Skip to main content
Til toppen
Gresk olivenolje på sitt beste

Gresk olivenolje på sitt beste

Synes du det er spennende med ulike typer olivenoljer? Er du nysgjerrig på hva forskjellen mellom en «vanlig» olivenolje og extra virgin olivenolje er, når og hvordan man høster oliven- disse superpopulære små fruktene eller ønsker å vite litt mer om denne fantastiske ingrediensen som brukes over hele verden, ja da må du lese her.


Agrovim, produsenten av Iliada sine olivenoljer holder til i vakre Kalamata, syd i Hellas. De har som mål å dele kjærligheten til naturens råvarer, blant annet fra de kjente regionene i Kalamata og andre regioner i Hellas, i form av overlegen kvalitet med en unik særegen smak. Det klarer de med bravur da olivenoljene nemlig er høyt premiert og kjent over hele verden. De er spesielt kjent for sin autentiske greske extra virgin olivenolje, som presses av Koroneiki og Manaki oliven. Disse høstes for hånd fra november til januar og er ansett for å være de ypperste sortene oliven man kan bruke, da de har en helt unik balanse av fruktighet, intense aroma og kjent for sin myke konsistens. Oljen får en klar gylden farge med smak av pepper og avokado. 

De er også en av få produsenter på Kalamata som er sertifisert til å lage P.D.O. (Protected Designation of Origin) merkede oljer og P.G.I. (Protected Geographhical Indication). Sertifiseringen består av strenge krav til blant annet produksjonsområdet og tradisjonelle metoder for pressing og håndtering av oljen. 

Ønsker du et skikkelig dypdykk i de aller beste olivenoljene har Iliada en serie kalt «Golden Selection». Denne består av forskjellige PDO extra virgin olivenoljer fra forskjellige regioner med hver sin unike smak. I tillegg til denne fantastiske serien tilbyr de en rekke andre olivenoljer, blant annet fra Sitia på øya Kreta. Sitiaområdet har et vulkansk jordsmonn som bidrar til at Koroneki olivene som brukes, gir en olje med helt fantastisk fruktig smak og delikat struktur. Iliada tilbyr også en svært god økologisk extra virgin olivenolje, med en kraftig frisk smak med preg av pepper eller kanskje det frister med en smaksatt olivenolje med blant annet basilikum, trøffel eller chili, perfekt til salater, på grønnsaker eller over en pizza. Valgene er mange. 

Hva betyr Extra Virgin? 


Extra Virgin er en beskyttet tittel og kan kun gis til oljer som er kaldpresset (med temperatur under 26 grader) og i tillegg har vært gjennom strenge kvalitetstester. Extra Virgin olivenolje fremstilles ved å knuse oliven for å få saften fra fruktene. Prosessen er helt fri for bruk av kjemikalier eller industriell raffinering. Det er også et krav at pressing av oljen skal skje innen 24 timer etter innhøsting og kun en gang. Denne olivenoljen er litt kraftigere på smak og beholder sin naturlige lukt, farge og alle dets vitaminer.  

Iliada olivenolje


Ønsker du en allround olivenolje som passer til godt til både steking og kalde retter anbefaler vi Iliada olivenolje. Oljen består av raffinert (varmpresset) olivenolje og kaldpresset olivenolje. Varmpresset olivenolje blir behandlet for å nøytralisere den sterke smaken, lukten og syreinnholdet. Den milde smaken gir dermed denne oljetypen helt andre bruksområder enn for extra virgin oljene. Olivenoljer bør ha ett syreinnhold på mindre enn 1,5 prosent siden de frie fettsyrene har stor innvirkning på smaken og oksidasjonsprosessen (harskning). Denne oljen ligger med et syreinnhold på mindre enn 1 prosent godt innenfor den anbefalte grensen. Olivenoljen har en mildere smak enn extra virgin olivenolje, men samtidig en fruktig aroma. Oljen passer fint til steking, med et høyt røykepunkt.

Fordeler med olivenolje? 


Olivenolje kan brukes i uendelig mange matretter og ikke minst sies det at olivenolje har helse i hver dråpe. I tusenvis av år har olivenolje vært den mest brukte fettkilden for de som bor rundt Middelhavet. Særlig extra virgin olivenolje er kjent for sin unike sammensetning av fettsyrer, først og fremst av umettet fett, i tillegg er oljen rik på antioksidanter og vitaminer. Olivenolje som fettkilde er også den best dokumenterte når det gjelder helsebringende egenskaper og den mest hjertevennlige fettkilden, som skyldes spesielt oljens betennelsesdempende egenskaper og en stor andel antioksidanter. 

Hva er spesielt med Kalamata-oliven og andre oliventyper fra Iliada?


En himmelsk munnfull sommer og sol 
I tillegg til olivenolje tilbyr Iliada også en rekke spiseklare olivener med en nydelig smak av Hellas. Ønsker du en autentisk munnfull er kalamataoliven absolutt å anbefale. Dette er noen helt fantastiske oliven, ovale, kjøttfulle med en mild smak uten bitterhet. De har en vakker dyp fiolett farge, noen blir nesten helt sorte dersom de modnes lenge på oliventrærne. Olivenen fås med og uten stein og brukes hyppig på pizza, i salater, til tapas, i tapenade eller som snacks. 

Foretrekker du grønne oliven har Iliada flere varianter, både hele, uten sten og med fyll av mandler, chili og hvitløk. Oliventypen som brukes er ofte Conservoelia, men også Halkidiki. Olivenen har en rund litt oval form, et tynt skinn og kjøttet er lyst med en saftig smak. Bruk de gjerne i salater, som snacks, til tapas eller på en god pizza eller i en spennende pastarett. Uansett hvilken oliven du velger kan vi med stor sikkerhet garantere en skikkelig god smaksopplevelse. 

Se hele sortimentet greske olivenprodukter

Se hele sortimentet greske olivenprodukter

Lær mer om Iliada og se hele sortimentet

Kjøp mer her
Lenker
Min side