Gangstad Gårdsysteri
Gangstad Gårdsysteri er Norges første autoriserte gårdsysteri med kumelk. Gården holder til i Trøndelag, nærmere bestemt, Inderøy. Ekteparet Astrid Aasen og Perry Frøysadal overtok driften av gården i 1983, og i dag er gården åpen for besøk hele året og de produserer mange ulike typer oster og iskrem. I tillegg til egen produksjon selger de også marmelader, kjeks og kombucha. Ysteriet har opp igjennom årene mottatt en rekke priser for sine produkter.
Ysteriet tar ingen snarveier, men dyrker tradisjoner og tålmodighet til det fulle for et best mulig resultat. Gjennom 25 år har ysteriet høstet mange gjeve priser, og har siden 2017 vunnet supergull, gull, sølv og bronse i oste-VM. Gangstads ost Nidelven Blå ble kåret til verdens beste ost under Oste-VM i Trondheim oktober 2023.
Garnvik
Det hele startet som en hobby hvor Vidar Garnvik bestemte seg for å lage produkter som smakte godt og samtidig var røkt med ekte røyk. Vidar er født og oppvokst på Frøya i Trøndelag, og begynte å jobbe i et lokalt røykeri allerede som 16-åring. Det var her Vidar fikk interesse for videreforedling og røyking av laks. Hobbyen ble raskt til noe mer, og Garnviks Røkeri ble etablert i 2014 med en visjon om å levere lokalprodusert sjømat laget av ekte råvarer.
Allerede i 2015 var røykeriet ved sommerhuset på Frøya blitt for lite, og Vidar fikk leie produksjonslokalene der han selv jobbet som ungdom. Det er her Garnvik holder til i dag, helt ytterst i havgapet på Frøya i Trøndelag. Garnvik har siden den spede begynnelse hjemme i garasjen utviklet seg til å bli en sterk merkevare for foredlet laks og fiskeprodukter. Gode råvarer og utsøkte smaker, presentert i miljøriktig emballasje har gjort flere av produktene til klare vinnere i ulike matkonkurranser i nasjonal sammenheng.
Heidalsost
Heidal Ysteri ligger ved i Gudbrandsdalen, ved porten av Jotunheimen. Her har det blitt ystet og kinnet så lenge en kan huske, men i 1920 fikk dalen sitt første dampysteri.
Dette meieriet ble etterhvert til Østlandsmeieriet, kjent som Tine, og da ysteriet ble lagt ned i 1995 var det stor sorg i bygda. Det gikk ikke mange årene før Hege Krukhaug tok saken i egne hender og åpnet "nye" Heidal Ysteri i 1999. I dag produserer de den velkjente brunosten.
Himmelspannet
Himmelspannet er et lite, lokalt ysteri i Hemsedal. De lager deilig ost av melk fra kuer og geiter som beiter i dalen. Osten ystes med kjærlighet og pakkes for hånd, midt i Hemsedal sentrum.
De brenner for å ta vare på og videreføre bygdas lange tradisjoner for stølsliv og ysting - et fantastisk utgangspunkt for god ost! Ostene har navn fra kjente topper og landemerker i Hemsedal.
Inderøy Slakteri
Inderøy Slakteri forvalter mattradisjoner fra det historiske kulturlandskapet på Inderøy i Trøndelag. De har mottatt hederspriser for lang og god tjeneste med å ta vare på viktige tradisjoner og fremme kvalitet. De har laget kvalitetsprodukter innen spekemat og pølser gjennom tre generasjoner. Stabbursmorren har vært uforandret siden grunnleggeren Jonas Pedersen skapte den på 1930-tallet. De benytter kun norske kjøttråvarer og produktene er merket med Nyt Norge.
JADARR
Jadarr norsk fiskesaus er en konsentrert smaksforsterker rik på umami, laget av naturlige norske råvarer, produsert på Jæren. Fiskesausen er laget av villfanget norsk sild og havsalt, er naturlig fermentert i 11 måneder, som gir en kompleks smak og unik aroma. Sausen er ideell til pasta, gryteretter, fisk, kjøtt og grønnsaker. Pensle eller bruk som base i sauser, marinader eller dressinger. Jadarr fiskesaus er et kulinarisk samarbeid mellom mesterkokk Kjartan Skjelde og matforsker Trung Nguyen, der Norge møter Vietnam. Det unike korkdesignet gjør det enkelt å dosere for å oppnå ønsket smaksnivå. Oppbevares i kjøleskap etter åpning for best kvalitet.
Myrdal
Myrdal gård ligger i øykommunen Tysnes i Hordaland. Gården drives av Jasper og Nynke Van Schaik, som flyttet fra Nederland og bosatte seg i Norge i 2013. Gården har ca 40 geiter, og de lager i dag ca 10 ulike ostetyper hovedsakelig på geitemelk, men også Fjellost på kumelk. De hvite geitostene finnes også smaksatt med ramsløk, trøffeltang, pepper, karve, honningkløver og italiensk krydder. Jasper og Nynke er svært opptatt av å produsere sunn og næringsrik mat på en dyrevennlig og bærekraftig måte, og dette bærer gården stort preg av.
Orkladal Ysteri
Orkladal ysteri ligger i Råbygda, Gjølme i Orkland kommune i Trøndelag. Merethe Landrø startet å produsere ost i 2004. Det lages 10 forskjellige ostetyper av kumelk i ysteriet, med hovedvekt på myke og harde rødkittoster, som ligger vegg i vegg med Meland og Skjenald samdrift. Orkladal ysteri har fått mange priser både nasjonalt og internasjonalt. Det ble seks medaljer i Oste-VM i 2023, to sølv og fire bronse.
Snertingdal
Snertingdal Ysteri er et ysteri med lange tradisjoner. Det startet opp i 1914, men dagens bygningsmasse ble bygget i 1919. Ysteriet var et samlingspunkt i bygda og arbeidsplass for mange, der flere lokale gårder leverte melk til osteproduksjon. Det ble produsert brune, hvite og blåmuggoster. Normanna Jarl osten, en fast blåmuggost, ble tidlig et varemerke i produksjonen. Den skilte seg klart ut med en Viking eller Jarl i logoen. Ysteriet flyttet driften til Gjøvik i 1976, da ble lokalene i Snertingdal omgjort til et traktorverksted. Fra 1985 til 2018 stod lokalene tomme. Dagens eier av Snertingdal Ysteri, Torill Sogn Haug, stod for en omfattende restaurering i den perioden. I 2020 startet Torill sammen med Ketil Kjenseth og Knut Torgeir Blystad produksjon i ysteriet. I dag produseres det flere ostesorter på ku- og geitemelk, varianter av fast gulost med og uten tilsatt krydder og to blåmuggoster. De har også et eget utsalgssted ved siden av ysteriet, Snertingdal cafe- og osteutsalg, som er et populært tilskudd i bygda.
Valdres ost
Wangensten startet Valdres Ost AS våren 2011 og i november samme år var salget i gang. Valdresosten produseres på kumelk fra utvalgte gårder i området, og ostene lagres i minimum 3 måneder. Valdresmeieriet produserer i dag flere typer ost med og uten krydder og i ulike lagringer. Valdresost er lagret i minimum 4 måneder.
Ystepikene
Under en storslått himmel, ved grønne marker på Jæren, driver Ystepikene sitt eget ysteri på Varhaug. Gården har vært i familiens eie i 100 år, og her lager vi knallgode oster ysta på egenprodusert melk.
Ystepikene er dannet med utspring familiegarden som drives av Jon og Siri. Ystepikene er Siri og døtrene med god hjelp av flere ansatte. Målet er å lage oster som er lette å like samtidig som de håper å kunne friste med noen spennende smaker.