Skip to main content
Til toppen
Glad i Tex Mex?

Glad i Tex Mex?

Legg Tex Mex på hylla i noen dager, og dykk inn i en fiesta av smaker med autentisk meksikansk mat.

Tex Mex har blitt en viktig del av matkulturen i Norge, og nærest hjertet til mange ligger taco. Ingen annen matrett vekker så mye engasjement hos så store deler av befolkningen, eller har fått tildelt en helt egen dag hvor den skal nytes til det fulleste. Det mange ikke vet er at en hel verden av smaker venter den som våger å dykke litt lenger ned i taco-universet.

Tex Mex er en betegnelse som beskriver en matkultur hvor kulinariske tradisjoner fra både USA og Mexico blandes. Likevel er det store forskjeller mellom Tex Mex og autentisk meksikansk mat. Ber du en meksikaner til bords kan du være ganske sikker på at han vil se med store øyne på det vi kaller for taco. Derfor vil vi gi deg muligheten til å teste ut taco, quesadilla og burrito slik meksikanerne gjør det, med langtidskokt kjøtt, salsaer, tortillas og hotte sauser som bare ber om å fortæres.

Tortillaen – grunnpilaren i det meksikanske kjøkken

I det meksikanske kjøkken må tacoskjellene vike for tortillalefser. De kommer i forskjellige størrelser og varianter, og har ulike kvaliteter og egenskaper som passer til diverse matretter. Store hvetetortillaer passer for eksempel perfekt til burrito og quesadilla, mens små maistortillaer går bedre til små tacoer.

Dersom du ønsker å videreutvikle fredagstacoen er Tortilla Guanajuato white corn et fint sted å starte. Dette er en maistortilla bakt på ekte meksikansk vis av gult maismel, og brukes tradisjonelt i Mexico til taco. Skal du invitere til et skikkelig tacolag har vi også Tortilla Guanajuato white corn i en større størrelse og forpakning..

For de som liker å eksperimentere med retter som quesadillas og enchiladas er den litt mer spenstige Tortilla Guanajuato blue corn et perfekt sted å starte. Denne tortillaen er fremstilt av blå mais som stammer fra nord i Mexico og gir lefsene en særegen og spennende farge.

Likevel – dersom målet er å oppleve det autentiske meksikanske til det fulle, vil vi anbefale å lage maistortillaene selv. Det er kjempeenkelt, og smaker helt fantastisk! Det eneste du trenger er Maseca maismel, vann og salt. Melet lages av tørket mais dyrket i Ceggia nordøst i Italia. Når maisen tørkes blir kornet lettere å finmale, og det er enklere å lage en deig som henger sammen.

Rettens proteinkilde – kjøtt eller bønner

Man velger selv om man ønsker at proteinkilden skal være animalsk eller vegetarisk. Ønsker du å bruke kjøtt bør det være av høy kvalitet. Både svinebog, svinenakke, biff og kylling er gode kandidater på det meksikanske kjøkken – kjøttdeig er et ukjent fenomen her. Dersom du ikke ønsker å tilberede kjøttet selv vil vi anbefale å se etter langtidskokte og ready-to-eat produkter som kan spises både kaldt og oppvarmet.

Dersom du ikke ønsker å bruke kjøtt er La Costena refried pinto beans en ypperlig erstatning. Den har en grov konsistens med hele biter av bønner i, og passer til alle typer meksikansk mat.

Uansett hva du ender opp med som proteinkilde, er krydderet du bruker avgjørende for den autentiske meksikanske smaken. Her kan du enten lage ditt eget krydder eller gjøre det litt enklere for deg selv med Mill & Mortar gringo tex mex. Et annet spennende produkt er krydderblandingen Tajin Chili & Lime som er fantastisk til rå grønnsaker.

Bønner er også en stor del av det autentiske meksikanske. La Costena refried pinto beans er det perfekte tilbehør til alle typer meksikansk mat, om det så er i en burrito eller som kjøtterstatter i taco. De er også ypperlig som ekstra kos ved siden av hovedretten – varm bønnene i ovnen med et lag ost over og server sammen med tortillachips.

Topping og tilbehør

Meksikanere er utrolig gode på tilbehør. Her må salat, agurk og paprika vike for syltet rødløk, mangosalsa og bønner. Uansett om det er snakk om topping på en taco, tilbehør til en quesadilla eller fyllet i en burrito er det tilbehøret som gjør hele forskjellen for smaksopplevelsen man sitter igjen med. Som med alt annet kan du velge å lage alt fra bunnen av eller kjøpe det ferdig.

Hot Sauce

Noe man ikke kan være foruten på det meksikanske kjøkken er hot sauce. El Yucateco er en serie autentisk meksikanske sauser som gir matretten et skikkelig kikk. Gi guacamolen en autentisk touch med noen dråper El Yucateco hot saus Habanero grønn, teller mariner kyllingen du skal brukes i fajitas med El Yucateco Chipotle saus. Her er mulighetene mange!

Salsa

La Costena har et stort utvalg ferdigprodukter med røtter i det meksikanske kjøkken. La Costena salsa verde, altså grønn salsa, er en av de mest populære salsavariantene i Mexico, og passer til både burrito, taco og som dipp til chips. Den kan serveres både varm og kald med tortillachips eller til taco. Ønsker man litt ekstra futt kan man servere La Costene chipotle chilipepper ved siden av taco eller fajita. Eventuelt kan du lage din helt egen salsa, for eksempel en smakfull mangosalsa.

Se vårt utvalg produkter til taco og tex-mex

Se vårt utvalg produkter til taco og tex-mex

Se produktene

Oppskrifter

Hjemmelaget tortilla med maismel

Slik gjør du:

 1. Bland mel og salt i en bolle og tilsett vannet gradvis slik at du får en jevn, fin masse. Den er perfekt når den verken er klissete eller for tørr, og du kan forme den til en ball uten at den sprekker opp. La deigen stå i fem minutter, og juster med vann dersom det trengs.
 2. Lag små baller på ca. 25-30 g per stykk. Dette gir ca. 10 cm store tortillaer.
 3. Legg ballene under et fuktig håndkle og varm opp en stor stekepanne til maks varme. Har du en steketakke er dette perfekt.
 4. Press ballene så tynt som mulig mellom to lag plast eller bakepapir. Dette kan gjøres i en tortillapresse eller under en tung kjele.
 5. Ta plasten/papiret forsiktig av på én side og legg tortillaen i håndflaten. Fjern deretter det andre papiret og legg den rett i pannen. Stek i ca. 1 minutt til kantene løfter seg litt, før du steker den i ca. 1 minutt på den andre siden også.
 6. Stable tortillaene i en tortillavarmer eller i et kjøkkenhåndkle for å holde på varmen. Tortillaene er best når de er nystekte, men de kan også varmes opp i en panne eller på grillen et par timer senere.

Hjemmelaget tacokrydder

 • 1 ts chilipulver (eller mer om du vil)
 • 1 ts hvitløkspulver
 • 1 ts løkpulver
 • ½ ts knuste paprikaflak
 • ½ ts oregano
 • 2 ts paprikakrydder
 • 1 ½ ts spisskummen
 • ½ ts havsalt
 • ½ ts pepper
 • 1 klype malt kanel
 • 1 klype malt nellik

Fersk guacamole med hot sauce (12 porsjoner)

 • 3 finhakkede tomater
 • ½ finhakket rødløk
 • 3 finhakkede jalapeño (uten frø)
 • Saften fra 3 lime
 • 1 liten bunt grovhakket koriander
 • 6 modne avokado i terninger
 • 3 spiseskjeer olivenolje
 • Havsalt
 • El Yucateco hot saus Habanero grønn

Slik gjør du:

 1. Ha tomater, rødløk, jalapeño, koriander, limejuice og olivenolje i en bolle og rør godt.
 2. Vend avokadoen inn og smak til med salt og hot sauce.

Mangosalsa (ca. 24 pers)

 • 4 store mangoer
 • 8 store klasetomater (uten frø og saft)
 • 1 grønn paprika
 • 2 røde paprika
 • 2 lime
 • Frisk koriander (ca. 1 potte)
 • Litt salt
 • Tajin Chili & Lime

Slik gjør du:

 1. Kutt opp ingrediensene og bland sammen. Smak til med krydder.

Syltet rødløk

 • 4 kg rødløk i skiver
 • 1 liter bringebæreddik
 • Noen pepperkorn (valgfritt)
 • 2 kg sukker
 • 3 liter vann

Slik gjør du:

 1. Ha eddik, sukker og vann i en kjele, samt noen pepperkorn dersom du ønsker. Varm opp til kokepunktet.
 2. Ha i skivet rødløk og la det koke i 3-4 min.
 3. Ta ut den møre rødløken og ha i en beholder. Hell deretter over laken til det dekker løken og la det kjøle seg ned.
 4. Sett på lokk og la det stå over natten.

Tortilla med biff, guacamole og rødløk

Slik gjør du:

 1. Tilbered guacamole og syltet rødløk som vist tidligere
 2. Krydre biffen med gringo tex mex og stek den slik du foretrekker. Skjær den i skiver når den er ferdig
 3. Varm maistortillaen
 4. Legg på en stripe guacamole og topp med strimlet biff, syltet rødløk og koriander

Quesadilla med svinebog

Slik gjør du:

 1. Lag quacamole som vist tidligere
 2. Kok svinebogen og strimle den opp. Stek strimlene i en panne og krydre med gringo tex mex
 3. Legg svinebog og ost på den ene halvdelen av tortillaen og brett andre halvdel over
 4. Stek lefsen i en tørr panne på begge sider
 5. Del lefsen i to, strø over koriander og nyt med guacamole og hot sauce

Taco med kylling

Slik gjør du:

 1. Stek kylling med gringo tex mex
 2. Tilbered mangosalsa og guacamole som vist tidligere
 3. Varm tortillaen
 4. Topp med resterende ingredienser og smak til med Jalapeño saus

¡Buen provecho!

Lenker
Min side