Ris à la mande
Ris à la mande, eller risalamande, er en tradisjonell dansk juledessert laget av risgrøt blandet med pisket krem, hakkede mandler og vanilje, toppet med varm kirsebærsaus. Dette er en litt fancy versjon av vår riskrem med rød saus. Server gjerne ris à la mande i pene porsjonsglass for en staslig avslutning på et hyggelig julemåltid.
Skælskør kirsebærsaus er en fyldig og frisk saus med masse hele bær, perfekt til denne klassiske retten. Kok gjerne risgøt dagen før, bruk rester fra grøtmåltid - eller kjøp ferdig kokt risgrøt (det er også lov!).
Til fire porsjoner trenger du:
- Ca 500 g risgrøt, avkjølt
- 3 dl kremfløte
- 3 ss sukker
- 1/2 ts vaniljepulver (eller 1 vaniljestang)
- 50 g mandler, skåldede (uten skall)
Til servering
- Kirsebærsaus
- 50 g mandelflak eller hakkede mandler
Slik gjør du:
- Pisk kremfløte med sukker og vanilje til myke topper.
- Rør halvparten av kremen inn i den avkjølte risgrøten. Vend deretter resten av kremen forsiktig inn.
- Hakk de skåldede mandlene og vend dem forsiktig inn i riskremen.
- Server kald riskrem med lun kirsebærsaus, toppet med litt ekstra mandelflak.