Skip to main content
Til toppen
Serrano-skinke – en autentisk smak av Spania 

Serrano-skinke – en autentisk smak av Spania 

Har du Serrano-skinke for hånd garanterer vi en munnfull med lykke og en autentisk smak av Spania. Serrano er nemlig viden kjent som en eksklusiv og vidunderlig spekeskinke, der man bruker den eldgamle og geniale konserveringsmetoden med salt og modning over lang tid.

Opprinnelse og særegenheter 

Den svært populære serranoskinken (Jamón Serrano) eller også kalt fjellskinke, er en stor del av Spanias matkultur, gastronomiske arv og identitet. Bak seg har den hundrevis av år med perfeksjon av ekte håndverk, ja faktisk helt tilbake til middelalderen. Serrano kommer fra det spanske ordet «sierra» som betyr fjellkjede og refererer til metoden med å herde skinkene i de høye fjellene, med kaldt og tørt klima man blant annet finner i Pyreneene eller de kantabriske fjellene. 

Skinken produseres hovedsakelig fra hvit gris av rasene Landrace, Duroc og Large White og det fôres med blant annet korn, mais, nøtter og urter.  

Hva kjennetegner en serranoskinke?

En serranoskinke produseres fra bakbeinet til grisen og veier i gjennomsnitt rundt 7,5 kg når den er ferdig modnet. Kjøttet har en skinnende karakteristisk farge som varierer mellom rosa til purpur-rød og fettet rundt skal være lyst. Serranoskinke oppleves mørere og mindre salt enn den norske spekeskinken og har en særegen mild, delikat og rund smak.

Med moderne produksjonsmetoder produseres det nå Serrano skinke over hele Spania. For å kunne beholde og sikre sin status som en eksklusiv skinke er produksjonen underlagt en rekke strenge krav fastsatt av EU og det Spanske Landbruksdepartementet og finnes under merkeordningene «Protected Denomination of Origin (DOP)» og «Protected Geographical Indication (PGI)». 

Consorcio de Jamón Serrano Español

For å sikre en helt unik kvalitet etablerte 18 spanske produsenter i 1990 «Consorcio de Jamón Serrano Español». Produsentene er underlagt svært strenge retningslinjer for å sikre at skinkene utvikler de riktige egenskapene som blant annet tekstur, farge og smak. Modningsperioden skal være minimum 12 måneder, fra tidspunktet der skinken legges i havsalt. Skinkene kategoriseres i forskjellige kvaliteter etter hvor lenge skinken er modnet. 12-14 måneders modning betegnes «reserva» og modning i 14-18 måneder betegnes «gran reservera». Før salg velger et fast team av inspektører ut skinkene, en for en, for å sikre at alle kvalitetsstandarder er oppfylt. Alle Serrano skinkene som passerer utvelgelsesprosessen, får Consorcio Serrano sitt ettertraktede kvalitetsstempel og eksklusive signatur. Se etter etiketten som har en "S" i form av en skinke hvis du er nysgjerrig på hvordan denne helt unike skinken smaker. 

Serrano skinke med sin særegne, milde og fyldige smak passer godt til både varme og kalde retter. Her er noen enkle varianter vi anbefaler deg å teste neste gang du skal unne deg noe skikkelig godt. Serranoskinke er magert og smaker aller best når den er romtemperert, så ta den gjerne ut fra kjøleskapet 5-10 minutter før bruk. 

Bruksområder 

 • Tapas og spekemat - Serrano med sin helt unike smak nytes aller best i tynne skiver som en liten tapas, servert med bagett og gjerne noen dråper spansk olivenolje. Husk litt godt drikke til som kald hvitvin, Cava eller manzanilla. Ellers kan det sterkt anbefales å surre serranoskinke rundt søte dadler eller rundt grillede grønnsaker, asparges eller scampi. Skinken passer også utmerket på toast sammen med litt pesto og mozzarella eller helt enkelt sammen med en bit Manchego. Du vil ikke angre! Skal du lage spekematbord passer det fint med serranoskinke som et ekstra lekkert innslag. Server gjerne med salt urtebrød, soltørkede tomater, oliven og aioli. 
   
 • Klassikeren - Serrano og melon brukes ofte som en lekker forrett og med rette. Dette er nemlig en utrolig god kombinasjon av salt og søtt. Bruk honning – eller cantaloupemelon som du skjærer i tynne skiver eller terninger. Legg over serranoskinke og kvern over litt sort pepper. 
   
 • Pizza - Nyt skinken som topping på en god pizza med tynn bunn, hvit eller rød saus, mozzarella, friske tomater, basilikum og ristede pinjekjerner. Drypp over litt olivenolje og nyt.  
   
 • Sandwich - En lekker sandwich lager du slik – Rist et par skiver lyst brød i litt smør til det er gyllent. Smør på rød pesto, legg over ruccula, deilig brie, noen skiver Serrano og topp med syltet rødløk. Brie kan fint erstattes med fersk mozzarella og rød pesto kan erstattes med vanlig grønn pesto. 
   
 • Sprøstekt serranoskinke - Serrano kan fint sprøstekes og smaker utrolig god som ekstra luksusdryss på kremete supper som jordskokksuppe, soppsuppe, kyllingsuppe eller en fyldig grønn ertesuppe. Det passer også utmerket på omeletter (spansk omelett må prøves) eller friske grønne salater. 
   
 • Innpakket fisk, skalldyr eller kjøtt - Serrano smaker utrolig godt stekt rundt hvit fisk, scampi eller kjøtt som svin eller kylling. Krydre kjøttet lett med salt og pepper, surr rundt serranoskinke (la alltid fettranden sitte på, her finnes nemlig mye av den gode smaken) og stek i panne eller ovn. Ønsker du å fylle kjøttet anbefaler vi en mild ost som smelter lett som for eksempel fersk mozzarella. 

På Oluf.no finner du et bredt utvalg serrano-skinke og andre spanske kjøttprodukter fra vår leverandør Noel.


Lenker
Min side