Fondue kommer fra fondre, som betyr å smelte på fransk. Fondue er et samlebegrep for franske og sveitsiske matretter som lages i en kjele over flamme på bordet. Sveitsisk ostefondue regnes av mange som den originale fonduen. Andre former for fondue er kjøttfondue og sjokoladefondue.
Uansett hvilken type fondue du serverer, er du garantert god steming rundt bordet!
Tradisjonelt lages ostefondue av Gruyère, Emmentaler og/eller Appenzeller i Sveits. I Frankrike bruker de ofte Juraflore comté eller Beaufort. Osten smeltes på lav varme sammen med stivelse (maizena eller hvetemel), hvitvin og/eller kirsch og krydder. Italiensk fondue lages ofte av Fontina og fløte og smaksettes gjerne med trøffel.
Ferdig ostefondue Emmi Fondue original er en sveitsisk ostefondue med Gruyere, Emmentaler, hvitvin og kirsch. Se alle våre oster til fondue her.
Bruk en nøytral olje som tåler høy temperatur til kjøttfondue. Druekjerneolje egner seg meget godt. Server kjøttfondue med et utvalg gode fonduesauser.
En god fonduegryte holder godt på varmen og har en varmekilde som holder fonduen varm. Fonduegafler gjør det enkelt å dyppe maten i gryten.
Mørk sjokolade smeltes forsiktig med om lag halv mengde fløte (340 g sjokolade til 1,7 dl fløte). Ha sjokoladen i en skål. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den varme fløten over sjokoladen. La det stå et par minutter før du rører til all sjokoladen har smeltet.