Til toppen

Hvitmuggost

Felles for hvitmuggostene er at modningen skjer ved hjelp av utvalgte muggkulturer, som igjen gir den karakteristiske smaken.

Hvitmuggostenes overflate er dekket av hvitmugg, som gir den et delikat utseende, mild smak og myk konsistens. Dette belegget dannes ved at hvitmuggkulturen tilsettes ystemelken, eller blir sprøytet direkte på osten.

Hvitmuggostene kan deles inn i tre undergrupper: Camembert, Brie og andre hvitmuggoster. Forskjellen er i hovedsak at en Camembert ikke kan være større enn 250 g. Mens Brie veier ca. 3 kg.

Hvitmuggsost kan være stabilisert og ustabilisert, pasteurisert og upasteurisert (råmelk).

En stabilisert Brie er spiseklar fra første stund. En ustabilisert Brie modnes på tradisjonell måte, utenfra og innover. Når osten er ny har den en helt fast kjerne. Denne kjernen vil forsvinne etter som osten modner.

Slik skjærer du osten

Hvitmuggostene har en myk og smidig konsistens og bør skjæres med strengredskap eller kniver med hull i eggen. Du kan også bruke en varm kniv som glir lettere gjennom osten.

Drikke som passer til

Hvitmuggoster er relativt fete oster. En vin med mye karakter er viktig, og hvitvin er igjen det beste valget. En tysk Riesling Spätlese eller Auslese er en bra løsning. En fruktig Chardonnay er også et bra alternativ. Det samme kan sies om Savagnin-vin fra Jura, som Côte de Jura eller Arbois. Ønsker man en rødvin bør den ha minst mulig bitterhetsstoffer og være fyldig og rik på frukt. En vin fra Montepulciano eller en vin fra Zinfandel druen er også en bra løsning.