Horn med ost og skinke
Horn med ost og skinke er utrolig kjekt å ha på repertoaret, dette er nemlig en av de store favorittene blant store og små. Vår oppskrift har litt olivenolje i deigen og blir dermed ekstra gode.
16 store horn
- 1 dl Iliada kalamata olivenolje
- 60 g smør
- 7 dl helmelk
- 1 pk fersk gjær
- 18 dl hvetemel (ca.)
- 1 ts salt
- 1 ss sukker
Fyll
- 16 skiver kokt skinke
- 200 g revet gulost, f.eks Västerbottensost
Til pensling
- 1 egg
- 1 ss vann
- 1 klype salt
Dryss til toppen
- Sesamfrø, gresskarfrø, ost eller valmuefrø
Slik gjør du:
- Forvarm stekeovnen til 220 ˚C, over og undervarme. Legg bakepapir på stekebrett.
- Smelt smør, tilsett melk og olivenolje. Varm opp til det er fingervarmt (ca. 37 ˚C) og rør ut gjæren.
- Ha det i en bakebolle, tilsett salt og sukker, spe med hvetemel til deigen slipper bollen. Elt ca. 5 minutter på middels hastighet til deigen er smidig.
- Dekk til bollen med plastfilm og hev deigen til dobbel størrelse på et lunt sted.
- Ha deigen på et melet bakebord, del den i to og kjevle ut til to store rundinger. Del hver runding i 8 trekanter.
- Legg på 1 skive skinke og litt ost på hver del. Rull sammen fra ytterkanten og inn. Legg hornene på stekebrett med litt god avstand.
- Dekk til med kjøkkenhåndklede og etterhev ca. 15 minutter eller til hornene er luftige. Pensle med sammenvispet egg, vann og salt, og dryss over ønsket topping.
- Stek på midterste rille ca. 10 minutter eller til hornene er gylne og ferdigstekt. Dunk lett på hornene med fingertuppene, når du hører en hul lyd er de ferdige. Avkjøl på rist.
Tips: Smør gjerne ett tynt lag med pesto på deigen, før du legger på skinke og ost. Enkel pesto: Ha blad og stilker fra en stor potte frisk basilikum i en foodprossessor. Tilsett ca. 60 g pinjekjerner og 2 fedd hvitløk, blend sammen på høy hastighet. Spe med olivenolje til en litt tykk konsistens. Vend inn ca. 80 g finrevet parmesan og smak til med presset sitron, salt og nykvernet sort pepper.