Til toppen

Kittmodningsost

Kittmodne osters konsistens er fra faste til bløte, og de kjennetegnes ved en overflate som i farge varierer rundt gult.

De vil ofte få en litt bløt overflate og en markant lukt. Disse ostene påsmøres en spesiell modningskultur.

Under modningen blir ostene vasket ned, og påsmurt denne kulturen flere ganger, alt etter hvor sterk smak som ønskes.

Smaksintensiteten varierer med modningsgrad og om kulturen bevares eller ikke. Osten får en bløt konsistens og stor smaksdybde.

Til denne gruppen oster finnes også noen som er tilsatt hvitmugg. Disse vil få en mildere smak enn de typiske kittmodnede ostene.

Slik skjærer du osten

Om du har en bløt og fet ost, er det best å skjære med et strengeredskap eller kniver som har hull i eggen. Et godt tips er å trekke kniven igjennom en varm klut mellom hvert kutt.


Drikke som passer til

Dette er bløtere oster med større rikhet og smidighet i teksturen. Hvitvin er igjen førstevalget, en tørr vin med god fylde og moderat syre. Druer som Pinot Gris, Gewürztraminer, Viognier og Albaiño er et bra valg. Ønsker man en vin med litt mer sødme passeren Riesling Spätlese perfekt. Av de røde bør man velge en vin med bra frukt og fylde, med lite tanniner. Gode alternativer er Barbera-viner fra Piemonte, Pinot Noir fra Burgund og viner fra Chianti- eller Rioja-området.