Skip to main content
Til toppen
Sild – havets sølv

Sild – havets sølv

Få inspirasjon til fantastisk sildebord og serveringstips med sild fra Garnvik.

Norsk sild er verdenskjent for sin høye kvalitet, sitt vakre utseende med en sølvglinsende farge, sunne fettinnhold og sin rikdom på de ettertraktede vitaminene A, D og B12. Den omtales ofte som havets sølv og har sammen med potet, reddet tusenvis av sultne mager i tøffe krigsår. Nå i bedre tider kan man fråtse i en rekke spennende sildeprodukter, laget med stor kjærlighet, tradisjon og kunnskap gjennom generasjoner. 

Sild på alvor

Garnviks Røkeri fra Frøya i Trøndelag har tatt silda på alvor og laget en rekke spennende produkter med utsøkt smak. De tilbyr de tradisjonelle sildevariantene som sursild, tomatsild og karrisild, men også nye smaker som ramsløksild, rømmesild med pepperrot eller eple og rødbetesild. Alle vekker smaksløkene og kan virkelig anbefales. Ønsker du å lage din egen sildesalat, eget komponert pålegg eller nyte en klassisk sildemiddag med potet, rømme og rødløk, har de også Matjessild.   

En av de mest folkekjære mattradisjonene vi har her i Norge er ikke overraskende julefrokosten eller en god og lang påskefrokost, før man kaster seg ut i det fri. Mange sverger også til sild midtsommers, ja faktisk hele året. Har du vært i Danmark har du kanskje allerede blitt avhengig av sildetallerken, med deilig mørkt rugbrød og enkle smakfulle tilbehør. 

Hent frem silda og inviter til sildebord

Ingenting er vel så hyggelig som å invitere til et godt lag og et klart pluss er det alltid når man ikke trenger å stå på kjøkkenet i timevis. Til et utmerket og spennende sildebord eller en høytidsfrokost, kan du helt enkelt sette frem en rekke ferdiglagede sildesalater eller sild lagt ned i lake med ulike smakstilsetninger. Vi anbefaler minst 4-5 ulike varianter og godt med tilbehør. Mange sverger spesielt til mørkt rugbrød eller pumpernickel, da den kompakte konsistensen ikke slipper gjennom all væske med en gang og ikke minst smaker utrolig godt til alle sildevarianter. Er du ikke så begeistret for mørkt rugbrød passer det også fint med krydrede brød som focaccia, olivenbrød eller helt vanlige rundstykker og brød. Husk godt smør til! 


Sprøtt underlag

Et sprøtt underlag som crustini, frøkjeks, flatbrød, ristet brød eller en litt søt kjeks passer også veldig godt til sild og ønsker du noe helt nytt på bordet for dine gjester, må du gå for Garnvik sine Frøyaflak. Dette er knasende, flate og forblåste flak med spiret bygg, honning og sukkertare fra Trøndelag. 

I tillegg til sild og ulik type underlag anbefaler vi å servere kokte poteter, små runde med skall eller litt større delt i skiver. Mandelpotet smaker ekstra godt til den litt salte silda. Litt rødløk og reddik i tynne skiver, spirer, frisk dill og smilende egg hører med. Er du ekstra glad i syltet rødløk gir det en ekstra sødme til de ulike sildevariantene. 


Serveringstips med sild

Med sild fra Garnvik har du uendelige muligheter til å sette sammen gode smaker. Dersom du ønsker å utvide sildebordet med hjemmelagde retter har vi noen gode serveringstips til deg her. Disse rettene passer også godt som forrett, på tapasbordet og koldtbordet.


Lefserrull med eple og rødbetesild

Eple og rødbetsild har en nydelig sødme og en frisk smak som passer godt til lomper. Bruk store lomper, fordel et tynt lag med eple og rødbetsild over, litt ruccula og finhakket rødløk, rull sammen og skjær i små munnfuller. 


Sildesalat med matjessild

Med få enkle ingredienser har du en nydelig sildesalat. Kok mandelpoteter, skrell og del i tynne skiver. Fordel det utover et fat sammen med revet crispisalat, Matjessild, smilende egg delt i to, syltet rødløk og kapers. Kvern over pepper og dryss over litt flaksalt.  Server med Crème Fraîche rørt ut med litt sitron, salt og pepper. Her passer det også fint med syltede rødbeter dersom du er glad i det. Matjessild på potet med pepperotkrem, rogn og dill

Matjessild har en myk og saftig konsistens, med en lett salt smak. Noen beskriver smaken som en blanding av hav og umami. Kok poteter, avkjøl og del i litt store skiver. Legg over et par biter med matjessild, pepperrotkrem, finhakket rødløk, lodderogn og dill. Pepperrotkrem lager du slik: Stivpisk seterrømme, smak til med pepperrot, sitron, salt og pepper.  


Sild på egg 

Kok egg til det er smilende eller hardkokt etter hva du liker best, topp med sild etter ønske og litt finhakket gressløk.  


Blinis med rømmesild m/pepperrot, salat, granateple og dill 

Topp blinis med litt strimlet hjertesalat og en skje med rømmesild m/pepperrot. Pynt med granateple og dill.

Kjøp ferdige blinis eller lag blinis selv med denne oppskriften på ukrainske blinis.Røsti med ramsløksild  

Lag gjerne en stor røstikake og pynt med babyleaf, ramsløksild (eller annen sild etter ønske) og litt rømme. Kvern over pepper og dryss over finhakket rødløk og dill. Til en litt stor stekepanne trenger du ca. 8 poteter. Skrell potetene og riv dem grovt med et rivjern. Klem ut så mye væske du klarer av potetene (bruk hendene), tørk godt med kjøkkenpapir og bland inn 1 strøken ts salt og litt kvernet sort pepper.  Fordel de revne potetene i en panne på litt høy varme med meierismør. Stek til den er gyllen på begge sider. Snu røstien ved hjelp av en tallerken. 


Bruschetta med tomatsild og sukkererter 

Lag små herlige munnfuller ved å skjære tynne skiver av en bagett eller fint brød i tynne skiver. Stek skivene gylne i smør og gni over med et hvitløksfedd delt i to. Avkjøl, legg over finstrimlede sukkererter og tomatsild, pynt gjerne med små tomater delt i båter og frisk basilikum. Serveres straks, så brødet ikke blir bløtt.  Ønsker du en raskere variant bruk Crustini. Kvalitetsprodukter fra Garnvik

Garnviks Røkeri er en liten foredlingsbedrift fra Frøya i Trøndelag som produserer ulike varianter av røkt laks og ørret, i tillegg til gravet laks, spekelaks og sild. Hos Garnvik får du ekte råvarer med utsøkt smak, kvalitetsgaranti og en kombinasjon av ny og gammel matkunnskap.

Sursild - Sursild er garantert en suksess til koldtbord og en stor favoritt på frokostbordet eller til høytid. Passer utmerket til tapas sammen med andre småretter. Serveres på nystekt brød med smør og rødløk.

Tomatsild - Spiseklar påleggssild basert på lange tradisjoner. God balanse mellom sødme, salt og syrlighet. Tomatsilden er klar til å nytes på godt brød.

Matjessild - Matjessild er garantert en suksess til koldtbordet, middagen eller til tapas sammen med andre småretter. Serveres med egg og gressløk eller potet, løk, rømme og flatbrød.

Matjessild tilhører klassen feitsild og er en «jomfrusild» som fanges tidlig på våren. 
Denne helt særegne silda er en spesialitet i Nederland og kommer fra det nederlandske maatjesharing (haring=sild), som betyr jomfruelig. Silden som brukes har nemlig ikke rukket å utvikle rogn eller melk og inneholder mye sunt fett. Silden modnes ved at den renses, men bukspyttkjertelen beholdes og denne modner fisken. Den rensede silden saltes og legges i tønne. 

Karrisild - Saftige sildebiter i en deilig kremet saus. Fristende gul farge med god smak av karri. Karrisild er garantert en suksess til koldtbord, og en stor favoritt på frokostbordet eller til høytiden. Passer utmerket til tapas sammen med andre småretter. Smakfull sildesalat, serveres med godt brød.

Rømmesild med pepperrot - Spiseklar påleggssild i en deilig kremet saus. God smak av rømme, med et hint av pepperrot. Klar til å nytes på godt brød.

Eple og rødbetsild - Saftige sildebiter i en deilig kremet saus. Fristende farge med en frisk og god smak av eple og rødbet.
Eple og rødbetsild er garantert en suksess til koldtbord, og en stor favoritt på frokostbordet eller høytiden. Passer utmerket til tapas sammen med andre småretter. Serveres med godt brød.

Ramsløksild - Spiseklar sild med en delikat smak av ramsløk. Klar til å nytes på godt brød. Ramsløksild er garantert en suksess til koldtbord, og en stor favoritt på frokostbordet. Passer utmerket til tapas sammen med andre småretter. Serveres på nystekt brød med smør og løk.


Garnviks Røkeri sursild 320 g

Spiseklar påleggssild basert på lange tradisjoner. Frisk og syrlig, med krydder for ekstra smak. Sursilden er klar til å nytes på godt brød.

Produktnummer: 980070
Lagerbeholdning:
346,15 pr kg
Garnviks Røkeri tomatsild 320 g

Spiseklar påleggssild basert på lange tradisjoner. God balanse mellom sødme, salt og syrlighet. Tomatsilden er klar til å nytes på godt brød.

Produktnummer: 980071
Lagerbeholdning:
370,59 pr kg
Garnviks Røkeri matjessild 320 g

Spiseklar sild med myk og saftig konsistens, med en lett salt smak. Perfekt til middag, med potet, løk, rømme og flatbrød.

Produktnummer: 980074
Lagerbeholdning:
366,28 pr kg
Garnviks Røkeri karrisild 300 g

Spiseklar påleggssild i en deilig kremet saus. God smak av karri. Klar til å nytes på godt brød.

Produktnummer: 980076
Lagerbeholdning:
548,78 pr kg
Garnviks Røkeri rømmesild m/pepperrot 300 g

Spiseklar påleggssild i en deilig kremet saus. God smak av rømme, med et hint av pepperrot. Klar til å nytes på godt brød.

Produktnummer: 980072
Lagerbeholdning:
500,00 pr kg
Garnviks Røkeri eple og rødbetsild 300 g

Spiseklar påleggssild i en deilig kremet saus. Frisk smak av eple og rødbet. Klar til å nytes på godt brød.

Produktnummer: 980075
Lagerbeholdning:
500,00 pr kg
Garnviks Røkeri ramsløksild 300 g

Spiseklar sild med en delikat smak av ramsløk. Klar til å nytes på godt brød.

Produktnummer: 980073
Lagerbeholdning:
388,89 pr kg
Lenker
Min side