
Hvor mye pasta per person? Unngå matsvinn med disse tipsene
Pasta er manges favoritt og noe vi gjerne spiser flere ganger i uken. Pasta topper også listen over ingredienser vi kaster mest av. Hvor mye pasta skal man egentlig koke per person? Og hva gjør man med restene? Her får du smarte tips for å kaste mindre pasta.
Slik bidrar du til å redusere matsvinn
- Planlegg måltidene: Beregn hvor mange som spiser og hvor mye de pleier å spise. Pleier barna å spise mindre enn de voksne?
- Kok rett mengde: Kok rett mengde og la resten ligge i boksen til en annen gang.
- Oppbevar riktig: Avkjøl pastaen innen to timer og oppbevar den i kjøleskap eller fryser.
- Bruk opp restene: Bruk restene i nye retter.
Hvor mye pasta skal du beregne per person?
Det kommer an på typen pasta, hva slags måltid du planlegger og hvem som skal spise maten. Til en rett med mettende saus, for eksempel en bolognese eller kjøttsaus kan du redusere mengden pasta.
Tabellen under er beregnet på voksne. Barn har ulik matlyst, men til små barn i barnehagealder kan du ofte beregne om lag 30 % mindre pasta. Her er en liste over porsjonsberegning for de vanligste pastatypene.
Porsjonsberegning for fersk pasta
Fersk pasta finner du som regel i kjøledisken i butikken. Hvis du ikke skal bruke hele pakken med fersk pasta, kan du koke kun det du trenger og oppbevare resten i en lufttett pakning i inntil tre dager (sjekk emballasjen på hvert enkelt produkt angående vilkår for oppbevaring og bruk etter åpning). Kokt fersk pasta bør spises opp samme dag og egner seg ikke spesielt godt til restemat.
Fersk spaghetti og tagliatelle
- Som hovedrett: ca. 150 g per porsjon.
- Som forrett eller i en rett med mettende saus: ca. 125 g per porsjon.
En vanlig pakke fersk pasta inneholder ofte 300 g, denne holder dermed til to voksne.
Fylt pasta (ravioli, tortelloni etc.)
- Som hovedrett: ca. 125 g per porsjon.
- Som forrett: ca 80 g per porsjon.
En pakke fylt pasta inneholder ofte 250 g. Denne holder til to voksne som hovedrett eller tre voksne som forrett.
Gnocchi (potetpasta)
- Som hovedrett: ca. 160 g per porsjon.
- Som forrett eller i en rett med mettende saus: ca. 130 g per porsjon.
En pakke gnocchi inneholder ofte 500 g. Denne holder til tre-fire voksne, avhengig av saus og tilbehør.
Porsjonsberegning for tørr pasta
Tørr pasta inkluderer tørr pasta og eggpasta i ulike former, som spaghetti, farfalle, fusilli og lignende, samt nudler. Vi anbefaler å koke rett mengde pasta og heller la det som er til overs ligge igjen i boksen. Da er det større sjanse for at pastaen blir brukt i en annen middag - og du kaster mindre! Hvis du likevel får rester, kan de brukes i nye retter (se tips lengre ned).
- Som hovedrett: ca. 100 g per porsjon.
- Som forrett eller i en rett med mettende saus: ca. 75 g per porsjon.
En vanlig pakke tørr pasta inneholder ofte 500 g. Den holder dermed til fem voksne eller fire barn og to voksne. Hvis du for eksempel skal lage en pastarett til to barn og to voksne, kan du bruke ca 340 g tørr pasta og la ca 160 g ligge igjen i boksen. Bruk en vekt for å måle korrekt mengde, eller ta på øyemål at ca 1/3 av pastaen blir igjen i pakken.
Oppbevaring av pastarester
Kokt pasta som oppbevares i romtemperatur kan utvikle giftstoffer som kan forårsake matforgiftning. For å oppbevare kokt pasta trygt, er det viktig å avkjøle den raskt ned til kjøleskaptemperatur innen to timer etter koking. Pastaen bør ikke være glovarm når du setter den i kjøleskapet. Spre den gjerne utover et stort fat for å avkjøle raskere. Hvis du oppbevarer pasta i en lufttett beholder, holder den seg vanligvis i to-tre dager i kjøleskapet eller i to-tre måneder i fryseren.
Hvordan bruke pastarestene?
Den enkleste måten å bruke kokt pasta er å "kamuflere" den inni ny pasta. La oss si at du har pastarester fra tirsdag som du har lagt i kjøleskap eller fryser. På torsdag skal du igjen ha pasta. Da beregner du litt mindre pasta på torsdag og lar restene fra tirsdag koke med det siste minuttet av koketiden. Typen pasta du bruker vil påvirke resultatet, hvis du bruker en kvalitetspasta fra De Cecco vil pastaen holde formen og tyggemonstanden bedre når pasten varmes opp på nytt. Her er eksempler på andre retter du kan bruke pastarester i:
Kjøp pasta og nudler
Vi har en stort utvalg fersk pasta, gnocchi, tørr pasta og nudler. Se hele utvalget pasta og nudler her.