Västerbottensost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet. Dette er en klassiker i Sverige som er høyt verdsatt og mye benyttet både som pålegg og i matlaging.
Västerbottensost er en fastost med mye smak og personlighet, produsert med historisk kunnskap og yrkesstolthet. Den er lagret i minst 14 måneder, og smaksmessig konkurrerer den med internasjonale varemerker som Gruyere, Emmenthaler, Parmesan og Cheddar.
Historie
Västerbottensost er laget på samme måte helt siden Ulrika Eleonora Lindström skapte sin mytiske oppskrift i 1872 på meieriet i Burträsk. Oppskriften er fremdeles en velholdt hemmelighet som bare noen få levende mennesker kjenner og er i trygg lagring i meieriets safe. Og selv om mange har prøvd å lage osten andre steder, har det vært umulig andre steder enn i Burträsk. Hvorfor det er slik har ingen klart å finne en forklaring på.
Produksjon trinn for trinn
Hver dag kommer melk fra lokale melkebruk rundt Burträsk inn i meieriets store isbokser. Mer enn ti liter forbrukes per kilo ferdig Västerbottensost. Det første som skjer med melken er at den blir pasteurisert, ved å varme den opp og deretter raskt avkjøles igjen. Deretter røres melken for å skille mysen og skape en kornete ostemasse, som så fylles i runde former. Formene er 42 centimeter i diameter - større enn alle andre svenske hele oster. Dette kan være en av forklaringene på ostens unike smak. Deretter settes ostene i press i ca. 18 timer og vendes for hånd i henhold til en spesiell plan. De ferdigpressede ostene legges i en spesiell saltlake til de er helt riktige med tanke på overflate, tekstur, salthet og smak.
Ostene hviler i form
For å modnes og utvikle sin unike smak, lagres all Västerbottensost i minst 14 måneder. Modenhetsbutikken ligger i Ånäset, Västerbotten. Der hviler de 18 kiloene med tunge oster i form, og blir snudd hver dag i 22 dager før de dyppes i varm parafin for beskyttelse.
For å avgjøre om ostene er klare, tas en kjerne ut ved hjelp av en drill, som ostemester Thomas Rudin deretter vurderer med sine delikate smaksløker, nese, fingertupp og øyne. Ostene er ferdige når de er godkjent på grunnlag av smak, lukt, tekstur og utseende i en 9-graders skala. Hvert år produseres det 140 000 oster, som alle oppfyller de høye kravene som stilles til Västerbottensost.
Västerbottensost er tilgjengelig i dagligvarebutikker over hele landet, og i ostedisker.
Les mer på www.västerbottensost.com
Kjølevare
Denne varen er en kjølevare. Vi tilfredstiller alle krav om matsikkerhet og du kan være trygg på at varen blir forsvarlig behandlet hele veien hjem til deg!
Vare med variabel vekt
Produktet varierer i vekt og størrelse. Enhetsprisen er utregnet fra en reservasjonsvekt som er noe høyere enn ca. vekt i varebeskrivelse. Pris per kg er den reelle kiloprisen på varen som du vil bli belastet når varen veies. Prisen blir justert basert på faktisk vekt på utsendingsdagen.
Du betaler aldri for mer enn det du får :)
Les mer om produkter med vektvariabel vekt her.
Hentevare Vestby
Denne varen må hentes på vårt hentested i Vestby.
Noen av våre varer er for store, for skjøre eller er av andre årsaker uegnet for å sendes hjem til privatkunder. Vi ønsker likevel å kunne tilby våre kunder muligheten til å kjøpe disse varene hvis man har mulighet for å hente varen på vårt lager i Vestby. Handlekurver som inneholder en av disse varene vil begrense tilegnelige fraktalternativer til kun Hentested: Oluf Lorentzen, Toveien 22, 1540 Vestby.
Hvis du ønsker ordren sendt hjem må du fjerne varen med symbolet for hentevare Vestby.