Skip to main content
Til toppen
Grunnoppskrift klassisk risotto

Grunnoppskrift klassisk risotto

Til 4 porsjoner risotto trenger du:

  • Ca. 8 - 10 dl kyllingkraft av god kvalitet
  • 1,5 ss olivenolje 
  • 1 stor sjalottløk, finhakket 
  • 300 g risottoris (arborio eller carnaroli) 
  • 3 dl hvitvin
  • 30 g meierismør, i terninger 
  • 50 g Parmigiano Reggiano, finrevet 
  • Litt salt og kvernet sort pepper

Slik gjør du:

  1. Kok opp kyllingkraft, hold den varm rett under kokepunktet. 
  2. Ha olivenolje i en litt stor kjele på middels sterk varme, tilsett løk, la det surre sammen 1-2 minutter til den er myk. 
  3. Rør inn ris, la det steke sammen et par minutter til den er blank. 
  4. Hell over hvitvin, la det koke inn til nesten all vinen er absorbert i riskornene.  
  5. Spe med litt og litt (cirka 1 øse) varm kyllingkraft under stadig omrøring. La krafta koke inn mellom hver gang du tilsetter kraft. Kok til risen er al dente (se anbefalt koketid på pakken), husk å smake på risen underveis, det er ikke sikkert du skal bruke hele koketiden eller all kraften. Den ferdige risottoen skal ikke være tørr, men flyte utover tallerkenen. 
  6. Ta kjelen av varmen, rør inn kaldt smør og finrevet parmesan. Smak til med salt og pepper, server straks. Riv gjerne over litt ekstra parmesan og pynt eventuelt med litt hakket persille.

 

Les også: Se flere risottotips i vår risottoguide.

Visning
Riso Gallo Arborio risottoris 500 g

Risottoris brukes til å lage den italienske tradisjonelle risretten "Risotto". Tilsett kjøtt, fisk eller skalldyr og smakstilsett med ønskede urter, smør og parmesan. Arborio er det største kornet i rekken av risotto ris.

Produktnummer: 132289
Lagerbeholdning:
136,00 pr kg
Riso Gallo risottoris carnaroli 500 g

Carnaroli risotto ris blanding gir en ekstra kremet og fløyelsmyk konsistens. Risottoris er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. Risen er av en type som har høyt innhold av stivelse og trekker til seg væske på en annen måte enn vanlig ris. Den absorberer krydder og andre smaker fra ingredienser man bruker i risottoretten samtidig som risen beholder sin fasthet.

Produktnummer: 132293
Lagerbeholdning:
150,00 pr kg
Oscar kyllingbuljong 1 l

Kyllingbuljong med kraftig og rik smak.

Produktnummer: 451117
Lagerbeholdning:
132,00 pr l
Montebello 0% hvit matvin 187 ml

Matvin fremstilt av den spanske vin druen Airen. En balansert smak av sødme og syrlighet.

Produktnummer: 472073
Lagerbeholdning:
299,47 pr l
Parmigiano Reggiano stick 30 mnd DOP 100 g

Tradisjonrik italiensk fastost, perfekt til matlaging og gratinering. Laget på upasteurisert melk og animalsk løpe.

Produktnummer: 907104
Lagerbeholdning:
1.160,00 pr kg
Iliada olivenolje 500 ml

En mild olivenolje som egner seg spesielt godt til steking

Produktnummer: 420201
Lagerbeholdning:
330,00 pr l
Fransk smør m/havsalt 125 g

Lekkert, fransk smør med krystallisert havsalt.

Produktnummer: 911007
Lagerbeholdning:
244,08 pr kg
Nordur havsalt 125 g

Håndhøstet gourmet havsalt uten tilsetningsstoffer fra Island, perfekt til topping.

Produktnummer: 514130
Lagerbeholdning:
344,00 pr kg

Serveringsforlag

Denne grunnoppskriften kan varieres i det uendelige. Her er et par forslag til smaker du kan tilsette:

Sopprisotto - Tilsette tørket sopp. Vann ut soppen med litt varmt vann først. Bruk både sopp og bløtevann i risottoen! 

Risotto med asparges - Kok asparges mørt. Kutt stilkene i små biter og rør dem inn i risottoen. Pynt med aspargestoppene. 

Risotto med safran - Tilsett safran mens du koker risen. Dette kalles Risotto alla milanese.

Risotto med trøffel – Høvle litt trøffel over den ferdige risottoen eller topp med et par dråper trøffelolje. For en nydelig trøffelsmak kan du også røre inn litt trøffelsaus like før servering.

Gresskarrisotto – Rør inn et par spiseskjeer gresskarpuré og topp eventuelt med terninger av stekt gresskar eller pancetta.

Lenker
Min side