Til toppen
Guide til ostefondue, kjøttfondue og sjokoladefondue

Guide til ostefondue, kjøttfondue og sjokoladefondue

Fondue kommer fra fondre, som betyr å smelte på fransk. Fondue er et samlebegrep for franske og sveitsiske matretter som lages i en kjele over flamme på bordet. Sveitsisk ostefondue regnes av mange som den originale fonduen. Andre former for fondue er kjøttfondue og sjokoladefondue.

Uansett hvilken type fondue du serverer, er du garantert god steming rundt bordet!

Dette er de ulike typene fondue

  1. Ostefondue. Tradisjonelt dypper man terninger av brød i den varme osten, men man kan også bruke små, kokte poteter eller andre grønnsaker.
  2. Kjøttfondue - Fondue Bourguignonne. Her koker man kjøtt (og iblant sjømat) spiddet på gaffel i olje. Denne retten er spesielt populær i Belgia. Tradisjonelt serveres majonesbaserte sauser med forskjellige smaker til kjøttet.
  3. Kraftfondue - Fondue Chinoise. Denne varianten sereveres på samme måte som kjøttfondue, men oljen er byttet ut med varm kjøttkraft.
  4. Dessertfondue - sjokoladefondue. Mørk sjokolade smeltes med fløte. Dypp fersk frukt, som jordbær, ananas eller banan, i sjokoladen. Du kan også helle sjokoladen over marshmallows, nøtter eller kjeks.

Ost til ostefondue

Tradisjonelt lages ostefondue av Gruyère, Emmentaler og/eller Appenzeller i Sveits. I Frankrike bruker de ofte Juraflore comté eller Beaufort. Osten smeltes på lav varme sammen med stivelse (maizena eller hvetemel), hvitvin og/eller kirsch og krydder. Italiensk fondue lages ofte av Fontina og fløte og smaksettes gjerne med trøffel. 

Ferdig ostefondue Emmi Fondue original er en sveitsisk ostefondue med Gruyere, Emmentaler, hvitvin og kirsch. Se alle våre oster til fondue her.

Emmi fondue original 400 g

Original sveitsisk fondue. Varm den opp i en gryte og dypp små brødbiter i den flytende ostemassen.
907632

Juraflore comte 9 mnd AOP 200 g

Fast fransk fjellost, ypperlig til ostebordet, gratinering, eller i fondue. Produsert av upasteurisert kumelk.
907094

Tilbehør til kjøttfondue

Bruk en nøytral olje som tåler høy temperatur til kjøttfondue. Druekjerneolje egner seg meget godt. Server kjøttfondue med et utvalg gode fonduesauser.

Salvadori druekjerneolje 1 l

Druekjerneolje er en lett, luktfri olje laget av druekjerner. Velegnet til fondue og matlaging, da den tåler høy temperatur.
420914

Fondua aioli 250 g

Majonesbasert hvitløkssaus til fondue.
384104

Fondua karrisaus 250 g

Majonesbasert karrisaus til fondue.
384106

Fondua cocktailsaus 250 g

Majonesbasert tomatsaus til fondue.
384105

Fondua sausesett 6 glass

Samling av sauser til fondue. Sennepssaus, hvitløkssaus, karrisaus, cocktailsaus, sjømatsaus og barbequesaus.
384100

Fonduegryter og redskaper

En god fonduegryte holder godt på varmen og har en varmekilde som holder fonduen varm. Fonduegafler gjør det enkelt å dyppe maten i gryten.

Boska fondue sett liten

Lite fondue sett, perfekt størrelse for tapas.
970382

Boska fondue gafler

4 stilfulle fondue gafler i rustfritt stål.
970384

Til sjokoladefondue

Mørk sjokolade smeltes forsiktig med om lag halv mengde fløte (340 g sjokolade til 1,7 dl fløte). Ha sjokoladen i en skål. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den varme fløten over sjokoladen. La det stå et par minutter før du rører til all sjokoladen har smeltet.

Hershey's sjokoladebiter 340 g

Amerikanske sjokoladebiter spesielt velegnet til baking.
140000