Til toppen

Västerbottensost


Västerbottensost er en høyt verdsatt klassiker i Sverige som brukes mye i matlaging og som pålegg. Västerbottensost er en fastost med mye smak og personlighet. Den er lagret i minst 14 måneder og produsert med historisk kunnskap og yrkesstolthet. 

Sorter
Kjølevare

Västerbottensost revet 150 g

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906525
Kjølevare

Västerbottensost 165 g

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906545
Kjølevare

Västerbottensost 450 g

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906524
Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost ca 1 kg

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906542
Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost Midtbit ca 1 kg

Västerbottenost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906522
Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost ca 2 kg

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906543
Uegnet for å sendes hjem. Må hentes i Vestby Vare med variabel vekt Kjølevare

Västerbottensost 14 mnd ca 18 kg

Västerbottensost er en svensk stolthet laget på pasteurisert kumelk. Den har tradisjoner som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet.
906521

Historie og produksjon

Västerbottensost er laget på samme måte helt siden Ulrika Eleonora Lindström skapte sin mytiske oppskrift i 1872 på meieriet i Burträsk. Oppskriften er fremdeles en velholdt hemmelighet som bare noen få mennesker kjenner til.

Slik produseres Västerbottensost

Hver dag leveres melk fra lokale melkebruk rundt Burträsk. Melken blir pasteurisert ved å varme den opp og deretter raskt avkjøles. Deretter røres melken for å skille mysen og skape en kornete ostemasse, som så fylles i runde former. 

Formene er 42 centimeter i diameter – større enn alle andre svenske hele oster. Dette kan være en av forklaringene på ostens unike smak. Deretter settes ostene i press i ca. 18 timer og vendes for hånd i henhold til en spesiell plan. De ferdigpressede ostene legges i en spesiell saltlake til de er helt riktige med tanke på overflate, tekstur, salthet og smak.

For å modnes og utvikle sin unike smak, lagres all Västerbottensost i minst 14 måneder. For å avgjøre om ostene er klare, tas en kjerne ut ved hjelp av en drill, som ostemesteren vurderer. 

Les mer på www.västerbottensost.com.


Oppskrifter med Västerbottensost