Til toppen

Ost- og vinkveld? Slik blir jentekvelden vellykket

Ost- og vinkveld? Slik blir jentekvelden vellykket

Lyst til å skape en uforglemmelig jentekveld? Hvorfor ikke heve standarden på en klassisk ost- og vinkveld? Det er ikke mye som skal til for å imponere gjestene litt ekstra.

Å samle venninnegjengen til ost- og vinkveld er for mange toppen av lykke. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Ost er en delikatesse som byr på en verden av spennende smaker, og det blir automatisk god stemning rundt bordet når ostefatet settes frem.

Som med det meste annet, ligger det også noen smarte knep bak det å sette sammen et delikat og vellykket ostefat. Her får du noen smarte tips som kan hjelpe deg med å gjøre neste jentekveld til høydepunktet i kalenderen.

Hedersgjesten på bordet: osten

Et godt sted å starte når du skal sette sammen et ostefat, er å velge deg ut oster fra ulike ostefamilier. Hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost, ferskost, fast ost og kremost har alle unike egenskaper som sammen gir gjestene en spennende og variert smaksopplevelse.

Det er vanskelig å gjøre feil når man setter sammen et ostefat. Samtidig er det noen fallgruver det kan være lurt å se opp for, slik at alle rundt boret drar derfra fornøyde. Det er for eksempel ikke alle som liker «sinte» oster med kraftige smaker, så sørg for å variere. De milde ostene går som regel fortere unna enn de skarpe uansett, så beregne mer av disse.

Mengden ost kommer an på hvor mange du skal be til bords, og om osten skal nytes som forrett, dessert eller serveres som et helt ostefat. Blir dere færre er det lurt å velge seg ut noen favoritter fremfor å ha alt for mange valgmuligheter. Her er et estimat du kan følge:

Forrett: ca. 50-75g ost per person

Dessert: ca. 75-100g ost per person

Ostefat: ca. 200g ost per person

Les også: Noen av verdens beste oster på ostens dag

Hvordan skal osten serveres?

Alle oster bør tempereres før de serveres. Da kommer ostens fulle smak og karakter til sin rett. La de ligge i romtemperatur i ca. 1-1/2 time før du danderer dem på ostefatet. Skal du skjære opp ostene i porsjonsstørrelser bør du gjøre dette når osten er kald, da visse myke oster blir vanskelige å håndtere når de er romtempererte.

De riktige redskapene

Ulike oster krever ofte ulike skjæreredskap på grunn av ostens konsistens og størrelse. Velger du å ha hele ostestykker på fatet vil størrelsen på ostestykket legge føringer for størrelsen på kniven: jo større ostestykke, desto større kniver.

En serverings- og ostefatkniv med to tagger øverst på tuppen er et godt sted å starte. Den fungerer godt til både bløte og harde oster, og er også perfekt å bruke dersom ostene er ferdig oppskjært i porsjonsbiter på forhånd. OBS: det finnes også slike kniver med hull i, men denne er beregnet for myke oster slik at osten ikke sitter igjen på bladet.

Husk at hver ost bør få sin egen kniv. På den måten unngår man at ostene setter smak på hverandre. Har du ikke mange nok kniver? Sett frem en liten skål med en fuktet klut, slik at dere kan tørke av knivene dersom de skal brukes på vidt forskjellige oster.  

Se vårt utvalg av redskap til ost her.

Tilbehøret som komplimenterer smakene

Ostene som serveres blir enda bedre med riktig tilbehør. Kjeks, marmelader og frisk frukt kan heve opplevelsen betraktelig. Tilbehøret skal ikke konkurrere med ostenes smaker, men komplimentere dem og gjøre dem enda bedre.

Mange velger for eksempel salte kjeks når de skal servere ost, men i de fleste tilfeller vil en nøytral kjeks være et bedre valg. Til blåmuggost kan du med fordel velge en søt kjeks, for eksempel pepperkake. Også godt brød er en fin partner til ost, for eksempel nøttebrød, mørkt brød av rug, pumpernickel eller surdeigsbrød.

Søt frukt som fersken, fiken, druer og persimon/sharonfrukt gjør at mange oster kommer til sin rett. Marmelader er også et ypperlig supplement til ost, og vi i Oluf har et stort utvalg smakfulle marmelader til ulike oster. Også nøtter og honning kan bidra til å få frem smakene i ostene, og gjør seg spesielt godt på dessertbordet.

Les også: Franske og italienske oster du ikke bør gå glipp av

Vin til ost

Å velge riktig vin til ostefatet er ikke alltid like enkelt, særlig ikke dersom man han mange ulike oster på tallerkenen. Vinmonopolet har utviklet noen generelle råd som gjør vinvalget litt enklere:

  • Hvitvin passer ofte bedre til ost enn rødvin. Dette er fordi saltet i osten forsterker garvestoffene i rødvin. I tillegg passer saltet og fettet i osten bedre til vin med sødme og høy friskhet.
  • Dersom du absolutt vil ha rødvin vil den passe bedre til faste og kornete oster enn til myke og glatte, på grunn av garvestoffene.
  • Unge, fruktige viner passer best til fersk ost.
  • Drikkevalget må ha høyere konsentrasjon til lagret ost enn til fersk.
  • Utviklet vin passer til de fleste oster.

Forslag på ostefat til 2-3 personer

Vi har satt sammen et forslag på et ostefat til 2-3 personer. Bruk det som inspirasjon, en pekepinn eller rett og slett en ferdig oppskrift på hvordan du kan gjøre det neste gang venninnene kommer på besøk.

ChèvreSoignon chèvre 120g er en sylinderformet hvitmuggost av geitemelk. Dette er den ekte franske varianten av geitost, og passer perfekt som dessertost eller på et flott dandert ostefat.

CamembertOstegården Camembert 180g er en norskprodusert camembert svært lik den franske originalen. Osten er produsert av kumelk, har en kremet og bløt konsistens. Den passer ypperlig på en ostetallerken, som dessert eller til kveldskos.

Lagret Fanaost - Fanaost - ble kåret til verdens beste ost i 2018 og osten har en mild og søtlig smak. Er du i nærheten av en ostedisk anbefaler vi deg også en bit Gruyere. Gruyere grottelagret er en fastost som blir lagret i grotter nær den sveitsiske byen Kaltbach. Den er smakfull og aromatisk uten å være sterk, og har en smidig konsistens med noe saltutslag.

BlåmuggostRoquefort Vernieres AOP 100g er en delikat Roquefort med fyldig og kraftig smak. Den har en fuktig og smulete ostemasse, så det anbefales å bruke en forvarmet kniv når den skal skjæres opp. Roquefort er for mange hedersgjesten på ostefatet, og vil garantert imponere både vertinne og gjester.

Marmelade – Lesgards marmelade til manchego er laget av kirsebær, lakris og krydder. Den har en søt, men litt skarp smak. Dette tilbehøret vil komplimentere ostene på fatet, og gjøre smaksopplevelsen enda bedre.

Kjeks – Her anbefaler vi Bornholmske rugkjeks m/havsalt til Chèvre, Camambert og Gruyere. Kjeksen er laget av 27 tynne lag og har en sprø konsistens. De er ikke for salte og passer derfor perfekt til ostefatet. Til blåmuggosten vil Toast for cheese med kirsebær, mandel og linfrø passe godt. Kjeksen har en tynn og sprø konsistens, og egner seg spesielt godt til Roquefort.

For deg som vil ha det lettvint og sendt rett hjem

Vi i Oluf brenner for ost, og bruker mye tid på å smake, lukte og kjenne oss frem til gode ostekombinasjoner. Ta gjerne kontakt med oss om du trenger tips, mengdeberegning eller lignende til din neste ostekveld.