Til toppen

Västerbottensost


Västerbottensost er en høyt verdsatt klassiker i Sverige som brukes mye i matlaging og som pålegg. Västerbottensost er en fastost med mye smak og personlighet. Den er lagret i minst 14 måneder og produsert med historisk kunnskap og yrkesstolthet. 

Sorter
Utsolgt
Kjølevare

Västerbottensost revet 150 g

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906525
473,33 pr kg
Utsolgt
Kjølevare

Västerbottensost 165 g

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906545
463,65 pr kg
Utsolgt
Kjølevare

Västerbottensost 450 g

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906524
419,99 pr kg
Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost ca 1 kg

Västerbottenost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906542
Utsolgt
Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost Midtbit ca 1 kg

Västerbottenost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906522
550,61 pr kg
Utsolgt
Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost ca 2 kg

Västerbottenost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906543
387,61 pr kg
Utsolgt
Uegnet for å sendes hjem. Må hentes i Vestby Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost ca 18 kg

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906521
367,80 pr kg

Historie og produksjon

Västerbottensost er laget på samme måte helt siden Ulrika Eleonora Lindström skapte sin mytiske oppskrift i 1872 på meieriet i Burträsk. Oppskriften er fremdeles en velholdt hemmelighet som bare noen få mennesker kjenner til.

Slik produseres Västerbottensost

Hver dag leveres melk fra lokale melkebruk rundt Burträsk. Melken blir pasteurisert ved å varme den opp og deretter raskt avkjøles. Deretter røres melken for å skille mysen og skape en kornete ostemasse, som så fylles i runde former. 

Formene er 42 centimeter i diameter – større enn alle andre svenske hele oster. Dette kan være en av forklaringene på ostens unike smak. Deretter settes ostene i press i ca. 18 timer og vendes for hånd i henhold til en spesiell plan. De ferdigpressede ostene legges i en spesiell saltlake til de er helt riktige med tanke på overflate, tekstur, salthet og smak.

For å modnes og utvikle sin unike smak, lagres all Västerbottensost i minst 14 måneder. For å avgjøre om ostene er klare, tas en kjerne ut ved hjelp av en drill, som ostemesteren vurderer. 

Les mer på www.västerbottensost.com.


Oppskrifter med Västerbottensost