En plan for null svinn – og full smak
Under NM i Ost på Vulkan Arena og Matstreif på Youngstorget i september 2025, satte Oluf Lorentzen seg et ambisiøst mål: null matsvinn. Resultatet ble et inspirerende eksempel på hvordan god planlegging, samarbeid og kreativitet kan gi overskuddsmat ny verdi.
Allerede i prosjektfasen ble målet om null svinn kommunisert tydelig. Med over 300 gram ost per påmeldt produkt til bedømming, var det viktig å ha en plan for videre bruk:
- Ostene fra bedømming ble presentert på ostebordet etter finalen. Det som ikke fikk plass, ble fraktet videre til Matstreif og brukt i "Hall of Cheese"-teltet.
- Oster som skulle fotograferes til Ostelandet og oster fra vår egen stand ble også brukt på ostebordet eller videreført til Matstreif.
- Meny tok imot ternet fast ost og brukte det i sin ostesaus- et godt eksempel på samarbeid for å redusere svinn.
På Matstreif fikk publikum smake og stemme på sin favoritt ost via smakstallerkener, og det ble delt ut smaksprøver og solgt ostebiter. For å sikre at ingenting gikk til spille, ble det arrangert en auksjon av ostepakker til redusert pris. Til slutt ble rester pakket og solgt som ostepakker til 100–150 kr.
Ved stengetid kom Matsentralen og samlet inn rester fra hele ostegaten. Selv om vi ikke hadde rester denne gang, fungerte vårt telt som samlingspunkt for innsamlingen.
I tillegg til matsvinnsarbeidet ble det lagt vekt på miljøvennlig servering. Vi brukte bambus, resirkulerte papptallerkener og trematerialer, i tråd med våre miljømål.
