Skip to main content
Til toppen

Ost- og vinkveld? Slik blir jentekvelden vellykket

Ost- og vinkveld? Slik blir jentekvelden vellykket

Lyst til å skape en uforglemmelig jentekveld? Hvorfor ikke heve standarden på en klassisk ost- og vinkveld? Det er ikke mye som skal til for å imponere gjestene litt ekstra.

Å samle venninnegjengen til ost- og vinkveld er for mange toppen av lykke. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Ost er en delikatesse som byr på en verden av spennende smaker, og det blir automatisk god stemning rundt bordet når ostefatet settes frem.

Som med det meste annet, ligger det også noen smarte knep bak det å sette sammen et delikat og vellykket ostefat. Her får du noen smarte tips som kan hjelpe deg med å gjøre neste jentekveld til høydepunktet i kalenderen.

Hedersgjesten på bordet: osten

Et godt sted å starte når du skal sette sammen et ostefat, er å velge deg ut oster fra ulike ostefamilier. Hvitmuggost, blåmuggost, kittmodningsost, chèvre og fastost har alle unike egenskaper som sammen gir gjestene en spennende og variert smaksopplevelse.

Det er vanskelig å gjøre feil når man setter sammen et ostefat. Samtidig er det noen fallgruver det kan være lurt å se opp for, slik at alle rundt boret drar derfra fornøyde. Det er for eksempel ikke alle som liker «sinte» oster med kraftige smaker, så sørg for å variere. De milde ostene går som regel fortere unna enn de skarpe uansett, så beregne mer av disse.

Mengden ost kommer an på hvor mange du skal be til bords, og om osten skal nytes som forrett, dessert eller serveres som et helt ostefat. Blir dere færre er det lurt å velge seg ut noen favoritter fremfor å ha alt for mange valgmuligheter. Her er et estimat du kan følge:

Forrett: ca. 50-75g ost per person

Dessert: ca. 75-100g ost per person

Ostefat: ca. 200g ost per person

Hvordan skal osten serveres?

Alle oster bør tempereres før de serveres. Da kommer ostens fulle smak og karakter til sin rett. La dem ligge i romtemperatur i ca. 1-1/2 time før du danderer dem på ostefatet. Skal du skjære opp ostene i porsjonsstørrelser bør du gjøre dette når osten er kald, da visse myke oster blir vanskelige å håndtere når de er romtempererte.

De riktige redskapene

Ulike oster krever ofte ulike skjæreredskap på grunn av ostens konsistens og størrelse. Velger du å ha hele ostestykker på fatet vil størrelsen på ostestykket legge føringer for størrelsen på kniven: jo større ostestykke, desto større kniver.

En serverings- og ostefatkniv med to tagger øverst på tuppen er et godt sted å starte. Den fungerer godt til både bløte og harde oster, og er også perfekt å bruke dersom ostene er ferdig oppskjært i porsjonsbiter på forhånd. OBS: det finnes også slike kniver med hull i, men denne er beregnet for myke oster slik at osten ikke sitter igjen på bladet.

Husk at hver ost bør få sin egen kniv. På den måten unngår man at ostene setter smak på hverandre. Har du ikke mange nok kniver? Sett frem en liten skål med en fuktet klut, slik at dere kan tørke av knivene dersom de skal brukes på vidt forskjellige oster.  

Se vårt utvalg av redskap til ost her.

Tilbehøret som komplimenterer smakene

Ostene som serveres blir enda bedre med riktig tilbehør. Kjeks, marmelader og frisk frukt kan heve opplevelsen betraktelig. Tilbehøret skal ikke konkurrere med ostenes smaker, men komplimentere dem og gjøre dem enda bedre.

Mange velger for eksempel salte kjeks når de skal servere ost, men i de fleste tilfeller vil en nøytral kjeks være et bedre valg. Til blåmuggost kan du med fordel velge en søt kjeks, for eksempel pepperkake. Også godt brød er en fin partner til ost, for eksempel nøttebrød, mørkt brød av rug, pumpernickel eller surdeigsbrød.

Søt frukt som fersken, fiken, druer og persimon/sharonfrukt gjør at mange oster kommer til sin rett. Marmelader er også et ypperlig supplement til ost, og vi i Oluf har et stort utvalg smakfulle marmelader til ulike oster. Også nøtter og honning kan bidra til å få frem smakene i ostene, og gjør seg spesielt godt på dessertbordet.

Les også: Franske og italienske oster du ikke bør gå glipp av

Vin til ost

Å velge riktig vin til ostefatet er ikke alltid like enkelt, særlig dersom man han mange ulike oster på tallerkenen. Her er et par tips:

  • Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin. Dette er fordi saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin. I tillegg passer saltet og fettet i osten bedre til vin med sødme og høy friskhet. Faste oster passer noe bedre til rødvin enn myke og glatte oster.
  • Unge, fruktige hvitviner passer best til ost. Chardonnay fra Burgund eller Riesling fra Tyskland er et godt valg til de fleste oster.
  • Hvis du ønsker å servere rødvin bør du velge viner med lite garvestoffer. Barbera fra Italia og Pinot Noir fra Burgund eller USA kan være gode rødviner til ost.

Ta gjerne en titt på denne brosjyren fra Vinmonopolet med flere råd om ost og vin.

Forslag på ostefat til 2-3 personer

Vi har satt sammen et forslag på et ostefat til 2-3 personer. Bruk det som inspirasjon, en pekepinn eller rett og slett en ferdig oppskrift på hvordan du kan gjøre det neste gang venninnene kommer på besøk.

ChèvreChèvre Selles sur Cher er en mild chevre med mye smak, dekket med et lag aske. Dette er den ekte franske varianten av geitost, og passer perfekt som dessertost eller på et flott dandert ostefat.

Hvitmuggost – Triple creme er en Fransk hvitmuggost med en kremet ostemasse. Denne milde osten minner om en fersk ost og har en fet og kremet ostemasse. Den passer ypperlig på en ostetallerken, som dessert eller til kveldskos.

Fastost – Bufar – denne norske osten er kåret til en av verdens beste oster! Nydelig fastost som likes av alle.

BlåmuggostRoquefort Vernieres er en delikat Roquefort med fyldig og kraftig smak. Den har en fuktig og smulete ostemasse, så det anbefales å bruke en forvarmet kniv når den skal skjæres opp. Roquefort er for mange hedersgjesten på ostefatet, og vil garantert imponere både vertinne og gjester.

KittmodningsostLangres – Fransk kittmodningsost med mye lukt og smak. Langres er en meget spesiell ost, og er absolutt å anbefale når man skal presentere et sortiment utenom det vanlige.

MarmeladeLesgards marmelade til manchego er laget av kirsebær, lakris og krydder. Den har en søt, men litt skarp smak. Dette tilbehøret vil komplimentere fastosten spesielt godt, men også de andre ostene på fatet. Lesgards marmelade til chèvre er en nydelig marmelade med fiken som passer til alle ostene.

Kjeks – Her anbefaler vi Melba Toast, en usaltet kjeks som passer til alle oster. Til blåmuggosten vil Toast for cheese med kirsebær, mandel og linfrø passe godt. Kjeksen har en tynn og sprø konsistens, og egner seg spesielt godt til Roquefort.

For deg som vil ha det lettvint og sendt rett hjem

Vi i Oluf brenner for ost, og bruker mye tid på å smake, lukte og kjenne oss frem til gode ostekombinasjoner. Bestill ostene rett hjem fra oss. Vi sender osten i spesialtilpasset kjøleemballasje.


Kjøp alt til ostefatet her

Chèvre Selles sur Cher AOP 150 g

Mild chevre med mye smak. Dekket med et lag aske.

Produktnummer: 904254
Lagerbeholdning:
926,67 pr kg
Triple creme 180 g

Fransk hvitmuggost med en kremet ostemasse.

Produktnummer: 904272
Lagerbeholdning:
794,44 pr kg
Langres AOP 180 g

Fransk kittmodningsost med mye lukt og smak.

Produktnummer: 905581
Lagerbeholdning:
716,67 pr kg
Roquefort Vernieres AOP 100 g

Delikat Roquefort med fyldig og kraftig smak.

Produktnummer: 905837
Lagerbeholdning:
589,90 pr kg
Valdres ost Bufar 320 g

Prisvinnende, lagret fastost, ystet på stølsmelk fra Valdres. Ystet i sommerhalvåret av stølsmelk fra kyr som går på fjellbeite og modnet i minst 12 måneder. Bufar er en fet gulost med en fyldig, rund smak. Osten har en herlig blanding av salte, søte og nøtteaktige noter med mild melkefriskhet. Bufar egner seg svært godt til smørbrød og sandwicher, kan rives og brukes til gratinering da den har gode smelteegenskaper, eller skjæres i terninger som snacks. Bufar har fått navnet sitt fra en gammel tradisjon der kyrene ble hentet hjem fra stølen på bufardagen. Bufar ble premiert med gull under World Cheese Awards i 2018 og 2022, og fikk 3 stjerner i verdens største matkonkurranse, Great Taste Awards i 2021, der den også ble nominert til Golden Fork.

Produktnummer: 901405
Lagerbeholdning:
421,88 pr kg
Toast for cheese kirsebær, mandel & linfrø 100 g

Tynn og sprø kjeks til ost, spesielt god til blåmuggoster.

Produktnummer: 342058
Lagerbeholdning:
840,00 pr kg
Lesgards marmelade til chèvre 120 g

Fransk tilbehør til ost, som inneholder fiken, rosiner og laurbærblad. Velegnet til den tørre og kraftige chèvre smaken.

Produktnummer: 430581
Lagerbeholdning:
475,08 pr kg
Lesgards marmelade til manchego 120 g

Fransk tilbehør til ost, laget av kirsebær, lakris og krydder. Passer også godt til gouda, emmentaler eller jarlsberg.

Produktnummer: 430583
Lagerbeholdning:
475,08 pr kg
Lenker
Min side