Til toppen

Hvitmuggost

Felles for hvitmuggostene er at modningen skjer ved hjelp av utvalgte muggkulturer, som igjen gir den karakteristiske smaken. Hvitmuggostenes overflate er dekket av hvitmugg, som gir den et delikat utseende, mild smak og myk konsistens. Dette belegget dannes ved at hvitmuggkulturen tilsettes ystemelken, eller blir sprøytet direkte på osten.

Hvitmuggostene kan deles inn i tre undergrupper: Camembert, Brie og andre hvitmuggoster. Forskjellen er i hovedsak at en Camembert ikke kan være større enn 250 g. Mens Brie veier ca. 3 kg. De kan være stabilisert og ustabilisert, pasteurisert og upasteurisert (råmelk). En stabilisert Brie er spiseklar fra første stund. En ustabilisert Brie modnes på tradisjonell måte, utenfra og innover. Når osten er ny har den en helt fast kjerne. Denne kjernen vil forsvinne etter som osten modner.

Slik skjærer du osten

Hvitmuggostene har en myk og smidig konsistens og bør skjæres med strengredskap eller kniver med hull i eggen. Du kan også bruke en varm kniv som glir lettere gjennom osten.

Drikke som passer til

Hvitmuggoster er relativt fete oster. En vin med mye karakter er viktig, og hvitvin er igjen det beste valget. En tysk Riesling Spätlese eller Auslese er en bra løsning. En fruktig Chardonnay er også et bra alternativ. Det samme kan sies om Savagnin-vin fra Jura, som Côte de Jura eller Arbois. Ønsker man en rødvin bør den ha minst mulig bitterhetsstoffer og være fyldig og rik på frukt. En vin fra Montepulciano eller en vin fra Zinfandel druen er også en bra løsning.

Sorter etter:

Eiker camembert 200 g

Norskprodusert Camembert.
901004

Ostegården Camembert 180 g

Norskprodusert Camembert. Kvalitet svært nær den franske originalen.
901010

Ostegården brie firkantet ca 1 kg

Norskprodusert Brie med kvalitet nær den franske originalen.
901012
558,28 pr kg

Himmelspannet Skogshorn ØKO 240 g

Norskprodusert hvitmuggost smaksatt med pepper. Den er ystet på pasteurisert melk.
901030
536,67 pr kg

Himmelspannet Geiteberget 240 g

Norskprodusert hvitmuggost produsert på 100% geitemelk. Den er ystet på pasteurisert melk.
901035
536,67 pr kg

Petit delice cremiers truffe 200 g

Kremet hvitmuggost med smak av trøffel.
901181

Gangstad Edel hvit ca 330 g

Norskprodusert halvfast hvitskimmelost fra Inderøy, laget på pasteurisert kumelk.
901211

Gangstad camembert ca 160 g

Norskprodusert hvitskimmelost fra Inderøy, laget på pasteurisert kumelk.
901213

Gangstad Granstubben ca 380 g

Granstubben er en norskprodusert rødkittost fra Gangstad Gårdsysteri.
901214

Gangstad Karveost ca 210 g

Norskprodusert halvfast hvitskimmelost fra Inderøy, laget på pasteurisert kumelk.
901217
635,58 pr kg

Bæråscammen camembert 200 g

Norskprodusert camembert fra Strandli gård. Osten er produsert på pasteurisert kumelk.
901300
691,50 pr kg