Til toppen

Osteiskake med Røyland krydret tyttebær

 

En nydelig og frisk osteiskake med krydret tyttebærsyltetøy fra Røyland Gård kan du trygt servere til de fineste anledninger. Ekstra kjekt er det også med en iskake på lur når man får uventede gjester eller har lyst til å kose seg litt ekstra.


Osteiskake med Røyland krydret tyttebær

Osteiskake med vakker marmorering av tyttebærsyltetøy, samt en krukke med krydret tyttebær fra Røyland.

Slik gjør du:

Nøttebunn:

  1. Forvarm stekeovnen til 180 ˚C, over og undervarme. Kle en springform (ca. 24 cm) med bakepapir i bunnen. Smør sidene med litt smeltet smør eller evt. nøytral olje.
  2. Ha hasselnøttene i en foodprosessor, blend sammen til de er litt grovhakket. Bland inn vaniljesukker.  
  3. Pisk eggehviter til mykt skum på middels hastighet, tilsett litt og litt sukker. Pisk videre på høy hastighet til en tykk og blank marengs.
  4. Vend inn hasselnøttene med en slikkepott, fordel marengsen jevnt utover i forma. Stek på midterste rille ca. 25 minutter til bunnen er gyllen. Avkjøl i forma. Nøttebunnen vil synke litt sammen under steking og avkjøling. Den skal være litt klissete når den er helt avkjølt.
  5. Ta nøttebunnen forsiktig ut og legg den til sides. Vask forma, kle bunnen og sidene med bakepapir (klipp en remse til kantene), legg i nøttebunnen.

Ønsker du kjeksbunn?

Knus 200 g søt havrekjeks til små smuler, bland med 100 g smeltet smør og fordel utover bunnen av kakeforma og visps så er den klar. Kjeksbunnen skal ikke stekes.  

Havrekjeks kan erstattes med for eksempel oreo (ta ut fyllet) eller en blanding av søt og salt kjeks. Her er det bare å teste seg frem til sin favoritt!

 

 

 

 

 

Osteiskrem:

Her trenger du 3 arbeidsboller.

  1. Pisk fløte til en litt stiv krem.
  2. Pisk kremost, vaniljesukker og 1 dl sukker til det er kremet og uten klumper.
  3. Pisk eggeplommer og resten av sukkeret til stiv eggedosis.
  4. Bland krem, kremost og eggedosis, ikke rør for mye, da blir iskaka kompakt.
  5. Hell blandingen over nøttebunnen, fordel krydret tyttebærsyltetøy over og bland det forsiktig ned i isen med en kniv eller gaffel. Lag gjerne rundinger for ekstra fint mønster. Fryses minst 6 timer før servering.

 

La kaka stå i kjøleskapet ca. 10 minutter før servering.

Tips:

Røyland Krydret Tyttebær kan fint erstattes med Røyland Krydret Blåbær.

Hasselnøtter kan erstattes med mandler.

 

En kake

porsjoner
Nøttebunn
200 g hasselnøtter
1 ts vaniljeskukker
5 eggehviter
2 dl sukker
Osteiskrem med krydret tyttebær
4 dl kremfløte
5 eggeplommer
400 g kremost
3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
Litt smør eller nøytral olje til smørung av form

Legg oppskrift i handlevogn