullvinneren, Nidelven Blå passer eksempelvis perfekt til Gangstad fikenmarmelade, noe Gangstad Edel Blå også gjør. Trenger du noe knasende til osten og marmeladen har Gangstad også egne kjeks. Det er altså enkelt å kose seg med Gangstad-produkter som komplimenterer hverandre.

Kjøp norske varer gjennom netthandelen til Oluf

Norske dagligvarebutikker har i de siste årene hatt et økende fokus på kortreist- og lokale matskatter, og dette er fantastisk for de mange produsentene rundt om i landet. Skulle du allikevel mangle en favoritt du fant på ferien i fjor, eller en ost du har fantastiske minner fra, så kan du kanskje finne den her på Oluf.no.

Lenker
Min side