Skip to main content
Til toppen
Vacherin Mont d'Or

Vacherin Mont d'Or

Mont d’Or er en tradisjonsrik, fransk kittmodnet ost som kun produseres et par måneder i året. Osten er laget av upasteurisert kumelk i Jura-regionen i Frankrike. Den har en kremet ostemasse og kraftig smak med en rødlig skorpe. Osten selges i runde esker laget av gran, og serveres ofte oppvarmet i esken og spises som fondue. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1981.

Slik serverer du Mont d’Or

Med Mont d’Or på bordet imponerer du garantert gjestene dine! Osten kan varmes og serveres som ostefondue med godt tilbehør. 

Med et godt utvalg av tilbehør kan du servere Mont d’Or som forrett, hovedrett, snacks eller dessert. Vanlig tilbehør er for eksempel syltede grønnsaker, skinke, kokte poteter og brød. Osten smaker også nydelig sammen med søtt tilbehør, som honning, nøtter og søte kjeks.

  • Forvarm ovnen til 180 °C.
  • Fjern all plast.
  • Pakk bunnen av boksen lett inn i aluminiumsfolie.
  • Varm osten i ovnen i ca. 25 min.
  • Server den varm i esken sammen med godt tilbehør.

Drikke som passer til Mont d’Or

Både hvitvin, musserende vin, øl og sider anbefales som drikke til denne osten. Prøv gjerne:

  • En chardonnay med god friskhet og god konsentrasjon fra for eksempel Jura-området er et klassisk valg til Mont d’Or. 
  • En fyldig og rik musserende vin har friskhet og bobler som er en flott kontrast til den fete osten. 
  • Til den salte og fete ostemassen kan øl ha en forfriskende effekt. Prøv for eksempel en pale ale eller farmhouse ale.
  • Et godt alkoholfritt alternativ er en lett og frisk sider uten for mye sødme.

Når er Mont d’Or i sesong?

Mont d’Or lages tradisjonelt i vintermånedene når kyrne kommer ned fra fjellbeite. Produksjonstiden er fra august til mars og den er tilgjengelig for salg fra september til mai. 

Osten blir produsert i Jurafjellene syd for byen Pontarlier nær grensen til Sveits, om lag 1300 meter over havet. Den lagres og modnes på meieriet i former av gran fra 3 uker – 2 måneder ved en temperatur på 10 – 12 °C med meget høy luftfuktighet. 

Osten har en naturlig gylden skorpe med en rødlig farge. Ostemassen er meget bløt og kremete. Den har en unik kraftig smak, noe fruktig og svært aromatisk. Osten blir fort bløt og bør serveres fra esken.


Bestill Mont d’Or og tilbehør


Oppskrifter med Mont d'Or

Ovnsbakt Mont d'Or med honningnøtter

Ovnsbakt Mont d'Or med honningnøtter

Se oppskriften
Hvitløksbrød med Mont d'Or

Hvitløksbrød med Mont d'Or

fra Siljespiser

Se oppskrift

Alternative oster

Utenom sesongen til Mont d'Or er kan du tilberede og servere disse ostene på samme måte:

Lenker
Min side