
Hva er filodeig? Bruksområder og tips
Filodeig er en delikat, papirtynn deig kjent fra det greske og midtøstlige kjøkkenet. Den gir et sprøtt og lett resultat i alt fra desserter til middagsretter.
Filodeig – også kalt phyllodeig – er en tynn og fleksibel deig laget av mel og vann. Deigen kjevles ut til svært tynne ark, nesten som papir. Den brukes ofte lagvis, med smør eller olje mellom arkene, for å skape en sprø og flakete tekstur under steking. Deigen er særlig populær i Middelhavs- og Midtøsten-kjøkkenet og brukes i både søte og salte retter. I butikken finner du ofte filodeig i enten frysedisken eller kjøledisken. Vår filodeig fra Sofrabrick står i kjøledisken og er klar til bruk!
Kjente retter med filodeig
I søte retter er filodeig mest kjent fra baklava, en lagvis dessert fylt med hakkede nøtter og dynket i honning- eller sukkersirup. I det greske kjøkkenet finner man også galaktoboureko, hvor filodeigen omfavner en vaniljekrem og sirup.
På den salte siden brukes filodeig blant annet i spanakopita, en tradisjonell gresk pai med spinat og fetaost, og i börek, en tyrkisk rett med ulike fyllinger som ost, kjøttdeig eller poteter. I moderne kjøkken brukes filodeig også til å lage små pakker, ruller eller sigarer fylt med for eksempel sopp, chèvre, laks eller grønnsaker. Filodeig egner seg også godt som paibunn til søte og salte paier og til å lage en variant av apfelstrudel (tysk eplekake).
Ferdige, sprø krustader og paibunner av filodeig egner seg veldig godt som kanapeer, fingermat og forretter. Fyll dem med vaniljekrem og bær, sjømat eller kremet ost!
Deilige oppskrifter med filodeig
Hva er forskjellen på filodeig, kadayif og butterdeig?
Kadayif er en variant av filodeig som selges ferdig kuttet i tynne strimler. Får du ikke tak i kadayif, kan bruke vanlig filodeig som du selv kutter i tynne strimler.
Butterdeig, eller smørdeig, er en laminert deig. Den er kjevlet ut flere ganger med et lag smør mellom hvert lag, slik at den danner tynne, sprø flak når den stekes. Filodeig er ikke det samme som butterdeig, men noe av den samme effekten kan man få ved å pensle smør mellom lag av filodeig.
Tips for å lykkes med filodeig
Filodeig tørker svært raskt i romtemperatur, så det er viktig å dekke deigarkene med et fuktig kjøkkenhåndkle mens du jobber. Husk å pensle med smør eller olje mellom lagene, da får du det klassiske, sprø resultatet filodeig er kjent for. Hvis du lager trekanter, sigarer eller andre pakker som skal stekes i ovenen, bør du også pensle pakkene utvendig med olje eller smør før de stekes. Stek på forholdsvis høy varme, gjerne 200 grader, for et sprøtt og godt resultat.