
Hjemmelaget gnocchi
Her er en enkel og klassisk oppskrift på hjemmelaget gnocchi – perfekt for deg som vil lage dem fra bunnen av.
Ingredienser til fire porsjoner gnocchi
- 1 kg melne poteter
- 1 egg
- 150–200 g tipo-00 hvetemel (start med 150 g)
- 1 ts salt
- Litt ekstra mel til utbaking
Slik lager du gnocchi:
- Kok potetene med skallet på til de er møre (ca. 25–30 min). Hell av vannet og la dem dampe av i noen minutter slik at de blir tørre.
- Skrell potetene mens de fortsatt er varme og mos dem grundig med en potetmoser eller potetpresse. Unngå food processor – det kan gjøre deigen seig.
- La mosen avkjøle i ca. 10 minutter før du tilsetter egg og salt.
- Elt inn hvetemel litt etter litt, til du har en jevn, smidig deig som ikke klisser – men ikke arbeid deigen for mye. Den skal være myk, men ikke klissete.
- Del deigen i emner, og rull ut til lange pølser (ca. 1,5–2 cm tykke). Skjær i små biter, ca. 2 cm lange.
- Form gnocchiene: Du kan bruke en gaffel til å lage riller (rull biten over gaffelrillene) eller la dem være som de er. Rillene hjelper sausen å feste seg bedre.
- Kok opp lettsaltet vann, og kok gnocchiene i små porsjoner. De er ferdige når de flyter opp til overflaten (etter ca. 1–2 minutter). Ta dem ut med hullsleiv.
- Server med ønsket saus, eller stek dem lett i smør for ekstra smak og sprø skorpe.
Tilps til vellykket gnocchi:
- Bruk melne poteter – de gir lettere og luftigere gnocchi. Det står som regel på posen i butikken om potetene er melne eller ikke.
- Bruk gjerne en potetpresse til å mose potetene for best resultat.
- Ikke elt deigen for mye etter du har tilsatt mel. Hvis du elter deigen utvikles gluten og du får en hard gnocchi.
- Du kan lage dem på forhånd og fryse dem på et brett før du legger dem i poser.