Skip to main content
Til toppen
Skal du servere spekemat? Slik blir spekefatet komplett

Skal du servere spekemat? Slik blir spekefatet komplett

Fyll spekefatet med parmaskinke, serranoskinke og gode salamier. La oss guide deg gjennom noe av den beste spekematen vi har, og vise deg hva Italia og Spania har å by på.

Spanjolene elsker sin jamon, salumi ligger italienernes hjerte nært og nordmenn fryder seg over spekemat både fra hjemlandet og fra sørligere strøk. Spekemat byr på tradisjonsrik matkultur, og har fått et solid fotfeste i store deler av verden på grunn av kjøttets varierte og delikate smaker. For veldig mange representerer spekemat et ideelt møte mellom krydder og urter, hvor vin kan nytes i glasset ved siden av og derfor passer det godt til mange anledninger, både til hverdags og til fest. 

 Lyst til å nyte litt ekstra neste gang du skal sette sammen et spekefat? Her er noen av våre italienske- og spanske favoritter!   

Italiensk spekemat

Den alltids populære parmaskinken

Nordmenn elsker italiensk matkultur, og spekematen er intet unntak. Parmaskinke har funnet veien inn i det norske folks hjerter, og det med god grunn. Parmaskinke har PDO-betegnelsen som forteller at dette er et produkt produsert etter strenge regler i et definert område av Italia. Dette er kjøtt som kun produseres i Parma-området, og har en lagringstid på minimum 12 måneder. Parmaskinke kan også kun produseres av svinekjøtt fra bestemte svinetyper som "Large Whites", "Dunroc" og "Landrace" og de fôres med mysen fra Parmigiano Reggiano-produksjonen. De får bevege seg fritt i naturskjønne omgivelser og det er strenge krav til dyrehold.

Parmaskinke er mild og litt søtelig i smaken, den skal skjæres i løvtynne skiver, hvor marmoreringen kommer godt til syne. Smakssammensetningen gjør at parmaskinken elskes av alle, både unge og eldre. I Italia brukes skinken til klassiske forretter sammen med brød, fiken og melon. Bruk gjerne parmaskinke på pizza, surr kylling eller hvit fisk i parmaskinke før steking eller bruk den i salater sammen med parmesan, balsamicoeddik og olivenolje.

Les også: Franske og italienske oster du ikke bør gå glipp av

Het salami fra Abruzzo-regionen

Fysen på smakfull pizza med litt futt? Eller kanskje en spennende omelett eller sandwich med krydrede smakstoner? Salami ventricina picante dekker utvilsomt lysten på noe skikkelig godt. Dette er en sterk salamipølse laget av italiensk svinekjøtt utvalgt med omhu. Denne salamien kommer fra Abruzzo-regionen, som ligger øst for Roma. Den er preget av en intens rød-oransje farge, og kjøttbitene pølsen er sammensatt av kommer tydelig frem når den skjæres i skiver.

Smaken er tydelig pepret og kraftig – dette er rett og slett en salami med mye krutt i. Likevel er den behagelig å spise, og det vil ikke brenne intenst i munnen. Den gjør seg også svært godt servert som forrett med marinerte artisjokker, fetaost og oliven.

Les også: Pizzatopping til ekte italiensk pizza

Italiensk tilbehør til spekematen

Parmigiano Reggiano 12 mnd, den mest berømte av alle parmesantyper, gjør seg godt til spekefatet med sin milde smak og myke tekstur. Her får du smaker som komplimenterer kjøttet og byr på en krydret aroma uten å gi den en ubehagelig skarphet. Den finnes også i økologisk variant, nemlig Parmigiano Reggiano trekant 12 mnd DOP ØKO 150 g.

Olivenolje er et must til de italienske spekefatene. Roi Taggiasca olivenolje ex virgin fungerer utmerket som dressing til sidesalater, eller sammen med ferskt brød. Her kan du også gjerne bruke balsamicoeddik fra Leonardi og salt for en ekte italiensk opplevelse. Også grønne oliven er godt til, Lucques oliven gjør seg utmerket til spekemat med sin naturlige nøtteaktige smak. Den er delikat og balansert mellom syrlig og søtt. 

På det italiensk-inspirerte spekefatet kan du også leke deg med frukt og grønnsaker, brød, ost og mye mer. Mange foretrekker pære, fiken, lyst brød, foccaccia og grissini.

Les også: Savner du Italiaferien? Her er maten som tar deg tilbake

Spansk spekemat

I likhet med italienerne har også spanjolene et rikt lange tradisjoner når det kommer til spekemat og spanske spekepølser er noe helt eget. Her gir vi deg tips til noen av våre spanske favoritter.

Den kjente og kjære serranoskinken

Mange nordmenn har i dag fått smaken på ekte spansk serranoskinke. Navnet på den berømte skinka kommer av ordet sierra, altså fjell på spansk. Hos oss får du en serranoskinke skivet 12 mnd 80 g fra Noel. Selskapet er ledende innen spanske kjøttvarer. Bedriften har bred kunnskap og tradisjon for charcuterie, og dette kommer godt frem i det brede sortimentet av kvalitetsprodukter.

Serranoskinke har en herlig smak som er et resultat av flere hundre års arbeid, samt unike tradisjoner overlevert fra generasjon til generasjon. Kjøttet produseres i hovedsak av lokale hvite landsvin og den lagret i minst 9 måneder. Grisene fôres med mais og urter som bidrar til den fantastiske smaken og skaper en mør og saftig skinke med en farge som varierer mellom rosa og purpur-rød. 

Serranoskinke serveres romtemperert, men passer like godt til kaldretter og varmretter. Mange er kjent med å nyte serranoskinken til melon eller som topping på pizza. Sprøstekt gjør den seg også svært godt som topping til friske salater.   

Skal du flotte deg litt ekstra? Prøv ibèrico bellota

Ibèrico bellota er en skinke rik på aroma og smak, med en mør og fløyelsaktig konsistens som nesten smelter i munnen. Skinken er en spansk delikatesse kjent for fin høye kvalitet. Den har en rubinrød farge og tydelig marmorering. Ibèrico bellota smaker aller best temperert, og mange foretrekker å nyte den uten mye tilbehør.

Noel Alimentsaria er igjen produsenten å trekke frem, med sin uforglemmelige ibèrico bellota. Skinken, som av mange regnes som verdens beste, produseres av grisetypen «Cerdo Ibèrico» eller «Pata Negra», som er en sort griserase med sorte klauver. Grisene er frittgående og bruker tiden sin på å spise søte eikenøtter og gress – noe som setter god smak på kjøttet. Rasen er også den eneste grisetypen som lager fett i muskelcellene. Dette, kombinert med at skinken lagres i hele 36 måneder, gjør den ekstra mør og saftig. For et ekstra flott spekefat bør ibèrico bellota absolutt inkluderes.

Chorizo – den mest brukte pølsen i tapasretter

Inspirert av Spania og klar for å lage tidenes spanske spekefat? Da skal jo selvfølgelig chorizo inkluderes! Dette er en av de mest populære pølsene i Spania, og populariteten lar heller ikke vente på seg i Norge. Dette er pølsen flest bruker i tapasretter, og den kan spises fersk eller stekes. Modningen foregår i tre ulike faser. Først har vi produksjonsfasen på omlag ett døgn hvor kjøttet «luftes». Deretter henges chorizoen i et temperert kammer i omlag 30 dager. Siste fase skjer i naturlige omgivelser hvor pølsen kan henge i opp til 2 måneder.

Chorizoen får du også som picante, hvilket vil si at den har en kraftig smak. Rød paprika benyttes som en ingrediens i kjøttet, og er med på å skape en fin aroma. Til tapas eller spekefat bør man beregne mellom 30-50 gram per person. Husk også å åpne pakningen 10 minutter før servering for å oppnå den beste mulige smaken.

Salchichón – en klassisk spekepølse fra slettene i Spania

Skal spekefatet prydes av en ekte spansk klassiker? Da bør Salchichón få plass til å breie seg. Dette er en tradisjonsrik pølse fra slettene i Spania som kom til verden i en tid da man ikke hadde tilgang på kjøleskap. Selv om den har visse likhetstrekk med chorizoen er produksjonen enklere, og kjøttet blandet med sort pepper fremfor paprika og chili. Kjøttstrukturen i en god salchicón skal være grov, med fettbiter godt synlig. Smaken er rund, og man skal kjenne innslag av pepper uten at pølsen oppleves som særlig sterk. Den passer perfekt til tapas og på spekefatet.

Tilbehør til det spanske spekefatet

Det finnes ikke mangel på herlige matvarer i det spanske kjøkken og aioli og varmt brød, salte poteter, soltørkede tomater og ikke minst ost er godt tilbehør. Vil du skape følelsen av noen skikkelig spanske munnfuller er det utvilsomt manchego du bør gå for. 

Spekefat på en, to, tre!

Hos oss får du spekepølser og kjøtt fra hele verden. Tilbehør har vi også rikelig av, slik at du kan gjøre unna handelen enkelt hos oss. Og nå som du besitter et hav av kunnskap om ulik spekemat tipper vi smaksopplevelsen blir helt fortreffelig. Kos deg! 

Lenker
Min side