Skip to main content
Til toppen
Pizza slik italienerne gjør det

Pizza slik italienerne gjør det

Spør noen hvem som lager den beste pizzaen vil svaret runge ut i unison – det er italienerne! Landet som oppfant retten har i årevis perfeksjonert både smak og tekstur. Lyst til å lage pizza slik italienerne gjør det? Vi viser deg hvordan.

Den italienske pizzaen blir av de fleste andre nasjoner sett på som den ultimate pizzaen, og det er ikke uten grunn. Italienerne har knekt koden, noe som gjør at vi i dag kan høste gevinsten etter flere generasjoner med prøving og feiling.

Men hva er det egentlig som gjør den italienske pizzaen så god? Og kan man rekonstruere det samme i sitt eget hjem? Ja – så lenge du har grunnkunnskapen på plass, og de de rette råvarene for hånd.

En kort historie om pizza

Pizza har ikke alltid hatt like høy status som i dag. Tidligere var retten mat for bønder og de med dårlig råd. Det det var ikke før i 1889 at den vant popularitet i hele Italia. Da tok nemlig dronning Margherita og kong Umberto en tur rundt i det italienske kongedømmet. Her fikk dronningen smake den ydmyke bondematen, og hun forelsket seg umiddelbart. Hennes personlige kokker fikk i oppdrag å lage ulike kreasjoner, og favoritten ble pizzaen som feiret det italienske flagget. Med grønn basilikum, rød tomatsaus og hvit mozzarella ble pizzaen oppkalt etter dronningen, og er i dag kjent som pizza Margherita.

Under andre verdenskrig ble pizza en rett for folk fra hele verden da soldater stasjonert i Italia falt for smaken. Oppskrifter ble tatt med hjem til familie og venner – og i løpet av årene satte andre kulturer sitt preg på pizzaen.

Les også: Savner du Italiaferien? Her er maten som tar deg tilbake

Bunnen og tomatsausen er den italienske pizzaens viktigste komponenter

For italienerne er pizzabunnen, og ikke minst skorpen, en av de viktigste komponentene i en pizza. Skorpen skal være sprø og bunnen myk. For å få den karakteristiske smaken vi alle elsker, benyttes et eget pizzamel laget av italiensk hvete verdenskjent for sine bakeegenskaper. Pizzaioloer legger stor vekt på at melet som brukes er av typen «00» der alle sporskår av hvetekli er fjernet. Kli i mel kan skape rifter i strengene med gluten og ødelegge deigens elastisitet.

Mel av typen «00» har en fin, pudderaktig konsistens og karakteriseres som det beste melet som blir malt i Italia. Caputo hvetemel tipo 00 er laget for å tåle de høye temperaturene som ofte oppstår i steinovnene som benyttes for å steke pizzaen til perfeksjon. Har du en pizzaovn er det dette melet du bør bruke for å få et perfekt resultat. Også Caputo hvetemel cuoco 00 kan også benyttes til pizza – et mel som også er ypperlig å bruke til andre italienske bakverk, som for eksempel focaccia.

Se hvordan å lage pizzadeigen som gjør pizzaen fullkommen her.

Tomatsausen blir av italienerne ansett som en viktig del av pizzaens sluttresultat. Den er laget av ferske, lokale tomater, gjerne San Marzano, dyrket i rik italiensk jord. San Marzano blir av mange ansett som den beste tomaten å bruke på pizza. Den er avlang, har tykkere skall og færre frø enn den runde tomaten. Med Mutti San Marzano DOP som base vil pizzaen få den autentiske smaken man er ute etter. Tomatene har den perfekte balansen mellom sødme og syre. De er svært fyldige og smaksrike. Er pizzasausen riktig, trenger man ikke mer enn litt mozzarella for å gjøre smaksløkene fornøyd.

 

Les også: Skal du servere spekemat? Slik blir spekefatet komplett

Gode kvalitetsråvarer skaper fantastisk mat

Det italienske kjøkken har en fellesnevner – det er råvarene som utgjør den store forskjellen. Få, men gode råvarer er alltid foretrukket fremfor utallige ulike smaksprofiler. Man skal kunne kjenne og identifisere hver enkelt smak når man spiser. Dette gjelder også pizza. Her skal det velges ut et par-tre gode toppinger som komplimenterer hverandre, og da har kvaliteten alt å si. 

Mozzarella er alltid den foretrukne osten på italiensk pizza. Den milde smaken gjør seg godt til tomatsausen og de karakteristiske italienske toppingene. Ostens historie går flere århundrer tilbake, og var en børsnotert handelsvare på 1600-tallet på lik linje med gull og korn. Her kan du velge om du vil gå for den originale mozzarellaen med bøffelmelk eller  mozzarella laget på kumelk, som er en litt mildere variant. Også oster som Parmigiano Reggiano og Grana Padano vil gi fantastisk smak til pizzaen.

En annen ingrediens alle italienske pizzaer får et dryss av før de er serveringsklare, er olivenolje. Italienerne elsker olivenolje, og det med god grunn. Rykende fersk ut av steinovnen er noen dråper extra virgin olivenolje prikken over i-en for å få den autentiske italienske pizzasmaken.

Les også: Olivenolje, sesamolje og peanøttolje … når velger man hva?

Dersom du ønsker å lage en pizza med flere toppinger, er det mange gode råvarer fra det italienske kjøkken å velge av:

  • Parmaskinke er en sikker vinner på italiensk pizza. Den salte skinken er fantastisk i kombinasjon med mozzarella, og skaper en klassisk kombinasjon som man aldri går lei. Du kan selv velge om du vil legge den på pizzaen etter at den er ferdig stekt, eller legge den på før pizzaen går inn i ovnen.
  • Salami Firenze er en nydelig italiensk salami med en mild smak av fennikkel og som passer perfekt som topping på pizzaen.
  • Ansjos kan løfte smakene til en rett når den brukes riktig, og italienerne vet å bruke dette til sin fordel. Smør tomatsaus utover bunnen, legg på mozzarella, ansjosfileter, kalamata oliven og rødløk. Stø over parmesan når pizzaen er ferdig stekt.
  • Italienerne elsker artisjokk på pizza. Prøv deg frem med artisjokkrem og artisjokkhjerter sammen med mozzarella, aubergine, paprika, olivenolje og basilikum for en vegetarisk variant.
  • Dersom du ønsker et hint av trøffel, kan du bytte ut olivenolje med trøffelolje.

Oluf.no– førsteklasses mat på nett

Oluf Lorentzen har siden 1869 vært en stolt importør av utsøkte smaker fra hele verden. Du kan være sikker på at matvarene du finner hos oss er autentiske og håndplukket fra de beste leverandørene i de representative landene. Vi gjør alltid vårt ytterste for at våre kunder skal få den beste opplevelsen når de handler hos oss, og vi er gjerne behjelpelige dersom du skulle ha noen spørsmål. Bestill matvarene på nett hos oss og få de sendt rett hjem – enkelt og raskt!

Lenker
Min side