Skip to main content
Til toppen
Hva er forskjellen på ricotta og mascarpone?

Hva er forskjellen på ricotta og mascarpone?

Ricotta og mascarpone er begge italienske ferskoster, men de har ulike egenskaper og brukes på forskjellige måter i matlagingen. Her er hovedforskjellene:

Ricotta

 • Opprinnelse: Ricotta betyr "kokt en gang til" på italiensk og er laget av mysen som er et biprodukt fra produksjon av andre oster, for eksempel mozzarella og provolone.
 • Produksjon: Mysen blir varmet opp til en høy temperatur til den koagulerer, deretter siles den. Dette resulterer i en ost som er myk og litt kornete.
 • Konsistens: Ricotta er kremet, men har en kornete tekstur.
 • Smak: Den har en mild, litt søt og frisk smak.
 • Bruksområder: Ricotta brukes ofte i pasta (som lasagne og ravioli), desserter (som cannoli og ricotta-kake), og som fyll i bakverk.
 • Fettinnhold: Ricotta har relativt lavt fettinnhold sammenlignet med mascarpone. Typisk har ricotta rundt 10-13% fett. Den er kjent for å være en magrere ost, delvis på grunn av at den er laget av myse, som inneholder mindre fett enn helmelk eller fløte.

Mascarpone

 • Opprinnelse: Mascarpone er en ferskost fra Nord-Italia.
 • Produksjon: Den er laget av hel fløte som blir varmet opp og tilsatt en syre (som sitronsaft eller eddik) for å få fløten til å koagulere. Deretter blir den silt for å fjerne overflødig væske.
 • Konsistens: Mascarpone er svært kremet og glatt.
 • Smak: Den har en rik, søt og smøraktig smak.
 • Bruksområder: Mascarpone brukes ofte i desserter som tiramisu og som en kremet ingrediens i sauser og supper. Den kan også spres på brød eller brukes i bakverk.
 • Fettinnhold: Mascarpone er en mye fetere ost enn ricotta, med et fettinnhold som ofte ligger rundt 40-45%. Det høye fettinnholdet skyldes at mascarpone er laget av hel fløte, noe som gir den sin rike og kremete konsistens.

Kort oppsummert; ricotta er lettere og har en mer kornete tekstur, mens mascarpone er rikere og har en glatt og kremet konsistens. Mens ricotta er et lettere alternativ med lavere fettinnhold, er mascarpone en mye rikere og fetere ost. Dette påvirker også hvordan de brukes i ulike retter, der ricotta ofte brukes i lettere retter og mascarpone i desserter og rike sauser.


Slik bruker du ricotta

Ricotta er en allsidig ost som kan brukes i mange forskjellige typer retter, både søte og salte. Ricotta kan smakes til med en rekke urter, krydder og smakstilsetninger, både søte og salte. Den milde smaken av ricotta gjør den til en perfekt base for mange forskjellige kombinasjoner, fra honning og nøtter til krydder og grønnsaker. Ricottaens kremete, men lette konsistens og milde smak gjør den til en svært allsidig ingrediens som kan forbedre mange retter, fra pasta til desserter. Her er noen vanlige måter å bruke ricotta på:

Ricotta i salte retter

1. Pastaretter:
   - Lasagne: Ricotta brukes ofte som en av lagene i vegetarlasagne, blandet med spinat og krydder.
   - Ravioli: Fyll fersk ravioli med en blanding av ricotta, parmesan, spinat og muskat.
   - Cannelloni: Fyll pastarør med en blanding av ricotta og spinat eller kjøtt, topp med tomatsaus og ost før baking.

2. Pizza:
   - Topping eller saus: Bruk klatter av ricotta på pizza for en kremet tekstur og mild smak eller bruk ricotta som base på hvit pizza.

3. Gratenger og pannekaker:
   - Grønnsaksgrateng: Bland ricotta med grønnsaker som aubergine, squash og tomat, topp med parmesan og stek.
   - Fritters: Lag små pannekaker eller fritters med ricotta, krydder og urter.

4. Dip og smørbare blandinger:
   - Dip: Bland ricotta med urter, hvitløk, sitronsaft og olivenolje for en enkel dip.
   - Smørbart: Bruk som en erstatning for smør eller kremost på brød og bagels, gjerne med honning og nøtter.

Ricotta i søte retter

1. Desserter:
   - Cannoli: Bruk som fyll i cannoli sammen med sukker, vanilje, og sjokoladebiter eller kandiserte frukter.
   - Ricotta-kake: Lag en kremet ricotta-kake, ofte med sitron- eller appelsinsmak.

2. Pannekaker og vafler:
   - Fylling: Bruk ricotta som fyll i crêpes eller som topping på pannekaker og vafler med frukt og honning.

3. Frukt og bær:
   - Topping: Server ricotta med fersk frukt, bær og en drizzle av honning eller lønnesirup for en sunn dessert eller frokost.

Cannelloni med ricotta og spinat

Cannelloni med ricotta og spinat

Se oppskrift
Risotto med urter og ricotta

Risotto med urter og ricotta

Se oppskrift

Slik bruker du mascarpone

Mascarpone er en rik og kremet ost som brukes på mange måter i både søte og salte retter. Mascarpone kan smakes til med en rekke ingredienser, både søte som sukker og vanilje, og salte som urter og krydder. Den nøytrale, rike smaken av mascarpone gjør den til en allsidig ingrediens som kan kombineres med mange forskjellige smaker, fra sjokolade og kaffe til urter og sitrus. Mascarponeens silkemyke konsistens og rike smak gjør den til en favoritt i mange forskjellige typer retter, hvor den tilfører både luksus og komfort. Her er noen vanlige måter å bruke mascarpone på:

Mascarpone i søte retter

1. Desserter:
   - Tiramisu: Mascarpone er en nøkkelkomponent i denne klassiske italienske desserten, kombinert med egg, sukker og kaffe-dyppede ladyfingers.
   - Ostekake: Bruk mascarpone i stedet for eller sammen med kremost for en rikere og mer kremet ostekake.
   - Frukt og bær: Server mascarpone med fersk frukt og bær, toppet med honning eller balsamico-glaze for en enkel og elegant dessert.
   - Mousser og krem: Bland mascarpone med sukker, vanilje, og eventuelt litt pisket krem for å lage en luksuriøs mousse eller krem.

2. Bakverk og kaker:
   - Fyll og glasur: Bruk mascarpone som fyll eller glasur i kaker, cupcakes og bakverk. Den kan blandes med sukker og vanilje for en søt glasur.

Mascarpone i salte retter

1. Pasta og risotto:
   - Pastasauser: Tilsett mascarpone til pastasausen for å gjøre den ekstra kremet og rik. Den passer godt med tomat- eller soppbaserte sauser.
   - Risotto: Rør inn mascarpone i risotto rett før servering for en silkemyk konsistens.

2. Sandwicher og crostini:
   - Smørbart: Bruk mascarpone som en smørbar topping på brød eller crostini, gjerne toppet med røkt laks, prosciutto, eller grillede grønnsaker.

3. Sauser og supper:
   - Kremete sauser: Tilsett mascarpone i sauser for kjøtt og grønnsaker for å gi dem en rik og kremet tekstur.
   - Supper: Rør inn en skje mascarpone i supper som tomat- eller soppsuppe for ekstra kremethet.

Tiramisu med mascarponekrem

Tiramisu med mascarponekrem

Se oppskrift
Jordbær med mascarponekrem

Jordbær med mascarponekrem

Se oppskrift
Lenker
Min side