Skip to main content
Til toppen
Gresskarpai

Gresskarpai

Dette er en klassisk amerikansk gresskarpai med sprøtt paiskall og et silkemykt, krydret gresskarfyll. Smaken kan minne litt om gulrotkake, men fyllet er mykere og runder av måltidet på en varm og fyldig måte. Topp gjerne med pisket krem ved servering – det gjør paien komplett.

Til en gresskarpai trenger du:

Paideig

  • 225 g kaldt meierismør
  • 170 g hvetemel
  • 1 klype flaksalt
  • 2-3 ss iskaldt vann
  • ½ ts eddik

Fyll

  • 225 g kremost naturell
  • 1 boks á 425 g gresskarpuré
  • 115 g meierismør, smeltet
  • 1 vaniljestang
  • 3 egg
  • 380 g melis
  • 1 ts malt kanel
  • ½ ts nyrevet muskatnøtt
  • 1 klype salt

Til servering

  • 4 dl kremfløte
  • 1 ss melis

Slik gjør du:

  1. Lag deigen
    1. Kutt det kalde smøret i terninger og ha i en bolle.
    2. Dryss over hvetemel og salt.
    3. Ha mel på fingertuppene og smuldre mel og smør sammen. Klem gjerne smøret sammen for å lage små flak.
    4. Tilsett vann og eddik og samle deigen raskt uten å kna.
    5. Ha i litt mer vann hvis deigen ikke samler seg.
    6. Form til en flat skive, pakk godt inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  2. Kjevle ut og legg i form
    • Kjevle deigen ut på lett melet underlag til ca. ½ cm tykkelse.
    • Rull deigen forsiktig over kjevlen og løft den over i en smurt paiform (ca. 15–20 cm).
    • Løft litt i kantene av deigen og trykk den forsiktig ned i bunnen og opp langs kantene.
    • Trim kanten.
    • Hvis det blir deig til overs, kan du lage små dekorelementer (f.eks. blader) som stekes separat og legges på paien etterpå.
    • Sett formen i fryseren mens du lager fyllet.
  3. Forvarm ovnen
    • Sett ovnen på 200°C over- og undervarme.
  4. Lag fyllet
    • Pisk kremosten glatt.
    • Rør inn gresskarpuré og smør.
    • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha frøene i røren.
    • Pisk inn ett og ett egg.
    • Vend inn melis, kanel, muskat og en klype salt og rør til en jevn og myk røre.
  5. Stek paien
    • Ta paiskallet ut av fryseren og hell fyllet i formen.
    • Stek midt i ovnen i 15 minutter.
    • Senk temperaturen til 175°C og stek videre i 45–50 minutter, eller til fyllet har satt seg.
    • Dekk kanten av paien med aluminiumsfolie hvis den får for mye farge.
  6. Avkjøl og server
    • La paien avkjøle helt til romtemperatur.
    • Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i minst 4 timer før servering.
    • Pisk kremfløte og melis til myk krem og server på toppen eller ved siden av.
Visning
Caputo hvetemel tipo-00 1 kg

Italiensk mel med et proteininnhold på 12% W:200-230 som gjør at det egner seg svært godt til pizza. Hevetid inntil 24 timer. Tåler temperatur over 370 grader!

Produktnummer: 130156
Lagerbeholdning:
50,00 pr kg
MB gresskar 100% 425 g

Hermetisk gresskar. Gresskarpuré perfekt til gresskarpai.

Produktnummer: 190301
Lagerbeholdning:
135,29 pr kg
Martin Pouret eplecidereddik 250 ml

Fransk eplecidereddik fra byen Orleans.

Produktnummer: 410023
Lagerbeholdning:
314,00 pr l
Mill & Mortar kanel hel og malt ØKO 45 g

Økologisk ekte kanel av fineste kvalitet. Fair trade.

Produktnummer: 514542
Lagerbeholdning:
2.733,33 pr kg
Mill & Mortar muskatnøtt og -blomme ØKO 45 g

Hel muskatnøtt i skall og hel muskatblomme.

Produktnummer: 514534
Lagerbeholdning:
2.733,33 pr kg
Vaniljestang madagaskar (bourbon) 3 stk

Vanilje fra Madagaskar er den vaniljetypen som har størst innhold av vanillin. Aromaen karakteriseres som dyp, fyldig, søt og kremet.

Produktnummer: 513530
Lagerbeholdning:
29.666,67 pr kg
Lenker
Min side