Til toppen

Julegavetips til matentusiasten

Ikke alle synes det er lett å komme på julegaver til nær og fjern. Usikker på hvor du skal starte? Her er de perfekte tipsene til alle som elsker spiselige gaver!

Julegavetips til matentusiasten

Jula er full av anledninger som krever sitt av en gavegiver. Julegaver og gaver til julekalenderen skal kjøpes inn, og noen må handle til hele slekta på rekordtid. Utfordrende? Ikke hvis gavemottakeren er en matentusiast – og hvem er vel ikke glad i god mat som kan nytes i vinterkulda? Her er gavetipsene til julas gavebonanza.  

 

Ost til alle gaveanledningene

Norge er et land fullt av osteelskere. I gjennomsnitt spiser faktisk hver nordmann hele 19 kilo ost i løpet av et år. Av disse kiloene er mesteparten hvitost, men mange foretrekker å kose seg med andre typer i løpet av året. Hvorfor ikke gi bort en nydelig hollandsk Edamer til noen du vet elsker ost? Den hollandske Edameren har en rikere smak enn den norske, og gjør seg godt på ostefatet. Den er lett gjenkjennelig med sin trillrunde form, pakket inn i rød voks. Osten er noe salt, avhengig av modningsgraden, og passer bestandig når jula nærmer seg.

Hvis du skal på et julebord eller juleselskap hos gode venner i år er det alltid hyggelig å gi kokken eller verten en liten oppmerksomhet. Med en krukke Stilton vil du både overraske og glede mottakeren. Stilton er først og fremst en dessertost, og passer helt utmerket til fruktbrød, sirupsbrød eller en nøytral ostekjeks. Smaken er sterk og rik, men ikke like salt som Roquefort.  

Personen i vennegjengen eller familien som virkelig elsker ost vil utvilsomt sette pris på en helt spesiell Camembert fra Eiker Gårdsysteri i Hokksund. Her er dyrevelferd høyt prioritert, og kuene får bevege seg fritt i et moderne fjøs. De bestemmer selv når de vil melkes, spise og sove. Denne osten er en bløt hvitmuggost med en mild smak, og passer godt til lyst brød eller en usaltet kjeks, som for eksempel havrekjeksen til Fine Cheese Co. Sammen med eplegele fra Røyland Gård vil disse tre produktene både komplimentere hverandre, og se flott ut i en liten gaveeske.

Ser du etter en sesong-ost å gi bort vil den franske Vacherin mont d’or vinne enhver osteelskers hjerte. Osten er laget på upasteurisert vintermelk, og er kun tilgjengelig fra september til begynnelsen av april. Dette er en meget spesiell ost helt utenom det vanlige. Smaken er kraftig, noe fruktig og svært aromatisk. Konsistensen er kremete, og meget bløt. Nettopp derfor bør man ikke fjerne båndet som holder ostemassen sammen, selv ved servering. Pakk den gjerne inn i cellofan med et rødt pyntebånd, og kanskje en flaske vin for den perfekte julegaven.  

Til den som elsker tradisjoner vil formosten laget av Heildal Ysteri være en suksess. Brunosten er mild, rund, søt og fyldig på smak. Den er som skapt for matpakka, men kan også brukes til så mye mer. Mange liker å røre litt brunost inn i havregrøten eller viltsausen, noen bruker den til is eller vafler, mens andre har den i brøddeigen. Osten er støpt i gammeldagse former med akantusmønster, som gjør at den ser vakker ut på dessertfatet i jula, og er en fryd å pakke opp.   

Les også: Noen av verdens beste oster på ostens dag

Osteutstyret alle bør ha på kjøkkenet

En ekte oste-connoisseur vet at alle oster har sin egen unike struktur og smak. Nettopp derfor trenger hver type sin egen ostekniv. Harde oster krever en helt annen kniv enn bløte oster, og sterke smaker bør helst ikke smitte over på milde smaker. Kjenner du noen som lever for ost-og-vinkvelder? Hvorfor ikke gi bort en høykvalitets-kniv denne jula? Boska har ostekniver som er viden kjent blant oste-elskere verden over.

Det Nederlandske merket ble etablert for over 100 år siden, og har alltid ønsket å tilby kunder osteverktøy med lang holdbarhet i vakkert og funksjonelt design. Uansett om du skal kløyve, høvle, raspe eller skjære vil du finne verktøyet du trenger hos Boska. I tillegg har merket også nydelige skjærebrett i tre, fonduesett i ulike størrelser, gryter til ost og mye mer. 

Les også: Skal du servere spekemat? Slik blir spekefatet komplett

Julekurven med det gode i

Hvert år er det mange som stiller seg undrende til hva man egentlig skal gi personen som har alt, og aldri ønsker seg noe. Står du fast når det kommer til foreldre, svigerforeldre eller besteforeldre? Hvorfor ikke gi bort en julekurv med snadder som varer gjennom hele romjula? Mange tilbyr ferdige julekurver, men det er ikke alltid alt i kurven passer til gavemottakeren. Hvorfor ikke sette sammen en julekurv selv? Da får du en ypperlig anledning til å velge produkter du vet faller i smak.

En av våre favoritter er balsamico fra Italienske Leonardi. Gjennom fire generasjoner har de produsert balsamico av høyeste kvalitet. Her har du muligheten til å velge mellom lagringer fra fire til 20 år, hvit eller sort balsamico, perler eller en mer kremet glaze. Balsamico er nydelig på salater, i dressinger, supper og gryter. Alle matelskere med respekt for seg selv har minst én god balsamico stående på kjøkkenet.   

Kjenner du noen som ikke har rukket å komme seg gjennom sju slag før jula ringes inn? I romjula minker det raskt på kakefatet, og sjeldent frister det å stå i lange butikk-køer for å kjøpe inn påfyll til kaffekos og familiesammenkomster. Legg derfor gjerne noen småkaker eller kjeks med i den spiselige gavekurven til en heldig mottaker denne jula. Schlunder Stollenkonfekt har et sortiment av fantastiske småkaker alle vil elske. 

Når julen endelig har ankommet er det også mange som elsker å nyte den tradisjonelle italienske julekaken, panettone. Paluani har siden 1921 spesialisert seg på produksjon av panettonekake, som gjør seg svært godt på ethvert kakebord i julen, eller som tilbehør til en deilig kopp kaffe. Kakeesken ser også flott ut i en julekurv sammen med andre gode matvarer.

Les også: Olivenolje, sesamolje, peanøttolje … Når velger man hva?

Kjøp julegavene hos Oluf

Desember raser forbi, og før du vet ordet av det ringer sølvguttene jula inn. Når det skal bakes, ryddes, vaskes, strykes, pusses og pyntes – da er det godt å vite at julegavekjøpet kan gå radig. Hos Oluf får du enkelt oversikt over deilige matvarer og flott tilbehør som passer perfekt til julegaver. Spar tid, senk skuldrene, få unnagjort juleshoppingen hos Oluf og nyt både førjulstida og romjula med god samvittighet.