
Salade Niçoise med stekt ost
Deilig sommersalat med norske grønnsaker toppet med den nye norske osten Steike fra Strandli gård. Salade Niçoise betyr salat fra Nice og er en deilig, mettende salat som tradisjonelt inneholder potet, egg, oliven og bønner toppet med tunfisk og en deilig dressing med honning, sennep og ansjos. Vi har laget en liten vri med stekt ost i stedet for tunfisk.
Steike er en helt ny ost produsert i Nord-Norge. Den minner om halloumi, men er litt mykere og mindre salt. Den steker du 30 sekunder på hver side i en varm stekepanne eller grillpanne.
Til 4 porsjoner
- 1 pakke Steike ost
- 8 stk norske perlepoteter (små poteter)
- 3 egg
- Ca 150 g cerrytomater
- 6 stk reddik
- Ca 100 g grønne aspargesbønner (eller norske grønne asparges i sesong)
- Ca 100 g blandet salatblader
- en håndfull svarte oliven uten stein
- ½ rødløk
- basilikum
Til dressingen
- 1 ts dijonsennep
- 1 ts honning
- ½ hvitløksfedd
- 2 ss rødvinseddik
- 2 ansjonsfileter (valgfritt)
- 6 ss god olivenolje
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Kok potetene med skallet på til de er møre og avkjøl dem litt.
- Kok eggene i 6-8 minutter. De skal helst være smilende, midt mellom bløtkokt og hardkokt. Skyll eggene i kaldt vann og skrell dem.
- Kok aspargesbønner eller asparges i lettsaltet vann i 2-3 minutter og skyll dem i kaldt vann.
- Del poteter og cherrytomater i to. Kutt reddik og rødløk i tynne skiver og eggene i båter.
- Bland alt til dressingen godt. Bruk gjerne en morter til å knuse hvitløk og ansjos eller bland hele dressingen med stavmikser.
- Fordel salatbladene utover et stort serveringsfat. Fordel potet, tomat egg, reddik, aspargesbønner, rødløk, oliven og basilikum over salaten og hell dressingen over.
- Kutt Steike i strimler på ca 1 cm. Stek osten i 30 sekunder på hver side i en varm stekepanne eller grillpanne. Topp salaten med Steike.