Til toppen

Smelteost

Smelteost er omsmeltede fastoster og konsistensen vil variere fra smørbar til fast.

Ostene modner ikke lenger og har en relativ nøytral smak. Det er derfor vanlig å tilsette smaksstoffer som for eksempel krydder, frukt, skinke, nøtter. Man kan også blande inn ost fra andre familier.

Smelteost er ikke lenger B-vare, men fremstilles av fastoster som for eksempel har fått en uønsket fasong under produksjon.

Slik skjærer du osten

Disse ostene varierer i konsistens, men en kniv som har huller i eggen vil ofte være et fornuftig valg. Her kan også trikset med å varme kniven i vann først komme godt med.

Drikke som passer til

Det er generelt vanskelig å kunne anbefale spesifikke viner til denne ostefamilien, da den utpregete smaken kommer fra krydder og tilsetninger. Osten i seg selv smaker lite. Typemessig vil lette viner kunne passe, både røde og hvite samt roseviner.

Egnet tilbehør

Tilbehøret til den familien bør avpasses med smakstilsetningen osten har fått. Det er derfor vanskelig å trekke frem noe spesifikt tilbehør her.